NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Könnyű

Korallzátonytól űrközpontig: milyen különleges helyeken járt még a Google Street View?

Most, hogy mindenki lecsillapodott a Street View hazai bevezetése után, és már csak csendben nézegeti a szomszéd műfüvét, mutassuk meg, milyen extrém helyeken járt még a világ panorámakamerája.

Éveken át szomorkodhattak a Google egyik legnépszerűbb szolgáltatásának rajongói, hiszen az adatvédelmi biztos Magyarországon 2010-ben leállíttatta az utcákat körbefotózó autókat a személyiségi jogokra hivatkozva - most azonban megváltozott a jogi környezet, és ezzel együtt az állásfoglalás is, így minden akadály elhárult, és lám, pár napja élesedett is a Google Street View, ami azt jelenti, hogy egyetlen internetkapcsolat segítségével virtuálisan az összes magyarországi település köztereit bebarangolhatjuk.

Nemrég mi is megnéztük, mit találtak a kamerák Szombathelyen , majd azt is, hogy mi a helyzet Vas megyével , úgyhogy most eljött az idő, hogy messzebbre is nézegessünk: íme, a legvadabb desztinációk, ahova eljutottak a 360 fokban pásztázó lencsék. (Kis technikai segítség: a linkekre kattintás után a nyilakkal tud haladni a kívánt irányban, vagy pedig a jobb alsó sarokban látható kis figurát húzza oda az egérrel, ahol körülnézne!)


Így annyira nem ijesztő lenézni: Grand Canyon!

A világ legvadregényesebb, vörösesen villogó völgyszurdoka megannyi, drogokat és kalandokat sem nélkülöző hollywoodi film alapanyaga, és a Google-nek hála már az is eljuthat ide a monitorán keresztül, aki amúgy nem tehetné meg. A webes cég emberei gyalogosan 120 kilométert jártak be hátizsákból kilógó kameraállvánnyal Ide kattintva lehet körülnézni a Grand Canyonban.

fotó:

Pingvinlesen az Antarktiszon

A Déli-Sarkot is bevette a Google, pontosabban egyenesen a térképes divízió vezetője, Brian McClendon - ezeket a fagyos képeket ugyanis ő maga készítette, amikor feleségével itt turistáskodott. Az unottan bóklászó piros dzsekis sarkkutatóknál csak a hasonlóan lassú mozgású pingvinek a szórakoztatóbbak, meg az, hogy a sárga ikonemberke helyett is egy kis feketefehér pixelszárnyast kell húzogatnunk oda, ahova menni szeretnénk. Itt csatlakozzon hozzájuk !

fotó:

Maja romok közé is férkőzhetünk

Mexikó prehispán örökségét is átvizslathatjuk a Google Street View segítségével, így nem kell a következő ismeretterjesztő filmre várnunk, ha fennmaradt maja építmények körvonalait szeretnénk az agyunkba égetni. A Yucatán-félsziget északi részén fekvő Chichén Itzá romváros, a Mexikói-völgy északkeleti részében elterülő Teotihuacán, valamint a dél-mexikói Oaxaca államban található Monte Albán prekolumbiánus ásatási helyszínein is tehetünk látogatásokat - kezdjük mondjuk az elsővel .

fotó:

Ahonnan az amerikai űrhajók indulnak: Kennedy űrközpont

A NASA űreszköz-indító floridai bázisa is bejárható már a Street View kamerái által, persze csak csínján (és műtétre váró földönkívülieket se keressen senki). A kozmosz felfedezésének legfontosabb tengerentúli kapujáról a Google akkor rántotta le a leplet, amikor az éppen ötvenedik születésnapját ünnepelte - egészen stílusos húzás, így segíti egymást technológia és technológia. Ide menjen a klikkelés , vagy ha galériából szeretne startolni, akkor meg ide !

fotó:

Japán terápiás bányaélmény klausztrofóbiásoknak

Underground címszóval a webes cég szakemberei alá is merültek a panorámakamerákkal, például ebbe az egykori japán ezüstbányába , ahol a 16-17. században csákányozták a falakat, és nem csak az egyéni meggazdagodásért: a kis távol-keleti ország ugyanis az itt kitermelt nemesfémnek köszönhette, hogy újjáépüljön a gazdasága. 2007 óta az Ivami Ginzan - ami fénykorában a világ legnagyobb bányája volt! - már a Világörökség része is.

fotó:

Maláriatabletták nélkül az Amazonasnál!

A világ (vagyis: az általunk ismert bolygó, amelyen élünk) legbővízűbb folyama Dél-Amerikában található, és most otthonról is élvezhetjük, ha nem is teljes körűen, hogy milyen lehet motorcsónakkal rongyolni a felszínén. Ezt is dátumhoz kapcsolódóan hozták nyilvánosságra: a 2012-es Föld Világnapján. Ide tessék kattintani a buja csodához!

fotó:

Fel a Mount Everestre - a halál esélye nélkül

Van abban valami ördögi, hogy otthonról, egy szál boxeralsóban lehet meglesni, mit láttak azok, akik életük kockáztatásával próbáltak felkapaszkodni a Föld legmagasabb, közel 9 kilométeres hegycsúcsára (és haltak meg közülük rengetegen, hiszen maga a csúcs már az úgynevezett "halálzónában" van, ott, ahol a levegő már annyira kevés, hogy az emberi szervezet oxigénpalackok nélkül nem bírja). Na persze itt nem hágunk virtuálisan sem a tetőpontra, mert ez "csak" az állomáshely, ahonnan elindulnak a legelvetemültebbek, de már ez is több mint 5000 méteres magasságban van. Csak hogy érzékeltessük: még az Alpok legmagasabb pontja, a Mont Blanc sem éri el ezt a számot. Úgyhogy jól nézzük meg magunknak !

fotó:

Aztán pedig lebukni a víz alá a Nagy Korallzátonynál

Színpompás halrajok és tohonya (?) teknősök mindenfelé: hát így néz ki Északkelet-Ausztrália egyik bámulatos büszkesége a tengerszint alatt. És ezt úgy láthatjuk, hogy közben búvárruhát sem kell öltenünk. Ezzel búcsúzunk , de azért jelezzük: még számtalan szívdobogtató helyszín felbukkan a Google Street View-ban, ami fáradozásainak hála már az összes kontinenst lefedte hasonló képeivel. Na de most csobbanjunk!

fotó:

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

butamami: M*rt *gy h*m*s r*ndsz*m m*t b*z*ny*t? *z *g v*l*g*n s*mm*t. *gy...
A titokzatos fekete autó a nemzetbiztonsági szakszolgálaté - írja posztjában Czeglédy Csaba
fucking: T* b@r*m(b*t*)*rc*,*z n*m r*g*dt m*g * n*m l*t*z* *gy*db*n h*gy ...
A titokzatos fekete autó a nemzetbiztonsági szakszolgálaté - írja posztjában Czeglédy Csaba
nimrod: *n *z *ls* p*ll*n*tt*l k*zdv* (2010-t*l k*zdv*, *m*k*r *s 14 v*l...
Hamarosan nyithatnak a mozik, színházak, vendéglátóhelyek, fürdők
fgzb: *k* r*g*sztr*lt * k*rm*nyz*t* h*nl*p*n *s n*gy *rv*s* *gy*t*m*t ...
Nem értjük, hogy miért titkolják el a helyi járványadatokat, de ezt teszik
butamami: *dd*g s*m t*rt*tt*m Cs*b*t *gy n*gy *szn*k, d* *zt n*m g*nd*lt*m...
A titokzatos fekete autó a nemzetbiztonsági szakszolgálaté - írja posztjában Czeglédy Csaba