NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Hajléktalanok kapálnak Szombathelyen

Tüzesen süt le a tavaszi nap sugára / tisztulnak az ágyások egy-kettőre már ma.

A Rába gyárban, gépszerelőként dolgozott évtizedeken át; 2000 óta viszont nem vagy csak nagyon nehezen talált tisztes munkát, mert szaktudása felett eljárt az idő – mesélt életéről Kovács László, annak a brigádnak az egyik tagja, amelyik most a Szomparknál dolgozik.

Kovács László a Március 15-e téren. A galériában feltűnik Puskás Tivadar, polgármester is.
fotó: Vágvölgyi Bálint

Összesen 60, hozzá hasonló helyzetben lévő embert alkalmaz a Savaria Reab Team utódjaként létrejött Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit (FÉHEKN) Kft. A programot a Belügyminisztérium fizeti. 88 millió forintból a következő egy évben szakképzettséget nem igénylő kertészeti munkákat bíznak rá a közfoglalkoztatottakra Szombathelyen.

A programban résztvevő embereket a FÉHEKN munkatársai választották ki, azok közül – ahogy fogalmaztak – akikben van ambíció arra, hogy változtassanak sorsukon. A munkások havi bére körülbelül 50 ezer forint, ezen felül ingyenesen albérletet is kapnak.

A városban összesen 260 hektárnyi területet kell gondozni: fűnyírás, kapálás, gyomlálás és szemétszedés vár a munkásokra. Emellett Szombathely 84 játszóterét is rendben tartják majd, parlagfű szezonban pedig a város tulajdonában álló üres telkeken is lenyírják a gazt.

Kovács Lászlóval arról is beszélgettünk, hogy mi lesz jövőre, amikor véget ér a program. Azt mondta, szívesen elvégezne egy állatgondozói tanfolyamot is. Bár eredeti szakmája gépszerelő, szereti az állatokat és reméli, hogy hosszabb távon el tud majd helyezkedni valamelyik környékbeli gazdaságban.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

fgzb: *z *j *rk*t*n*k, *k*k*t R*zs* Sz*l*rd k*pz*tt k*, v*n*lt*k *l*kz...
Különös fények Szombathely egén
fgzb: N*m k*t*l*z* *tt sz*nv*dn*d. ...
Civilizációs törés Németországban és nálunk
Paulus_Maior: *S...? N*ncs *tt s*mm* l*tn*v*l*, *z *tt "m*gy*r*rsz*g&#34...
Több pénzt kapott az államtól Mészáros egri hotelje, mint maga Eger
Paulus_Maior: * FR*NCB*, h*t*k *t* n*m s*k*r*l c*lsz*m*lyn*k v*l*sz*ln*m! T*...
Hogyan, miért és miből jótékonykodik Várkonyi Andrea?
demoktatorovm: N*m *rt*l*k M*k*! H*sz*n n*m *s r*g*sztr*lt*l......
Mikortól ad védettséget az orosz vakcina?