NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Okos vonatokat újított be a GySEV

A szép zöld vonatok ezentúl már nem csak szépek és zöldek, hanem okosak is. GySEV-vonatra szálltunk, megnéztük az új utastájékoztatót.

Vidáman és jó erősen süt le ránk a tavaszi nap, az aláfestő zenét pedig a munkagépek zaja szolgáltatja, miközben arra várakozunk, hogy befusson az a vonat, amin a GySEV szakemberei bemutatják legújabb fejlesztésüket.

Vonatozni jó

Mindeközben szemügyre vesszük az utazókat, ki kisebb, ki nagyobb pakkokat cipel ahogy folyamatosan érkeznek és indulnak a járatok.

Befut a mi vonatunk is, fel is szállunk gyorsan, mert a sínek mellett szinte semmit sem lehet hallani. Felszálláskor rögtön szembe is ötlik egy másik újítás- a feltételes megállókban ezentúl jelezni kell, mint a buszon.

Új utastájékoztató a GySEV vonatain
fotó: Bonyhádi Zoltán

Saját termék

Ez a legfrissebb fejlesztés a GySEV saját szerelemgyermeke. A fedélzeti utastájékoztató rendszer a vagon két oldalán elhelyezett monitort jelent, amiről hasznos információkat olvashatunk le. Megtudhatjuk, hogy hol vagyunk éppen, milyen megálló következik és hány percre vagyunk tőle, hogy tartja-e magát a járat a menetrendhez. Közli velünk az esetleges átszállások lehetőségét is, nemcsak más vasútvonalakra, hanem egy megállapodás keretében az adott Vasi Volán járatokra is. Megtudjuk azt is, ha a megállónál jelezni kell a leszálláshoz, nehogy véletlen eltévesszük az úti célunkat.

Új utastájékoztató a GySEV vonatain
fotó: Bonyhádi Zoltán

A GySEV munkatársai méltán büszkék rá, hogy a fejlesztés teljesen önerőből készült. Így az előállítás és a felszerelés költségei nem haladják meg a vonatonkénti félmillió forintot. Jelenleg a fedélzeti utastájékoztatót négy Jenbacher motorvonatban és egy Schlieren típusú vasúti kocsiban találhatunk, amelyek a Szombathely-Kőszeg, Szombathely- Csorna-Rajka és Szombathely-Zalaszentiván vonalon közlekednek. A következő hónapokban a vasúttársaság még további 23 vonatba szereli majd be az új utastájékoztató rendszert, de tervezik, hogy intercity kocsikba is elhelyezik majd őket.

Mi rövid vonatozás után leszállunk Gencsapáti felsőnél, néhány idős néni társaságában. Hazafelé kétszer is rossz irányba fordult a GySEV különbusza, talán erre is elkelne egy utastájékoztató.

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

zofa: B*lk*n*? J*rt*l m*r *tt? *gy*bk*nt r*tt*gj * 4 f*l k*z*tt *tth*n...
Horvátország szélesre tárja a kapuit: már nem kell semmi, csak a személyi
kovacsg: Sz*r*tn*l t* *ly*n "g*ccsp*r*d*t" m*g*dn*k :) *m*gy t*ny...
Nem számít se eső, se szél, ezért a sárvári kiskertért bármit megtesz a tulaja
StarMan: M*s h*nn*n t*dh*tn*, m*t h*llg*tsz, h* t* *s cs*k g*nd*l*d? N*nc...
Pásztor Anna a kerítésen túlra került Szentgotthárdon.
zoll11: *lt*d*m k*pz*ln*, b*gy v*lt r*ssz*st* m*gny*lv*n*làst. *gy*bk*n...
Mbappé és Benzema rasszista magyar szurkolókra panaszkodik egy holland lap szerint - Frissítve
StarMan: F*lt*nt m*r, h*gy *z *m*gy *s * gy*zt*s*k *rt* "t*rt*n*lm*t&...
Nyilasok vonulását osztotta meg a szovjetek helyett a fideszes képviselő