NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Választás 2018

Gyurcsány: Megjött a baloldal harci kedve

A DK elnöke azt is elmondta Szombathelyen, miért csak Orbán Viktor leváltásáról szól a kampány.

Teltház várta Gyurcsány Ferencet, a Demokratikus Koalíció elnökét Szombathelyen, a Kisfaludy utcai volt pártok házában. De nem volt szerencsés választás a helyszín, a valamikor koncerteknek is helyet adó, eredetileg balett-teremnek készült emeleti nagyterembe nem fértek el az érdeklődők. Becslésünk szerint mintegy kétszázan lehettek, sokan a lépcsőházba szorultak.

Egyéniben Nemény, listán a DK

Gyurcsányról tudjuk, hogy profi előadó, most is elemében volt, amit azzal is indokolt, hogy megjött a baloldal harci kedve. Amúgy tényleg, ha mondjuk két évvel ezelőtt rendezik ezt a fórumot, akkor bőven maradt volna ülőhely is.

fotó: Vágvölgyi Bálint

A helyzetet azért nagy mértékben befolyásolta, hogy a DK nem indít jelöltet Szombathelyen, vagyis Vas megye 1. választókerületében, ez az MSZP-vel kötött megállapodás

2017.12.20. 19:07

Megállapodtak: 60 körzetben az MSZP jelöltje, 46 körzetben a DK jelöltje indul a választáson

/ választás 2018 1 hsz. /
A DK indíthat jelöltet például a körmendi választókörzetben is.
része. 60 választókerületben az MSZP, 46 körzetben a DK indított jelölteket, akiket mindkét párt támogat. Vas megyében Szombathelyen és Sárváron az MSZP, Körmenden a DK jelöltje mögé álltak be.

fotó: Vágvölgyi Bálint

Szombathelyen így tulajdonképpen Nemény András, az MSZP-Párbeszéd jelöltje mellett kampányolt, és persze a DK listája mellett, listán külön indul a két párt. Gyurcsány arra kérte a jelenlévőket, egyéniben Neményre, listán a DK-ra szavazzanak.

Veszélyes játék, történelmi esély

Szépen felépített, közel egyórás beszéde vége felé arról is szült, miért szinte csak Orbán leváltásáról szül a baloldal kampánya. Azért, mert hiába van az MSZP-nek és a DK-nak is programja, azt hiába ismertetnék, az emberek nem szeretnek pártprogramot olvasni és hallgatni. Pedig - mint mondta - ő is jónak tartja Karácsony Gergely

2018.03.24. 12:56

Karácsony Gergely: Április 8. után leállítjuk a Fidesz által kiosztott uniós pénzek kifizetését

/ választás 2018 gal. 21 hsz. /
Az MSZP és a Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje mintegy kétszáz ember előtt tartott utcafórumot Szombathelyen.
, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjének százpontos programját.

fotó: Vágvölgyi Bálint

Az ország nagy részének ugyanis nagyon elege van a jelenlegi kormányból, Orbán Viktorból, és arról akarnak hallani, hogyan lehet elküldeni őket. Gyurcsány a teljes, demokratikus ellenzéki összefogást sürgette most is, azzal, hogy az MSZP és a DK tette meg ezért a legtöbbet, és nem ő tehetnek arról, hogy a többi párt pár százalékon áll a közvélemény-kutatások szerint. Kijelentette, veszélyes játékot játszanak, történelmi esélyt szalasztanak el, ha nem fognak össze.

fotó: Vágvölgyi Bálint

A beszéd elején, persze, Orbán Viktort és a Fideszt kritizálta, például azzal hogy Orbán elmenekül minden vita elől, a Fidesznek programja sincs, de például Kövér László legutóbbi kijelentése (a választás tétje, hogy lesz-e még Magyarország) önmagukat azonosítják az országgal. Gyurcsány szerint Orbán úgy viselkedik, mint akinek elvették a gyerekkorát, és most éli ki a kiskamaszos háborús játékokat, mert háborúban állunk mindenkivel, pedig az emberek nyugalomra vágynak.

Terroristakapcsolattal rendelkező emberek

Persze, szóba került az Elios-botrány is, a DK elnöke kifejtette, ha Orbán Viktor nem veszi észre, hogy veje és lánya olyan mértékben gazdagodik, ami normálisan nem megmagyarázható, akkor mag is bűnös. Gyurcsány tovább is vitte a gondolatot, az a nemzet, amelyik bűnösöket tart a halalomban, nem áldozat, hanem bűnrészes.

fotó: Vágvölgyi Bálint

Persze, a migráció is szóba került, Gyurcsány kijelentette, a Fidesz olyanoktól védi az országot, akik nem is akarnak idejönni, közben meg bizonyítottan bűnözőket, terroristakapcsolattal rendelkező embereket engedett be a letelepedési kötvénnyel. Megemlítette Szent Istvánt is, aki annak idején Bizánc helyett Rómát, vagyis Európát választotta, a magyarok többsége most is Európát tekinti viszonyítási pontnak, nem a keleti országokat, amelyekkel Orbán jó kapcsolatokat próbál ápolni.

fotó: Vágvölgyi Bálint

Kitért Oroszországra is, a 2010 előtti Putyint kedvelték Nyugaton is, mert úgy tűnt, demokratizálja Oroszországot, de a 2011-es parlamenti választások után megváltozott, mára diktatórikus rendszert épített ki. Orbán vele barátkozik, de közben Európában súlytalan, jelentéktelen lett - mondta.

Orbán azt akarja, hogy féljenek tőle

Közönségét arra is kérte, hogy ne féljenek, igaz, hogy aki felszólal Orbán ellen, azt azonnal hazaárulnak kiáltják ki. Kijelentette, Orbánt már nem érdekli, hogy nem kedvelik, a lényeg, hogy féljenek tőle, ezért is fenyegetőzött március 15-i beszédében.

fotó: Vágvölgyi Bálint

Szóval, Gyurcsány szerint az a legfontosabb, hogy leváltsák a Fideszt és Orbán Viktort, és ebben nagy felelőssége van minden ellenzéki pártnak. A választások utáni időszakról annyit mondott, nehéz helyzetben lesz az új kormány, mert gyorsan kiderül, hogy se pénz, se posztó. De az biztos, hogy szabad lesz emberként élni, és becsületes, tisztességes munkát ígért.

fotó: Vágvölgyi Bálint

Mint mondta, első feladatuk lesz felzárkóztatni az iskolákat, szeptemberben már a szabad iskolákban kezdődik meg a tanítás. Aztán jön a nyugdíjkorrekciós program, és sorra az összes ágazat. Kijelentette, a legnehezebb az egészségügy talpra állítása lesz, számításai szerint onnan 600 milliárd forint hiányzik.

A végén megjegyezte, úgy látja, erőre kapott az ellenzék, a Fidesz a vesztét érzi, és ennek az oka, hogy a magyar nép jobb, mint a magyar válogatott.

Hozzászólások (13)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Szup: * p*lg*rm*st*r *s k*l*t*g*th*tn* *t*n*n*zn* * sz*nv*n*ln*k, m*g ...
Nincs rossz zene, csak kevés pia? A pénteki Szentivánéj zenei felhozatala próbára tette a füleinket
jeremias: M*jd j*v*r* * K*t*r* VB. *tt *zt*n l*h*t t*rd*p*ln* m*g sz*v*rv*...
A müncheni nem, de a frankfurti stadion szivárványszínű lesz a német-magyar meccs alatt
kisbodoccs: Sz*v*rv*ny*s? H*h*h*h*h*h* N*gy*n t*k*s*k *z*k * n*m*t*k! K*cs...
A müncheni nem, de a frankfurti stadion szivárványszínű lesz a német-magyar meccs alatt
Rőzsike : M*st *z k*m*ly? *z m*r t*bb m*nt v*cc. V*z* *z*k n*m ny*gsz*n*k....
Új, multifunkcionális sportcsarnok épülhet Körmenden
anatra: *z *gy f*k* n*ws l*v*g. ...
Szijjártó Péter: Globális fake news-kampány zajlik Magyarország ellen