NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Jogilag is támadható a Szombathelyre tervezett bioerőmű

Ezt állította egy ügyvéd a Szentkirályon szervezett lakossági fórumon. Előtte két és fél órán át a lakosság osztotta a beruházó céget és a városvezetést.

Zsúfolásig telt meg a szentkirályi Zarkaházi-kastély nagyterme péntek délután. A bierőmű építését

2012.03.26. 16:03

Nem lesz káros - Biofűtőmű épül Szombathelyen

/ közélet gal. 7 hsz. 1 kapcs. /
Direktben 12 embernek adnak munkát, a beszállítói körön keresztül 100-150-nek. Jelenleg az engedélyeztetés zajlik.
tervező Grenor Kft. hívott össze lakossági fórumot, ott volt egyébként Marton Zsolt alpolgármester és Sági József, a választókerület városi képviselője is, de ők három órán át nem szólaltak meg.

Káoszközeli helyzet

A kezdéskor már érezhető volt, hogy paprikás lesz a hangulat, megtudtuk, hogy előző nap a városi önkormányzat tartott fogadóórát, ami össznépi tiltakozásba fordult át. Most felirat fogadta az érkezőket, miszerint a beszélgetést rögzítik, céljuk, hogy valódi válaszokat adjanak, és amit mondanak, az számon kérhető legyen.

Marton és Sági, mint csendes szemlélődők
fotó: Mészáros Zsolt

Számonkérésből nem is volt hiány, de közben a két oldal stratégiájának különbségén gondolkodtunk. Ebből a tiltakozást összefogó Gyöngyöshermáni-Szentkirályi Polgári Kör került ki győztesen. A Grenor cégvezetője, Diószegi Gergely láthatóan nem tudta irányítani a dolgokat, ráadásul az esetek többségében felkészületlennek tűnt.

Mint egy felszólaló később el is mondta, kellett volna egy negyedórás bemutató arról, mi is ez az egész, milyen pozitív és negatív hatásokkal kell számolni, hogyan is néz ki majd az erőmű, mennyi faaprítékot tüzelnek el, honnan jón majd ez a faapríték, stb. Ez elmaradt, a kezdéskor azonnal kérdéseket kért a ügyvezető, aminek következtében káoszközeli helyzet alakult ki.

A jó stratégia sokat ér

De az is lehet, hogy mindez szándékos volt, és abban bíztak, hogy az indulatos hozzászólások tengerében szépen ellavíroznak, nem kell konkrét válaszokat adni, aztán majd csak lesz valahogy. Így is történt volna valószínűleg, ha a Polgári Kör kevésbé ügyes.

Ők ugyanis szépen hagyták, hogy a lakosság darabokra szedje a cégvezetőt, aki két óra múltán már csak a túlélésre játszott, és sokadszorra mondta el ugyanazokat a dolgokat, kijelentve végül, hogy ő itt mondhat bármit, úgysem hisznek neki. Ekkor lépett közbe Kovács Ágnes, a Kör szóvivője, azzal, hogy tulajdonképpen nem az erőműépítés ellen vannak, ők nem támadnak, hanem tiltakoznak.

A békülékenyebb hangvétel után aztán jött Hosszú Károly ügyvéd, aki kijelentette, jogilag támadható a Grenor eddigi előkészítő munkája. De erről majd később, hiszen a lényeg azért mégis a lakossági véleményeken volt. Márpedig azok egy irányba mutattak, arra, hogy legyen bárhol az erőmű, de minél messzebb a városrésztől, sőt Szombathelytől.

Előzmények

Az elején Diószegi Gergely azért elnézést kért, hogy ilyen későn, az előkészítés ilyen komoly szakaszában tartják meg a fórumot, de ez nem sokat segített. Az előzményekről egyébként annyit, hogy a városi közgyűlés márciusi ülésén tudomásul vette, gyakorlatilag elfogadta a bierőműről készített hatástanulmányokat és környezetvédelmi anyagokat.

Zsúfolásig megtelt a terem
fotó: Mészáros Zsolt

Nem sokkal később azonban színre lépett a Polgári Kör

2012.04.04. 15:48

A szentkirályiak nem akarnak biogázt szagolni

/ közélet 28 hsz. 4 kapcs. /
Levélben tiltakoznak a bioerőmű építése ellen a szombathelyi városrész lakói. Őket ugyanis kifelejtették az egyeztetésből.
azzal, hogy a hatástanulmányok csak az erőmű tervezett helyszínéhez legközelebbi lakóterületekről szólnak, Szentkirályról nem, pedig az uralkodó szélirány miatt az erőmű által kibocsátott gázok éppen errefelé csapódnak majd le.

Kovács Ágnes, a Kör szóvivője rövid interjúnkban

2012.04.12. 13:10

Vigyék távolabbra a bioerőművet!

/ közélet 11 hsz. 3 kapcs. /
Ezt akarják, és részletes hatástanulmányokat kérnek a szentkirályiak. A Gyöngyöshermáni-Szentkirályi Polgári Kör szóvivőjével, Kovács Ágnessel beszélgettünk.
kijelentette, ők részletes, mindenre kiterjedő tájékoztatást kérnek, és azt, hogy Szentkirálynak a tervezett helyszínhez közelebb fekvő részére is készüljenek el a hatástanulmányok. Ezek után kezdődött el a fórum, a már fentebb említett módon.

Nem termesztenek

hülyeséget

A lakosság indulataiból nem volt hiány, a legtöbben azt kifogásolták, hogy túl későn értesültek az egészről, sokan vélték úgy, hogy annyira előrehaladott az előkészítés, hogy most már mindenképpen megépül az erőmű. Felmerült az is, hogy az erőmű közelében több ipari létesítmény is van, és azt kérdezték, számolnak-e azok együttes hatásaival.

A cégvezető nem tudott mit kezdeni az indulatokkal
fotó: Mészáros Zsolt

Érdekes volt, hogy egy férfi az ipari parkban lévő üzemeket is féltette, mert szerinte az erőműből származó por káros lesz ezekre, és félő, hogy a por miatt bezárják az üzemeket, így sok ember veszítheti el a munkáját.

Sokan a magyar erdőket féltették, volt, aki kiszámolta, hogy az erőmű szükséglete nagyobb, mint Magyarország összes erdeje együttvéve. A cégvezető arról sem tudta meggyőzni őket, hogy az energiaültetvények fedezik majd az igényeket, és hogy egyáltalán lesz erre majd vállalkozó. Egy hölgy a magyar földet féltette, hogy élelmiszer helyett majd ilyen

hülyesége

t termesztenek abban.

A képviselők felelőssége

Persze, felvetették a városvezetés felelősségét is, többen is kijelentették, ha a jelenlegi képviselők hozzájárulnak a beruházáshoz, a következő választáson nem kapnak szavazatokat. Azt is hallottuk, hogy Marton Zsolt alpolgármester az előző napi fogadóórán bejelentette, hogy a közgyűlés újra tárgyal majd az ügyről.

Horváth Zoltán képviselő (LMP) is csendben figyelt
fotó: Mészáros Zsolt

Volt, aki állandó demonstrációra biztatott, olyan is, aki a Szentgotthárd közelébe tervezett hulladékégetővel vont párhuzamot, és kijelentette, a norvég beruházó sem különb, mint a

szemét osztrákok

. Egy férfi szerint visszatért a Kádár-kor, mert kész tények elé állították a lakosságot, többen is azt ecsetelték, hogy a beruházó kiviszi majd a hasznot az országból, a kibocsátott méreg meg itt marad a lakosságnak.

Állandóan visszatért a kérdés, hogy más helyszín kellene, és hogy a cég gondolkodott-e másik helyszínben, volt, aki a városháza tetejét ajánlotta. Kissé visszafogottabb javaslat volt, hogy vigyék el legalább tíz kilométerre a lakott területtől.

Korrupció, pénz a lakosságnak?

Az erőmű pozitív hatásai nem érdekelik – ezt egy férfi mondta. (A tervek szerint a Távhő hálózatába táplálják be a termelt hőt, a teljes szükséglet 40 százalékát lefedné az innen származó hőenergia, ami olcsóbb lenne, mint a gázalapú hő.) Az olcsóbb fűtés a lakótelepeknek lenne hasznos, a szentkirályiaknak ebből semmi előnye sem lenne – mondta a férfi.

Osztották a céget szépen
fotó: Mészáros Zsolt

Szóba került persze a korrupció is, vidám pillanatokat okozott az a hozzászóló, aki gúnyosan említette meg, hogy a korrupció ellen a politikusok akarnak küzdeni. Az igazából meg sem fogalmazott vádakat a cégvezető visszautasította, mondván, ők senkit sem akarnak lefizetni.

És előjött az egyik kereskedelmi tévé riportja is, ahol a riporter azt mondta, a Grenor Kft. hajlandó fizetni azért, hogy meggyőzze a lakosságot. Diószegi Gergely kijelentette, ilyen szóba sem kerülhetett, a norvég törvények tiltják az ilyesmit, a beruházó pedig csak akkor kap norvég hitelt, norvég állami garanciát, ha betartja a törvényeket,

Törvényt sértettek?

A cégvezető egyébként is hiába próbált érvelni, nem voltak eszközei a lakosság indulata ellen, amit még az is hevített, hogy nagyon kevés konkrétumot említett, még a környezetvédelmi hatástanulmány számairól is, igaz, felajánlotta, hogy azokba bárki betekinthet, javasolta azt is, hogy jelöljenek ki valakit, akivel tartani tudják a kapcsolatot.

Ekkor lépett színre Hosszú Károly ügyvéd, aki szerint már az elvi építési engedélyt sem adhatta volna ki az engedélyező hatóság. A vonatkozó törvény szerint ugyanis az engedélyeztetés előtt ki kellett volna kérni a lakosság véleményét, és nem csupán a beruházó köteles erre, hanem a hatóság is. Ez elmaradt, így visszavonatható az elvi építési engedély, és meg lehet állapítani, hogy a beruházó és a hatóság megsértette a vonatkozó törvényt.

Az ügyvéd bejelentette, hogy az erről szóló beadványok már elkészültek, be is nyújtották őket. Nagyon magabiztos volt, azt mondta, megállapítható a beruházó felelőssége, így kérdésessé válhat az egész terv.

Biztosan lesz az ügyben még több epizódot megérő folytatás.

Kapcsolódó

2012.04.12. 13:10

Vigyék távolabbra a bioerőművet!

/ közélet 11 hsz. 3 kapcs. /
Ezt akarják, és részletes hatástanulmányokat kérnek a szentkirályiak. A Gyöngyöshermáni-Szentkirályi Polgári Kör szóvivőjével, Kovács Ágnessel beszélgettünk.

2012.04.10. 14:24

A szentkirályiak félnek a bioerőműtől

/ közélet 1 hsz. 2 kapcs. /
A Gyöngyöshermán-Szentkirály Polgári Kör nyílt levélben kéri a polgármester segítségét.

2012.04.04. 15:48

A szentkirályiak nem akarnak biogázt szagolni

/ közélet 28 hsz. 4 kapcs. /
Levélben tiltakoznak a bioerőmű építése ellen a szombathelyi városrész lakói. Őket ugyanis kifelejtették az egyeztetésből.

2012.03.26. 16:03

Nem lesz káros - Biofűtőmű épül Szombathelyen

/ közélet gal. 7 hsz. 1 kapcs. /
Direktben 12 embernek adnak munkát, a beszállítói körön keresztül 100-150-nek. Jelenleg az engedélyeztetés zajlik.

Hozzászólások (15)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

palig: *ssz*s k*r*kp*r *t *ly*n *l h*ny*g*lt j*rj*t*k *s l*s*t*k h*gy s...
Nem takarítják a Külső-Nárai út kerékpárútját - írja olvasónk
miki1950 : *z *lt*l*d l**rt*kk*l m*x. *gy*t*rt*k. V*n*tk*zt*tv* *z *dd*g b...
Kijött a rendelet, hogy kiknek lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás
elbandi: *h, h*gyd. *m*g m*gv*n n*k*k * c*rk*sz, *dd*g n*ncs b*j. :) m* ...
Ellenzéki előválasztás: még nem tudni, hogyan jelentkezhet, aki szavazni akar
miki1950 : N* b*ntsd, m*rt *g*z*t b*sz*l, m*gh* f*lt*t*l*s m*db*n *s m*ndj*...
Rusvai szerint hamarosan visszatérhet a kötelező maszkviselés
elbandi: v*gy n*m k*n* * f*csk* f*szk*k*t l*v*rn*... :/...
Annyi a szúnyog Győrben, hogy a polgármester a lakosok segítségét kéri