NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Jelentem

„Gyermekápolókká lettünk 50 éve és most találkoztunk” – Szombathelyen végzett ápolók találkoztak újra 50 év után

Egy ajkai olvasónktól, Bakonyi Zoltánnétól kaptunk kedves beszámolót egy szombathelyi találkozóról.

Bakonyiné Nyitrai Gizella és egykori osztálya 50 évvel ezelőtt végzett a Vas Megyei Tanács szombathelyi Csecsemő és Gyermekápoló képzőjében. Az egykori diákok most találkoztak, ajkai olvasónk, Bakonyiné küldött róla rövid beszámolót:

Szombathelyen a Vas Megyei Tanács Csecsemő és Gyermekápoló képzőjében, 1970 július 5-én 40 fő kapott bizonyítványt nehéz, de gyönyörű hivatásához. Az ápolók közül többen Szombathely környékéről, 26 fő a Dunántúl különböző megyéjéből érkezett az iskolába. Az iskola befejezése után szétszéledt az osztály az ország különböző kórházaiba.

Az aktív évek gyorsan teltek, néhány kivétellel /3 fő/ nyugdíjas nővérek lettünk. A Szombathely környéki ápolók, Tóth Józsefné /Dékány Bernadett/ vezetésével elhatározták, hogy az ötven éves találkozót meg kell tartani. Bernadett, aki negyven évet ápolta a beteg gyermekeket a Markusovszky kórház gyermekosztályán, nehéz feladatra vállalkozott, hisz a Dunántúl különböző városaiban kellett felkutatni minket.

Fáradságos munkáját siker koronázta, egy fő kivételével mindenkiről sikerült információt szereznie. A találkozó napján augusztus 29-én az Iseum Savariense előtt gyülekeztünk. Mindenki megváltozott, ki kicsit, ki nagyon, így vidám találgatós játékba fogtunk melynek címet is adtunk: „ki kicsoda?”.

fotó: Bakonyi Zoltánné

A derültség kitartott az étterem felé vezető úton is. Miután elhelyezkedtünk Betti beszámolt a találkozón megjelent 23 főnek, hogy sajnos tízen már nem élnek. Fejet hajtva emlékeztünk rájuk, megemlegettük Őket és bíztunk abban, hogy lelkükkel velünk ünnepelnek.

Bernadett a hiányzókról is tudott információval szolgálni, amiről tájékoztatott minket. Majd egyesével röviden elmondtuk mi történt velünk szakmai és családi életünkben ezalatt az ötven év alatt. Páran aktív életüket a beteg gyermekek ápolásával töltötték, néhányan a szociális területen találtak boldogulást, két-három fő pénzügyi területre került, művész is akadt köztünk egy. Vágó Marianna festményeket készít, és erre a nevezetes találkozóra mindenkit megajándékozott egy képpel.

Hárman még mindig dolgoznak, egy fő a pécsi gyermekklinikán, ketten vállalkozó orvos mellett szolgálják ki a betegeket. A szakmai beszámolóknál kiderült, hogy mindenki szerzett valamilyen szakosító képzést, vagy egyéb szakmai képesítést, de többnek van főiskolai végzettsége is.

A családi beszámolóknál előkerültek a vidám vagy szomorú beszámolók, majd a családi fényképek is. Egy-egy történet kapcsán hol nevetett, hol könnyezett a társaság. A pohárköszöntő és a finom ebéd vidám hangulatban telt, már a napjainkról szólt. A délutáni beszélgetésben megállapodtunk abban, hogy gyakrabban találkozzunk. A társaság estefele búcsúzott, az alábbival: Adjon a jó Isten erőt, egészséget, és míg találkozunk nagy békességet.

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : T*dn* k*ll, j*bb * h*lyz*t N*m*t*rsz*gb*n, m*nt n*l*nk. ...
Németország egy hónapra bezár - „Cselekednünk kell, még hozzá azonnal"
StarMan: T*dt*? * ny*m*g*mb n*ncs b*k*tv* s*h*v*, cs*k * f*sz*lts*g l*v*z...
Itt az okos zebra, villogó fénnyel figyelmezteti majd az autósokat Szombathelyen
StarMan: M*l*g cs*l*d* n*v*l*st k*p*tt....
Ungár Péter kengurujelmezben csap oda a komolykodó, öltönyös politikusoknak
StarMan: K*cs**d*ny. N*m, ny*l*d*ny. N*m, k*cs**d*ny. N*m, ny*l*d*ny. N*m...
Ungár Péter kengurujelmezben csap oda a komolykodó, öltönyös politikusoknak
agro: K* *z * N*R b*h*c?...
Ungár Péter kengurujelmezben csap oda a komolykodó, öltönyös politikusoknak