NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Jogtalanul üzemel a szombathelyi ART Café - Mi lesz vele?

Czeglédy Csaba (MSZP) szerint fordított esetben, ha történetesen ő üzemeltetné Szombathely frekventált helyén jogtalanul, lejárt szerződéssel az ART Cafét, Molnár Miklós már ácsolná a bitófát a Fő téren…

A péntek délelőtti közgyűlés utáni sajtótájékoztatón

2011.03.31. 08:41

Új turisztikai cég alakult Szombathelyen

/ közélet gal. 8 hsz. /
Veszekedősen kezdődött, szakmai munkával folytatódott, összeborulással végződött a szombathelyi közgyűlés. Percről-percre tudósítás.
három témát hozott elő a szocialista frakció vezetője, Czeglédy Csaba, aki ezúttal egy személyben képviselte a legnagyobb szombathelyi ellenzéki erőt.

Távhő-gondok, beláthatatlan következmények

Czeglédy első napirendi pontként egy viharosan közeledő problémára hívta fel a figyelmet. Erről, mint közölte, percekkel a tájékoztató előtt a folyosón a polgármesterrel is egyeztetett. A Távhő díjának állami befagyasztása ugyanis a szombathelyi szolgáltatónak is komoly veszteséget jelent, gondoskodni kell arról, hogy a kieső összeget (közel 200 millió forintot) valahonnan pótolják. Másrészt a Távhő kapcsán egy másik közelgő problémára is felhívta a figyelmet.

Czeglédy szerint gondok lesznek a Távhő-nél
fotó: Mészáros Zsolt

A szombathelyi szolgáltató folyamatos fejlesztése és korszerűsítése eredményeként olyan gázturbinákat működtet, amelyek áramot termelnek. A megtermelt áramot eddig az állam kötelező jelleggel átvette, és fizetett érte. Ez bevételt hozott, ezért is lehetett az országos átlag alatt a szombathelyi távfűtés díja. A jogszabályi változások miatt eztán az államnak már nem kell kötelezően átvenni a Szombathelyen megtermelt áramot, a vállalat így újabb bevételtől esik el. Ennek a pontos összegéről még nincsenek számítások. Mindenesetre a szocialista országgyűlési képviselők az ügyben elmennek a parlamentig, és jogszabály-módosítást kívánnak beterjeszteni arról, hogy az önkormányzatoktól az állam továbbra is vegye át a helyben megtermelt villamos energiát.

Jogtalanul üzemel a szombathelyi az ART Café

A közgyűlésen a legélesebb vitát az ART Café lejárt bérleti szerződése generálta. Czeglédy az ominózus szerződés másolatát a sajtónak is bemutatta. A 2001. február 28-án keltezett dokumentumból első olvasatból is látszik, valóban lejárt. Erre a tegnapi közgyűlésen Horváth Attila (MSZP) hívta fel első körben a figyelmet, aki az ügyben vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte. A szocialisták szerint ugyanis sok tisztázatlanság van az ügyben. Például az, hogy a lejárat után egy hónappal az ART Café tovább működhet, immár jogi alap nélkül.

Holott a bérleti szerződésben ez olvasható:

Amennyiben a bérlő a szerződésből fakadó kötelezettségeit pontosan teljesíti, a lejárat előtt legalább 60 nappal benyújtott kérelmére a bérbeadás időtartamát további öt évvel meg kell hosszabbítani.


Tehát a bérlők december 31-ig élhettek volna a jogukkal, és gond nélkül meghosszabbíthatták volna a szerződésüket, de Czeglédy szerint erre nem került sor. Sem az Agorához, sem az önkormányzathoz nem adtak be ilyen jellegű hosszabbítási kérelmet, holott a bérleti szerződés erre lehetőséget biztosított volna.

A Fő téri ART Cafe
fotó: Mészáros Zsolt

A helyzet érdekessége, hogy a bérlő cég egyik korábbi tulajdonosa és ügyvezetője (majd tíz évig) Molnár Miklós volt, a város gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere. Molnár Miklós azonban a közgyűlésen közölte hogy március 1. óta sem tulajdonosa, sem ügyvezetője a kávézót üzemeltető cégnek. A cégbírósági adatok azonban nem erről tanúskodnak - mondta Czeglédy. Továbbra sem érti: Miért nem éltek a tulajdonosok az 5 éves opciós joggal? És ha nem kívántak élni vele, miért működtetik tovább, immár jogtalanul? A bérbeadó miért nem írt ki a bérbeadására pályázatot?

Czeglédy szerint fordított esetben, ha történetesen övé lett volna az Art Café, Molnár Miklós már ácsolná neki a bitófát a Fő téren.

A képviselők nem jutnak információkhoz

A harmadik napirendi pontként Czeglédy még megemlítette: március 16-án már jelezték, hogy az önkormányzati cégek alkalmazottai kevesebb bért kapnak, mint tavaly. A dolgozói bércsökkenések kapcsán kérték, hogy tárgyaljanak a bérkompenzációról. A polgármester ehhez a kérdéshez konstruktívan közelített.

Végezetül személyes sikerének tartja a szocialista képviselő, hogy javaslatára előterjesztés készül arról, hogy a képviselők betekinthessenek az önkormányzati cégek működésébe, és erről áprilisban tárgyalhassanak. Ez idáig ugyanis senki sem kaphatott közvetlen tájékoztatást az önkormányzati cégek működéséről.

Az ART Café lejárt bérleti szerződésével kapcsolatban a szombathelyi önkormányzat véleményére is kíváncsiak lettünk volna. Későbbre ígértek reagálást...

Kapcsolódó

2011.03.31. 08:41

Új turisztikai cég alakult Szombathelyen

/ közélet gal. 8 hsz. /
Veszekedősen kezdődött, szakmai munkával folytatódott, összeborulással végződött a szombathelyi közgyűlés. Percről-percre tudósítás.

2010.06.02. 08:10

Minden a legnagyobb rendben?! – Átvizsgálták az Art Café szerződését

/ közélet 14 hsz. 5 kapcs. /
Korábbi cikkünk nyomán nemrég átvizsgálták a Molnár Miklós által működtettet fő téri kávéház működését. Ott-jártunkkor azért továbbra is a kereskedelmi rádió szólt…

Hozzászólások (4)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

mikornyicki: ...*s * f*d*szb*n *gyr* t*bbsz*r r*h*gn*k f*l h*ng*s*n. M*gy * ...
Ungár Pétert támogatja a szombathelyi ellenzéki előválasztáson a Jobbik
miki1950 : *z *s kr*mpl* *szt*s. * k*z*p*szt*ly *ls* f*l*n*k * kr*mpl*j*. ...
Márki-Zay Péter keményen nekiment Czeglédy Csabának a szombathelyi előválasztás miatt
miki1950 : N*m *ly*n *gysz*r* *z * k*rd*s. M*rt h* pl. *n l*nn*k *z *gy*k ...
Megvan az első érdeklődő Törőcsik Mari házára
elbandi: p*rsz*, m*nd*nk* *k*s*bb, h*sz *tt m*nd*nk* "sz*k*rt*"!!...
Kínai vakcina: mégsem véd a mutánsok okozta fertőzéstől
belabo: H*t*lm*s gr*t * m*gy*r b*jn*kcs*p*tn*k! V*g*g dr*kk*lt*m * m*ccs...
Bajnok a Haladás futsal csapata