NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Mi a teendő a játszótereken bandázó fiatalokkal és az ott időző hajléktalanokkal?

A Kisfaludy utcai játszótéren uralkodó áldatlan állapotok kapcsán elküldtük kérdéseinket az önkormányzathoz. Megérkezett a válasz.

A Szombathely szívében lévő és a kisgyermekes szülők által igencsak kedvelt játszótér már többször is téma volt lapunknál. Még tavaly októberben hívta fel figyelmünket egy olvasó arra, hogy a Kisfaludy Sándor és a Király utca közös belső udvarán található apró játszótér már hetek óta úszik a szemétben.

2019.10.20. 11:24

Szemetes játszótér Szombathely szívében

/ jelentem 6 hsz. /
Olvasónk észrevételei.
Ennek egyik oka, hogy akkor mindössze egyetlen szemetes volt kihelyezve, ami hamar megtelt, ráadásul olvasónk állítása szerint amúgy sem ürítették túl gyakran.

Főként a közeli gyorsétterem csomagolópapírjaival és poharaival, valamint sörös dobozokkal és különböző alkoholos üvegekkel volt tele a játszótér és környéke, ahogy az olvasónk fotóin is jól látszott. Na meg cigicsikkekkel, pedig még tiltótábla is van kint, de erre persze a legtöbben rá se bagóznak.

fotó: nyugat.hu

Egy héttel ezelőtt aztán újra téma volt a játszótér,

2020.05.20. 20:33

Elfoglalták a Kisfaludy Sándor utcai játszóteret a hajléktalanok

/ jelentem 4 hsz. /
És a fiatalok, na meg a szemét, így lassan kiszorulnak a gyerekek.
ugyanis felkereste lapunkat egy felháborodott és kétségbeesett anyuka, aki a szemét mellett az ott bandázó fiatalok és a hajléktalanok miatt is szót emelt. Mint írta, már egy jó ideje küzdenek a játszótéren alvó hajléktalanokkal, ha pedig nem ők időznek a padokon, akkor fiatalok bandáznak itt és szórják tele szeméttel a környéket.

A játszótérről a szülők takarítják el a gyorséttermes szemetet, a temérdek cigarettacsikket és az alkoholos üvegeket, ami sajnos már megszokottá vált. Mi több, újabban kutyaürülék is egyre gyakrabban előfordul a játszótéren. Azt írta, hogy a környékbeli szülők többször is jelentették a problémát a közterület-felügyeletnek, a munkatársaik pedig intézkedtek is.

Elhajtották a hajléktalanokat időről-időre, de ez sajnos nem bizonyul elégnek, ugyanis még mindig visszajárnak. Ráadásul a szeméthelyzet sem tűnik úgy, hogy javulna, ezért is fordult lapunkhoz, hátha a médiafigyelem miatt pozitív irányba változnak majd a dolgok.

fotó: Olvasó

A probléma kapcsán felkerestük a közterület-felügyeletet, hátha van valamiféle hatékonyabb megoldás a hajléktalan-helyzetre és az itt bandázó, illetve szemetelő fiatalok okozta gondokra. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy milyen tanácsokkal látnák el az aggódó és bosszankodó szülőket, illetve hogy mennyire általános probléma ez Szombathely közterületein. Bár nem kaptunk választ minden kérdésünkre, a város jegyzője, Károlyi Ákos a következőket válaszolta:

A Kisfaludy utcai játszótéren és környékén tapasztalt problémák esetében a hajléktalanság kérdése sajnálatos módon összemosásra került más társadalmi jelenségekkel, deviáns viselkedési formákkal, ezzel tovább nehezítve a hajléktalan emberekkel szembeni előítéletek enyhítését. Az említett területen – több más közterülettel együtt – éppen a FÉHE Nonprofit Kft. keretein belül hajléktalan emberek végzik a szemétszedést, gondoskodnak a terület időről-időre történő megtisztításáról, jóllehet a jelzett probléma okozói döntő részben nem hajléktalan személyek.

A jegyző hozzátette, hogy a FÉHE utcai szolgálatot végző alkalmazottai naponta két alkalommal járják végig azon közterületeket Szombathelyen, ahol gyakran tartózkodnak hajléktalanok. Ha pedig lakossági bejelentés érkezik hozzájuk, „minden esetben felkeresik az adott közterületen tartózkodó hajléktalan embereket a probléma megoldása érdekében”.

Aztán jött az érdekes fordulat, ugyanis míg olvasóink azt írták, hogy többször is jelentették a problémát, a jegyző azt írta: a szóban forgó játszótér tekintetében lakossági bejelentés az utcai szolgálat felé nem történt. Az érintettek tehát valahol máshol jelentették az esetet.

fotó: nyugat.hu

A másik problémával, vagyis a játszótereken bandázó és iszogató fiatalokkal kapcsolatban pedig azt a választ kaptuk, hogy a kortárs csoportban töltött idő a fiatalok életkori sajátossága, helyszínül pedig gyakran választják a parkokat és a játszótereket. Ha viszont ez zavar valakit vagy esetleg szabálysértést is elkövetnek a bandázó fiatalok, értesítsék a rendőrséget vagy a közterület-felügyeletet.

Az ilyen magatartással érintett területekre a közterület-felügyelők járőrözésük során jelenleg is kiemelt figyelmet fordítanak, így az említett helyszínre is – zárta válaszlevelét a jegyző.

Hozzászólások (6)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : *zt *z *d**t*zm*st! N*m *k*r*m *lh*nn*! * f* t*ng*ly k*l*t -ny...
A szombathelyi Fő téren hosszában nem lehet biciklizni. De jó ez így?
miki1950 : M*g*nt *gy*t k*ll, h*gy *rts*k. S*jn*s *tt t*rt*nk m*, *gy k*ll...
Megszólalt Müller Cecília a harmadik oltásról és annak vakcináiról
miki1950 : M*r n*gy*n *d*j* v*lt! F*nt*s, h*gy * sz*l** k*cs*t m*gny*g*dh*...
Megkapta a várva várt kezelését az SMA-beteg Noel
miki1950 : *l n* m*rj t*nn*, m*rt f*lh*b*r*d*s*mb*n m*gk*r*sl*k *s *z *rr*d...
Keserű valóság - A magyarok háromnegyede szegénynek számít uniós szinten
miki1950 : T* n* l*gy*l m*r l*k*tt! T*d*d h*nysz*r *rt*m l* k*mm*nt*t k*cs...
Keserű valóság - A magyarok háromnegyede szegénynek számít uniós szinten