NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Gyerekbarát kihallgatószoba - játékok és rejtett kamerák

Az elsők között adtak át az országban gyermekbarát kihallgatószobát Szombathelyen. A 14 év alattiakat hallgatják meg itt, akár áldozatok, akár bűnösök. Felismertetésekhez is használják majd a szobát, a rejtett kamerákat kihasználva.

A 14 év alattiaknak hoz létre úgynevezett "gyermekbarát kihallgatószobát" a Szombathelyi Rendőrkapitányság és az alapokat már be is mutatták egy keddi sajtótájékoztató keretében. A „megszokott” iroda helyett gyermekjátékok, rajzok, mesefigurák hivatottak oldani a gyerekek feszültségét. Ezeket a rendőrök vitték be a kapitányságra.

A lényeg pedig beszerzés alatt áll: mozgásérzékelőnek álcázott mikrofonos kamerákat szerelnek fel hamarosan a szobában. A szomszédos irodában lévők láthatják és hallhatják, mi történik a szomszédban, anélkül, hogy a gyerekeket frusztrálnák. A kép és a hang rögzítésére is lehetőség lesz.

Videó a szoba bemutatásáról

Évente száz eset

Erre azért van szükség, mert a Szombathelyi Rendőrkapitányságon éves szinten kb. 100 olyan eset fordul elő, amikor gyermekkorúak válnak bűncselekmény áldozatává, vagy ők maguk követnek el bűncselekményt.

Itt hallgatják meg többek között a családon belüli erőszakot (nemi erőszakot is) elszenvedett gyerekeket, akik játékok között, babákon mutathatják meg („játszhatják el”), mi történt velük, vagy mit láttak. Erre általában pszichológus bevonásával kerül sor, míg a bíró és a rendőrök a másik szobában figyelnek. Országos szinten évente kb. hatezer bűncselekményt követnek el kiskorúak sérelmére.

Gyerekbarát kihallgatószoba a Szombathelyi Rendőrkapitányságon
fotó: Tánczos Mihály

A bekamerázott kihallgatószoba nem csak a gyerekek esetén tehet jó szolgálatot, de nemi erőszak, vagy rablás esetén a felismertetésnél is fontos szerepe lehet. A sértettnek ugyanis így nem kell egy helyiségben tartózkodnia az elkövetővel, a szomszéd irodából mutathat rá az általa felismerni vélt emberre.

A sajtóbemutatón Hollósi Gábor városi kapitány és dr. Tánczi Tibor megbízott megyei főkapitány mellett politikusok is részt vettek. Szombathely polgármestere mellett Ágh Péter és Marton Zsolt tekintette meg a kihallgatószobát. Az általuk elmondottak videónkban meghallgathatók.

a polgármester is megnézte magának a felszerelést
fotó: Tánczos Mihály

Budapest mellett Veszprém és Szombathely rendelkezik először ilyen szobával, amit elvileg 2014-ig kell létrehozni minden megyeszékhelyen. Az önkormányzat bűnmegelőzési bizottsága 570 ezer forintot szavazott meg a műszaki berendezésekre.

Kapcsolódó

2011.06.03. 07:49

Vasi az év körzeti megbízottja – Rendőrőrs avatás Répcelakon

/ közélet gal. /
Simon Zsolt főtörzszászlós lett hazánkban az „Év körzeti megbízottja”. A Káldon szolgáló rendőr Papp Károly tábornoktól vehette át az elismerő oklevelet és aranygyűrűt. A felújított rendőrőrsöt is felavatták.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

fgzb: M*jd h* * v*r*s * k**s* *d*k*t , f*j*nk*nt + 5*ft s*rcc*l p*t*l...
Papíron Írországba költözik az Aptiv jó része, ami újabb mély sebet ejt a szombathelyi költségvetésen
Igaz: *z *nd**n r*z*rv*t*m*k*t m*r f*lsz*b*d*t*tt*k ? V*gy *k m*g m*nd...
76 éve szabadították fel az auschwitzi koncentrációs tábort - Szombathelyi visszaemlékezések
Igaz: V*nd*gl*t*s*s*k t*nt*tt*k M*ll*rc* sz*g*t*n - * k*rl*t*z*s*k *ll...
Amikor a veszélyhelyzet előhozza a rendőrből a jogsértőt
nemazert: H* b*v*nt*k f*d*z*tk*nt * k*s*bb *l*d*tt *ng*tl*t *s * m*gv*s*r*...
Varga Judit a férjével 200 millióért vásárolt ingatlanokat - Orbán Viktor közelében
Igaz: +1 +1 +1 ..........
Podcast – Miért fogadja el a társadalom jó része a mindent átszövő korrupciót?