NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

gombÁSZ 3. - És Ön evett már gombatepertőt? Miért nem?!

Vagyis óda az őzlábgombához. Mert megérdemli. Mi meg őt.

Gombapörit ígértem, de a gombász-szerencse úgy hozta, hogy ma az őzláb-gombákról lesz inkább szó. Történt ugyanis, hogy magányos gombászásaim során olyan helyre vetődtem, ahol annyi nőtt ebből a karcsú és ízletes fajtából, hogy negyed óra alatt tele lett a kosaram, úgy, hogy ott is hagytam néhányat belőlük.

A lényeg a mozgatható gyűrű a tönkön...
fotó: Kocsis Péter

Az őzlábgombából is sok fajta van, és legtöbbjük ehető – a lényeg, hogy tönkjükön a gyűrű mozgatható legyen! Ha ez megvan, akkor nagy baj már nem lesz. A kisebb méretű őzlábak, amelyek érintésre, vágásra narancssárgára színeződnek, szintén ehetőek, bár ezekből nem jó nagyobb mennyiséget enni, legalábbis érzékeny gyomrúaknak. Maradjunk most a Nagy őzlábgombánál!

Óvatosan bánjunk a meglelt kinccsel...
fotó: Kocsis Péter

A hosszú szárról egyirányú, csavaró mozdulattal szedjük le a kalapot, és győződjünk meg arról, nem kukacos e a példány! Ha lemezei frissek és hófehérek, és a leszakítás helyén, a kalapközép belső részén sem lukacsos, akkor szerencsénk van, tehetjük a kosárba! Vigyázzunk arra, hogy vékony lemezei érzékenyek a szállításkor, nyomásra, vagy nagyobb súly alatt elvesztik eredeti színüket, és a lemezek könnyen megsérülnek. Arra is ügyeljünk, hogy az őzlábakat minél előbb készítsük el, mert hamar megromlanak!

Hamar tele a kosár, ha jó helyet találunk...
fotó: Kocsis Péter

A közhiedelemmel ellentétben szárítani is lehet őket, akár egészben is: erős és hosszú ideig tartó napsütés hiányában például gyümölcsszárítóban! Jelentősen összezsugorodnak, de aromájukat megtartják, és télen bármikor felhasználhatjuk őket, például langyos tejbe áztatva!

Hát nem gyönyörű?
fotó: Kocsis Péter

A másik kevéssé ismert elkészítési mód a gombatepertő: a gombákat (csakis kalapjuk fogyasztható) felkockázzuk, majd bőséges zsírban (kacsa vagy liba a legjobb) addig sütjük, amíg töpörtyű-fazont nem kapnak. Ehető frissen, de ha a készítményt egy csatos-üvegbe öntjük és megfordítva kihűtjük, remek csemege lesz belőle kenyérre kenve!

Ha éppen akkora őzlábat találunk, amekkora a serpenyőnk, ajánlom a legegyszerűbb megoldást: a serpenyőbe fűszeres vajat olvasztunk, fokhagyma-szeleteket teszünk hozzá, és az éppen belepasszoló kalap mindkét oldalát 2-3 percig átpirítjuk! Máris fogyasztható!

Válasszon szabadon:-)
fotó: Kocsis Péter

A klasszikus természetesen a rántott őzlábgomba, tapasztalatom szerint legjobb sajtos sörtésztában, de a hagyományos panírral is finom, különösen, ha a morzsa közé szezámmagot is keverünk. Az őzláb-gombák igen hálás jószágok: ha lelőhelyre bukkanunk, hamar tele velük a kosár, és garantált a finom ebéd vagy vacsora. Ráadásul csaknem biztosak lehetünk abban, hogy egy-egy őzlábas területet jövőre is érdemes meglátogatnunk. Persze, ahogyan azt a gombászok mondják, be kell tartanunk az egyetlen szabályt, ami a gombászásra érvényes: jókor, jó helyen kell lennünk!

Az egyetlen gombász-szabály: jókor, jó helyen...
fotó: Kocsis Péter

Legközelebb, ha semmi nem jön közbe, egy igazi francia gasztronómiai csemege elkészítését mutatom be, amelyhez ugyancsak jól jön egy-két őzlábgomba is… Addig is, aki ismer valami különleges őzlábgombás receptet, ossza meg velünk!

Kapcsolódó

2014.08.31. 10:04

gombÁSZ 1. - Rókagomba vargányával

/ életmód /
Na, mi hiányzik a nyugat.hu hasábjairól? Perszehogy egy gombász-blog: amíg nem indul be, engedelmükkel alkalmanként jelentkezem aktuális gombász-hírekkel, fotókkal, és persze remek receptekkel.

2014.09.07. 20:52

gombÁSZ 2. - Az idei szezon egyszerűen csodálatos!

/ életmód 4 hsz. /
Akkor hát folytassuk a gombászást! Fotók, recept, jó tanácsok minden kalapkedvelőnek!

Hozzászólások (4)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

palig: *z m*nd *z*rt v*l*s*lt m*g m*rt * S*m* *s *d* j*rt *v*d*b* , b*n...
Napelemek és hőszivattyúk – Megújuló óvodák Szombathelyen
crankitup: N*l*d *s *lm*nt*k *tth*nr*l... ...
A NER-elit luxusutazásait fotózó újságírót is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel
crankitup: K* h*tt* v*ln*. *gy k*nny* l*sz *ls*lly*szt*n* *z *d*f*z*t*k p*n...
Már saját alapítványa is van Várkonyi Andreának
miki1950 : H* n*m b*n*d, k**g*sz*t*n*m. - * t*t*l*t*r**s *ll*m m*gt*r*mt*s...
A NER-elit luxusutazásait fotózó újságírót is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel
crankitup: * gy*rt* cs*k *z*n v*n, h*gy m*n*l t*bb*t sp*r*lj*n. Pl. * vw k*...
Katalizátorok tucatjait lopta el egy 18 éves fiú Szombathelyen