NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Gulyás Gergely nem tagadta, hogy Magyarország megvette az izraeli kémszoftvert

Több médium is biztos forrásokra hivatkozva állítja, hogy a kormány megvásárolta a Pegasust, de ezt egyelőre senki sem erősítette meg.

Nemcsak a magyar, hanem a külföldi sajtó is a Pegasus-ügytől hangos

07.19. 09:20

Gyakorlatilag hallgatásba burkolódzik a kormány és médiája a megfigyelési botrány kapcsán

/ közélet 50 hsz. /
Újságírókra és kormánykritikus emberekre eresztették rá az izraeli kémfegyvert.
vasárnap óta, ugyanis a Direkt36 oknyomozó portál szerint évek óta magyar újságírók és kormánykritikus emberek ellen használják az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust.

Az óriási lehallgatási botránnyal kapcsolatban egyelőre nem mondott sok konkrétumot a kormány. Reagált már például Pintér Sándor, Kovács Zoltán és Varga Judit is, utóbbi szerint „egy olyan világban élünk, ahol hihetetlenül sok veszély leselkedik a modern államokra. Ne legyünk nevetségesek, ilyen eszközökre minden országnak szüksége van”.

De az egész világot foglalkoztató kérdésre, hogy a magyar kormány megvette-e a kémszoftvert, egyikük sem válaszolt érdemlegesen. Most az RTL Klubnak hála Gulyás Gergely is beállhat ebbe a sorba, ugyanis neki is feltették a nagy kérdést, a miniszterelnökséget vezető miniszer pedig megpróbálta elviccelni a helyzetet.

„Én semmilyen szoftvert nem vásároltam” – válaszolta, miközben mosolyra állt a szája. Majd azzal folytatta, hogy az ilyen vásárlásoknak a nyilvánossága is kérdéses. Azt tudják csak mondani, hogy magának a titkos információgyűjtésnek világos szabályai vannak, melyek évtizedek óta rögzítve vannak, ezeket kell betartani.

A konkrét szoftverről nem beszélt, sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta a híreket, csak megismételte azt, amit Pintér és Varga is elmondott: minden szabályt betartottak a titkos adatgyűjtéseknél.

Majd amikor a riporter megismételte a kérdést, azt válaszolta, „az, hogy ki milyen eszközt használ a lehallgatásra, ez nem nyilvános információ, és talán nem is kormánydöntés, hanem alacsonyabb szintű döntés születik róla. Ez egy technikai kérdés. Nincs jelentősége annak, hogy mi a technikai eszköz, minden államnak van alkotmányvédelmi tevékenysége, minden államnak van hírszerző tevékenysége.”

Hozzászólások (10)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : *z *rb*n* f*d*ss -b*rk*k *g*t*k *z *ll*m p*nz*t *z*rr*l! * n*m*...
Hende Csaba moziban járt
miki1950 : * 40. hsz - r* v*r*m * v*l*sz*t, m*rt *z 2006 *sz*n*k * l*ny*g*....
Hende Csaba moziban járt
miki1950 : J* sz*k*s*d sz*r*nt sz*p*sd *d*s j* *ny*d*t! *rr* m*nd*g g*rj*ds...
Hende Csaba moziban járt
győzelem: *z * l*sz*z*l*k*lt *r*g sz*p*k* *ly*nk*r m*r m*g*r*l s*m t*d. *z...
Hende Csaba moziban járt
miki1950 : H* *gy d*m*kr*t*k*s v*l*szt*s*n m*gv*l*szt*tt m*n*szt*r*ln*k*t *...
Hende Csaba moziban járt