NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Covid 19

Súlyos a járványhelyzet a gyárakban, csak nem szeretünk beszélni róla

Vas megyében már vannak olyan részlegek, amelyek leálltak. Van olyan üzem, ahol a munkásoknak titoktartási nyilatkozatot kell aláírniuk, és nem szabad elárulniuk, ha pozitív eredményük miatt nem tudnak tovább dolgozni.

Egyre több a koronavírus miatti megbetegedés a gyárakban is, a hiányzások már 15-20 százalékra rúgnak az egyes üzemekben. Van olyan kirívó eset, ahol a dolgozók 30 százaléka nem tud részt venni a termelésben – mondta el a Népszavának László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke.

Az alelnök szerint mindenképpen meg kellene vizsgálni a nem létfontosságú termelést végző gyárak átmeneti bezárás ának kérdését. László Zoltán azzal érvelt, hogy a probléma már az ország teljes területén jellemző. Azt is elárulta, hogy van olyan üzem, ahol a munkásoknak titoktartási nyilatkozatot kell aláírniuk, és nem szabad elárulniuk, ha pozitív eredményük miatt nem tudnak tovább dolgozni.

fotó: Pixabay.com

A Gyáriparosok és Munkaadók Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke, Rolek Ferenc vaklármaként értékelte a Vasas alelnökének aggodalmát. Azt mondta, hogy a hivatalos adatok alapján lehetetlen a 15-20 százalékos átfertőzöttségi arány a gyárakban. Ugyanakkor Rolek Ferenc sem tudta megmondani, milyen arányban fordulnak elő megbetegedések és hiányzások, de szerinte üzemenként igen eltérő lehet a helyzet. Hangsúlyozta, hogy nem látja indokoltnak a teljes, általános gyárlezárást.

Közép-Európában nem olyan egyszerű a távmunka megszervezése

A Reuters néhány nappal ezelőtt foglalkozott a tragikusra fordult magyar és cseh járványhelyzettel, és a riasztó fertőzöttségi adatokat többek között azzal is magyarázta, hogy régiónkban sok a nagy termelőüzem, ahol nem lehet megoldani a távmunkát. A kormányok viszont vonakodnak megállítani a működésüket, mert akkor újabb sebet ütnének a gazdaságon a tavalyi megrogyás után.

Súlyos a helyzet Vas megyében

Lapunk elküldte a kérdéseit Vas megye legnagyobb ipari cégeinek, de egyelőre csak néhány helyről érkezett visszajelzés, azzal, hogy később reagálnak a megkeresésünkre.

Válaszolt viszont a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

„A mi információink szerint Vas megyében is több termelőüzemben súlyosbodik a pandémiás helyzet, illetve a járvány okozta munkaerő-kiesést egyre nehezebb - a folyamatos termelés fenntartása érdekében – áthidalni" – közölte Balogh Károly Zsolt.

A főtitkár hozzátette: „A rendelkezésünkre álló adatok alapján nem jelenthető ki, hogy általánosságban tragikus lenne a helyzet, de természetesen, minden óvintézkedés ellenére, nálunk is vannak olyan gyárak, ahol egész részlegek állnak le - hol az akut járványhelyzet, hol éppen az annak eszkalálódását megelőzni célzó intézkedések miatt.”

Lapunk információi szerint a nagy szombathelyi termelőüzemek többségében komolyan veszik a védekezést és szigorú protokoll alapján folyik a munka. Ugyanez nem feltétlenül igaz a kisebb gyárakra és egyéb munkahelyekre, ahol szükséges a fizikai jelenlét.

Hozzászólások (16)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

lolka: N*, *z m*r n*m *z * "sp*rt". Sz*nt*szt* *zl*t. * "...
Az M4 Sport futballszakértője elképesztő érzéketlenséggel nyilvánult meg Eriksen rosszulléte után
Paulus_Maior: N*m *l*sz s*j*t*ss*g....
Kiakadtak az olasz cseresznyetermelők
Kari: H*gy n* l*nn*. M*rt * v*g*t *r* k*r*kp*r*tr*l m*rr* h*l*dn* *ls*...
„Újperintben sikerült ismét nagyot alkotni” – Furcsa megoldás a bicikliúton
Paulus_Maior: *ng*m n*m z*v*r. *gy s*ncs p*nz*m **t*p*ly* m*tr*c*r*....
Hetekig fokozott ellenőrzés lesz a magyar autópályákon
Paulus_Maior: https://www.f**rf**rtw*.h*/d*gl*tt-*kt*k/k*sz*n*s-gy*r*-l*g*nd*j...
Az M4 Sport futballszakértője elképesztő érzéketlenséggel nyilvánult meg Eriksen rosszulléte után