NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Jelentem

„Gyermekápolókká lettünk 50 éve és most találkoztunk” – Szombathelyen végzett ápolók találkoztak újra 50 év után

Egy ajkai olvasónktól, Bakonyi Zoltánnétól kaptunk kedves beszámolót egy szombathelyi találkozóról.

Bakonyiné Nyitrai Gizella és egykori osztálya 50 évvel ezelőtt végzett a Vas Megyei Tanács szombathelyi Csecsemő és Gyermekápoló képzőjében. Az egykori diákok most találkoztak, ajkai olvasónk, Bakonyiné küldött róla rövid beszámolót:

Szombathelyen a Vas Megyei Tanács Csecsemő és Gyermekápoló képzőjében, 1970 július 5-én 40 fő kapott bizonyítványt nehéz, de gyönyörű hivatásához. Az ápolók közül többen Szombathely környékéről, 26 fő a Dunántúl különböző megyéjéből érkezett az iskolába. Az iskola befejezése után szétszéledt az osztály az ország különböző kórházaiba.

Az aktív évek gyorsan teltek, néhány kivétellel /3 fő/ nyugdíjas nővérek lettünk. A Szombathely környéki ápolók, Tóth Józsefné /Dékány Bernadett/ vezetésével elhatározták, hogy az ötven éves találkozót meg kell tartani. Bernadett, aki negyven évet ápolta a beteg gyermekeket a Markusovszky kórház gyermekosztályán, nehéz feladatra vállalkozott, hisz a Dunántúl különböző városaiban kellett felkutatni minket.

Fáradságos munkáját siker koronázta, egy fő kivételével mindenkiről sikerült információt szereznie. A találkozó napján augusztus 29-én az Iseum Savariense előtt gyülekeztünk. Mindenki megváltozott, ki kicsit, ki nagyon, így vidám találgatós játékba fogtunk melynek címet is adtunk: „ki kicsoda?”.

fotó: Bakonyi Zoltánné

A derültség kitartott az étterem felé vezető úton is. Miután elhelyezkedtünk Betti beszámolt a találkozón megjelent 23 főnek, hogy sajnos tízen már nem élnek. Fejet hajtva emlékeztünk rájuk, megemlegettük Őket és bíztunk abban, hogy lelkükkel velünk ünnepelnek.

Bernadett a hiányzókról is tudott információval szolgálni, amiről tájékoztatott minket. Majd egyesével röviden elmondtuk mi történt velünk szakmai és családi életünkben ezalatt az ötven év alatt. Páran aktív életüket a beteg gyermekek ápolásával töltötték, néhányan a szociális területen találtak boldogulást, két-három fő pénzügyi területre került, művész is akadt köztünk egy. Vágó Marianna festményeket készít, és erre a nevezetes találkozóra mindenkit megajándékozott egy képpel.

Hárman még mindig dolgoznak, egy fő a pécsi gyermekklinikán, ketten vállalkozó orvos mellett szolgálják ki a betegeket. A szakmai beszámolóknál kiderült, hogy mindenki szerzett valamilyen szakosító képzést, vagy egyéb szakmai képesítést, de többnek van főiskolai végzettsége is.

A családi beszámolóknál előkerültek a vidám vagy szomorú beszámolók, majd a családi fényképek is. Egy-egy történet kapcsán hol nevetett, hol könnyezett a társaság. A pohárköszöntő és a finom ebéd vidám hangulatban telt, már a napjainkról szólt. A délutáni beszélgetésben megállapodtunk abban, hogy gyakrabban találkozzunk. A társaság estefele búcsúzott, az alábbival: Adjon a jó Isten erőt, egészséget, és míg találkozunk nagy békességet.

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

TMiki: *z * "cs*k p*r*ncs*t t*lj*s*t" k*f*g*s m*g*s m*dd*g t*rj...
Amikor a veszélyhelyzet előhozza a rendőrből a jogsértőt
kovacs_ugynok: * l*g*rb*n *s *zz*l v*d*k*zt*k * b*rt*n*r*k. *tt*l f*gg*tl*n*...
Amikor a veszélyhelyzet előhozza a rendőrből a jogsértőt
demoktatorovm: N* k*zdj*t*k *l *k*zn* * M*v*szn*t *s! *nny*t *rd*m*l? *zt * m*...
Nagyon megviseli Törőcsik Marit a bezártság
nemazert: *bsz*l*t m*k*dh*t. *z *d*s * t*rl*szt*sh*z m*gf*l*l* j*v*d*lm*t ...
Varga Judit a férjével 200 millióért vásárolt ingatlanokat - Orbán Viktor közelében
kovacs_ugynok: * g*nd *z, h*gy * m*gy*r *d*f*z*t*k h*v* n*tt* 5-6 m*ll**v*l &#3...
Varga Judit a férjével 200 millióért vásárolt ingatlanokat - Orbán Viktor közelében