NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

Szebb, jobb, kulturáltabb lesz Vas megye közlekedése

A GYSEV a Magyar Közút Nonprofit Zrt. segítségével pályaudvarokat és megállókat újít fel, parkolókat és kerékpártárolókat épít, 532 milliós uniós támogatással.

Buszfordulók, személygépkocsi- és kerékpárparkolók létesítése, pályaudvar-felújítás és akadálymentes gyalogos-felüljáró építése is szerepel abban az EU-s támogatással megvalósuló beruházássorozatban, amely a közelmúltban kezdődött meg a Szombathely–Szentgotthárd vasútvonal közelében - közölte a GYSEV a szerkesztőségünknek eljuttatott közleményében. A beruházás célja, hogy a vonal környezetébe eső területeken és településeken kényelmes, kulturált közlekedést tegyen lehetővé háztól házig a GYSEV és a Volán járatain.

GYSEV jegyellenőrök szállnak fel a Volán-buszra
fotó: Tánczos Mihály

A közlemény így indokol: a GYSEV a Kelet-Ausztriai Közlekedési Szövetség tagjaként megtapasztalta, hogy az utazóközönség igényeinek maximális kielégítése, az utazók idejéhez szabott menetrendek hogyan járulnak hozzá az utaslétszám növeléséhez, és nem mellesleg a közúti terhelés csökkentéséhez. A társaság az ottani mintát követve olyan infrastruktúra kiépítésére törekszik, amely lehetővé teszi, hogy a térség lakói autó nélkül is gyorsan és kényelmesen célba érjenek mindennapi útjaik során. Ennek eszköze az "intermodalitás", azaz olyan könnyen megközelíthető közlekedési csomópontok kiépítése, ahol vonatok és buszok találkoznak, az utasok pedig nyugodtan otthagyhatják autóikat, kerékpárjaikat.

2013 nyarán már új körmendi állomás tündököl

A projekt keretében 2013 nyaráig megújul a körmendi vasútállomás. A beruházók a földszinten új pénztárcsarnokot és – a GYSEV saját üzemeltetésében – új kávézót nyitnak, ahol az utasok kulturáltan tölthetik el a várakozás perceit. Emellett megépül a vasútállomást akadálymentesen átívelő gyalogos felüljáró. Az első ütemre kiírt közbeszerzési eljárás keretében beérkezett kivitelezői ajánlatok kiértékelése folyamatban van, így hamarosan megkezdődhet a liftekkel ellátott, télen fűtött pályaszerkezettel épülő felüljáró kivitelezése. A híd összeköti az új buszállomást a III. és az V. vágány közötti peronnal valamint az állomástól északra eső városrésszel.

A beruházók a pályaudvar vasút felőli homlokzatát is teljesen felújítják, így nemcsak használható, de szép is lesz a körmendi pályaudvar: méltó módon reprezentálja a várost a közlekedők előtt - szól a közlemény.

A projekt keretében Körmenden új buszpályaudvar épül a vasúttal közös pénztárral, de buszmegállók és -fordulók létesülnek Szombathelyen, Egyházasrádócon, Horvátnádalján, Rátóton, Alsórönökön, Szentgotthárdon és Ják–Balogunyom állomáson is, összesen 12 helyszínen. Valamennyi buszmegállónál új parkolóhelyeket létesítenek. A projekt keretében személygépkocsik számára összesen 192 parkolótt, kerékpárok számára pedig 792 tárolót építenek a kivitelezők az érintett településeken jövő év őszéig.

A projektet 532,3 millió forinttal támogatja az Európai Unió. A beruházó a GYSEV és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. konzorciuma.

Hozzászólások (3)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

kriszpo: *zt n*m *z *n k*mm*ntj*r* sz*nt*m, cs*k *gy....
Pöcsöt rajzolt egy győri közintézményre, egy évre börtönbe mehet
kriszpo: "P*cs*t r*jz*lt" *n *lh*sz*m, h*gy "l*z*k" v*gy*...
Pöcsöt rajzolt egy győri közintézményre, egy évre börtönbe mehet
kisdobos: * r*z*rv*t*m*k l*k**n*k s*m t*sz*k k*zv*tl*n k*z*l*b* * 130 d*c*...
Nem robbant be igazán a szombathelyi szentivánéj első napja
Szalay Miklós: K*zb*n m*r n*m *s. D* m* m*nd*nt*l f*gg * r*szv*ny *r*? ht...
A Coca-Colának négymilliárd dollárjába került, hogy C. Ronaldo eltolt maga elől egy üdítőt
Szalay Miklós: 0-2 + *gy n*m sz*kv*ny*s *l*mz*s * pr*f* sp*rt t*rs*d*lm* sz*...
Mire lehet számítani a francia válogatott ellen? - Elemzés