NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Az ellenzéki szavazókat már sem Gyurcsány, sem a Jobbik nem zavarja

Őket egy dolog érdekli, hogy leváltsák a kormányt - mondja Závecz Tibor elemző.

A Fidesz-táborának szokásos reakciója az ellenzéki véleményekre, hogy aki nincs Orbán Viktor mellett, az Gyurcsány Ferencet támogatja.

A hatpárti ellenzéki megállapodást is azért kritizálják, mert abban ott van Gyurcsány. És sokan vannak, akik a mára megszelídült, de régebben valóban szélsőjobbos hangokat adó Jobbik részvételét érzik kínosnak.

Csütörtökön egy online beszélgetésen vett részt az IDEA Intézettől Böcskei Balázs, a Nézőponttól Mráz Ágoston Sámuel, a Republikontól Virág Andrea és Závecz Tibor (a Závecz Research alapítója). A szakértők egyetértettek abban, hogy a világjárvány befolyásolja a jövő évi választási eredményeket, de az addigi politikai témákat is.

Miközben a Fidesz-tábor egységesnek és viszonylag stabilnak mutatkozik, az ellenzéki oldalon láthatóak törésvonalak. Egyrészt a Gyurcsány-, másrészt a Jobbik-jelenség miatt.

Závecz György a beszélgetésen viszont úgy látta,

az ellenzéki szavazókban van valami közös: az, hogy szeretnék mindahányan leváltani a kormányt, és hogy ne Orbán Viktor legyen a miniszterelnök.

Závecz szerint ez az akarat összefogja a jobbikost az MSZP mellett felnőtt nyugdíjasig, ezek nagyon különböző csoportok, de lényegében mindegyik ugyanott tart.

"Az ellenzéki pártok szavazói, akik jelenleg ezt az egységet támogatják, és azok a választópolgárok, akik az ellenzéki pártok egyikét sem támogatják, de mégis odaállnak, annak tudatában szavaznak a közös listára, hogy benne van Gyurcsány Ferenc és a Jobbik is. Az adatokban azt látom, hogy réges-rég túl vannak ezen a dilemmán" – mondta.

Hozzátette, szerinte kontraproduktív az a Fidesz-kommunikáció, ami Gyurcsánnyal riogatja a szavazókat.

Závecz Tibor a választások eredményéről nem akart jósolni, de azt mondta, ha az ellenzék nem győz, ki fognak újulni a régi és új pártok közti törésvonalak, ezek a meccsek ugyanis továbbra sincsenek lejátszva.

Hozzászólások (24)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

mikornyicki: ...*s * f*d*szb*n *gyr* t*bbsz*r r*h*gn*k f*l h*ng*s*n. M*gy * ...
Ungár Pétert támogatja a szombathelyi ellenzéki előválasztáson a Jobbik
miki1950 : *z *s kr*mpl* *szt*s. * k*z*p*szt*ly *ls* f*l*n*k * kr*mpl*j*. ...
Márki-Zay Péter keményen nekiment Czeglédy Csabának a szombathelyi előválasztás miatt
miki1950 : N*m *ly*n *gysz*r* *z * k*rd*s. M*rt h* pl. *n l*nn*k *z *gy*k ...
Megvan az első érdeklődő Törőcsik Mari házára
elbandi: p*rsz*, m*nd*nk* *k*s*bb, h*sz *tt m*nd*nk* "sz*k*rt*"!!...
Kínai vakcina: mégsem véd a mutánsok okozta fertőzéstől
belabo: H*t*lm*s gr*t * m*gy*r b*jn*kcs*p*tn*k! V*g*g dr*kk*lt*m * m*ccs...
Bajnok a Haladás futsal csapata