NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

6 bámulatos példa arra, hogyan piszkálták meg kreatív emberek a Google Street View-t

Szemek tágra, állak le, hüledezni csak bátran. Na de miért nem én találtam ezt ki?!

Azok a rohadt ötletek, mi? Amiket ha meglátunk, tudjuk, hogy nem is olyan extra ötletek, viszont egyszerűségükben nagyszerűek. De egyetlen hatalmas gond van velük: hogy nem nekünk jutott az eszünkbe. A Google kedvelt kukucskálós szolgáltatása, a három dimenziós utcanézetet kínáló, virtuális kirándulásokat lehetővé tévő Street View pedig lehetőségek kincsesbányáját hordozza magában. Csak a megfelelő eszközökkel kell hozzálátni a kitermeléshez.

Öt példát mutatunk ilyenből, aztán sok szerencsét kívánunk - hátha Ön lesz a következő, aki egy bombasztikus akcióval bekerül a legmenőbb dizájnsajtótermékek hasábjaira! Mert az alábbiak bizony bekerültek.

1. Klasszikus festmények beforgatva

Hova? Igen, a Street View-ba. A webes mamutvállalat a valóságban már megcsinálta az utcanézetét az Antarktisztól kezdve Magyarországig a világ egy rakás fontos tájának, a térben tehát igen, de az időben még nem sikerült utazniuk. James Lileks író ezt nem hagyta annyiban, és Jean Béraud, valamint Aelbert Cuyp egy-egy híres művét "remixelte" az ismert Google-felülettel. Egyszerre szórakoztat és elgondolkodtat:

fotó: James Lileks
fotó: James Lileks

2. Dzsungel Street View

Emlékszünk erre , ugye? Ez az az oldal, amibe belépve nem a szokásos utcanézetet kapjuk, hanem annak vadnövényzettel benőtt, gazos-mohás változatát. Van még mit csiszolni rajta, de azt már most látni, hogy az amúgy súlytalan, vicces kezdeményezés szép nagy kapukat tárhat fel a Street View további felhasználási módszerei előtt. Amik még arra várnak, hogy feltalálják őket! (Esetleg egy alkalmazás, amivel modellezhetjük, hova milyen lakóházat lehetne építeni? Valaki?)

fotó: Nyugat.hu

3. Életre keltett szellemek

Mint tudjuk, a Street View nem csak utcákat és házakat rögzít, hanem azok véletlenül megörökített lakosait is - akiknek az arcát viszont a személyiségi jogok miatt el kellett mosni. Egy művésznek, Paolo Cirionak feltűnt, hogy ezek az alakok így egészen kísértetszerűek lesznek, ezért fogta magát, kinyomtatott pár ilyen figurát embernagyságban, és a homályos arcukkal együtt kiragasztotta őket pontosan ugyanazokra a helyekre, ahol a kamera lefotózta őket. Ennél izgalmasabban, többrétegűen, és mélyebb kérdéseket is boncolva kevesen fordították még ki a Google Street View-t.

fotó: Derek Mead / Vice
Utána-előtte
fotó: Derek Mead / Vice

4. Kirakatban a szegénység

Néhányan rájöttek, köztük Doug Rickard fotós is, hogy egyes Street View-jelenetek komoly fényképészeti és dokumentációs érdemekkel is bírnak. Virtuálisan így szépen bebarangolta Detroit, Memphis és Oakland legnyomorúságosabb környékeit, megnézte, mit látott a(z általunk is üldözött ) Google-autó, és a legerősebb képeket kiválogatta egy csokorba, A New American Picture címmel. Gyakorlatilag összegereblyézett egy szociofotó-gyűjteményt, aminek egyik-másik felvétele egy fotósversenyen is megállná a helyét.

fotó: Doug Rickard
fotó: Doug Rickard
fotó: Doug Rickard

5. Legendás lemezborítók, amik a helyükre kerülnek

Vannak a poptörténelemben fontos albumok, retinába égett, híres borítókkal. Amik még nagyobb értékké képesek válni, ha kontextusba helyezik őket. A brit Guardian című lapban így tettek: berakosgattak híres artworköket azokra a helyekre, ahol eredetileg fotózták őket. Az alábbi képeken például az Oasis, a Pink Floyd és a Beastie Boys lemezborítói vándorolnak - képletesen - haza, de itt még több ilyet láthatunk .

fotó: Guardian
fotó: Guardian
fotó: Guardian

6. Szívfacsargatós rövidfilm az autózó játékfigurával

Na, itt viszont véletlenül sem szeretnénk elböffenteni a lényeget, úgyhogy csak annyit mondunk: tessék megnézni. Lehetőleg sötét szobában, nagy képernyőn. Tom Jenkins rendező kisfilmje, amit jó okkal emeltek pajzsra a fontosabb sajtóorgánumok akkor, amikor megjelent.

Kihagytunk volna valamit? Kommentben várjuk az észhez térítő észrevételeket!

Kapcsolódó

2013.04.24. 09:59

Mit találtak a Google Street View kamerái Szombathelyen?

/ könnyű /
Tegnap nagy bréking hír volt, hogy a web privát kopója, a kamerájával világot bejáró Google-autó magyarországi felvételei végre nyilvánossá váltak. Megnéztük, mit láttak errefelé.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Rőzsike : J* l*nn*, h* m*n*l t*bb sz*k*mb*r v*l*m*ny*t m*g*sm*rh*tn*nk. *...
Virológus a kínai vakcináról: olyan, mint a fekete-fehér televízió
adt01: "D* *z *s *rd*k*l, h*gy * 2011-b*n b*h*r*ng*z*tt *gy*n* ny*g...
Vas megyében egyedül Szombathely bukta be az iparűzési-adó változását - Biztosan véletlenül
adt01: " sz*v*z*k*p*s *ll*mp*lg*r*k sz*m* 8 m*ll** k*r*l v*n. *kk*...
Vas megyében egyedül Szombathely bukta be az iparűzési-adó változását - Biztosan véletlenül
busman: *rb*n 1-2 h*n*pj* *rd*tl*n k*m*tr* (*nf-n*l m*g*s*bbr*) v*tt f*l...
Vas megyében egyedül Szombathely bukta be az iparűzési-adó változását - Biztosan véletlenül
nagyokos_kicsikinai: F*t*b*l*nd......
Fekete-Győr András futóversenyre hívta ki Németh Szilárdot és Budai Gyulát