NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Gasztro

gombÁSZ 7. - Így töltsük fel gombával a kamrát!

Kalapok szárítva, sózva, mélyhűtve... Merthogy közelít a tél!

Lassan véget ér az idei gombaszezon, legalábbis a gombászok többsége számára (az igazi fanatikusok úgyis kijárnak kedvenceikért az erdőkbe minden évszakban). Eljött az ideje felmérni készleteinket, és nyugtázni örömmel: 2014 jó szezon volt! A kamra polcain ott sorakoznak az üvegekben a szárított, sóban eltett vagy befőzött gombák, és a mélyhűtőben is lapul a téli tartalék…

Szárítás előtt...
fotó: Kocsis Péter

A szárított gomba talán a legegyszerűbben felhasználható étel: elég langyos vízbe vagy tejszínbe áztatni a szárított vargeszt vagy egyéb, erre alkalmas gombaféléket, és 10-15 perc múlva már használható is a remek alapanyag leveshez, mártásokhoz. A vargánya ilyen formában sokak szerint még a friss példányoknál is aromásabb.

...és után. A vargánya így a legaromásabb...
fotó: Kocsis Péter

Sokan esküsznek az azonnali mélyhűtésre, ebben az esetben azonban vigyázzunk arra, hogy ha egy kb. 3-4 perces gyors átfőzés nélkül tesszük el a gombákat, azok gyakran megkeserednek! Arról se feledkezzünk meg, hogy nem mindegyik gomba alkalmas a nyersen való fagyasztásra: a többit valamilyen formában félkészre kell párolni-sütni ahhoz, hogy eltegyük télire!

Csehországban népszerű módszer a sóban eltevés – különösen a fiatalabb vargányafélék esetében. Az egészséges kalapokat kis kockákra vágjuk, és egy szélesebb szájú befőttesüvegbe rétegelve betesszük őket. Egy réteg gomba, egy réteg só, felváltva. A lényeg, hogy a hamarosan elolvadó só ellepje a gombákat. Ezt a remek ízesítőt természetesen óvatosan használjuk fel, már ami a készítendő étel sózását illeti!

Gomba-alap készítése 1
fotó: Kocsis Péter

Az én kedvenc téli gomba-alapom a következő: apróra vágott vegyes erdei gombákat fűszeres vajon hagymával és fokhagymával megpirítok, sóval és borssal, valamint friss zöldfűszerekkel ízesítek, nem árt a párolásnál egy féldeci fehér, száraz bor sem! Ha elkészült, a felét kisebb adagokban bedobozolom és mélyhűtöm, a másik felét durván átturmixolom, mielőtt a máélyhűtőbe tenném. Előbbi csodálatos alapja lesz minden gombás ételnek, akár egy rántottának is, utóbbi pedig kiváló pirítósra kenve!

Majdnem kész, már csak dobozolni vagy mixerelni kell - gomba-alap 2.
fotó: Kocsis Péter

Következő és egyben évadzáró kalapos-írásomban olyan receptek szerepelnek majd, amelyek a télire eltett gombákból készíthetőek.

Kamra-részlet
fotó: Kocsis Péter

Kapcsolódó

2014.10.20. 12:19

gombÁSZ 6. - Gombaritkaságok azoknak, akiket szeretünk!

/ életmód 3 kapcs. /
Mai írásomban három olyan gombáról lesz szó, amelyekből kiváló ételeket készíthetünk, ideális esetben az egész rokonság számára.

2014.10.07. 21:00

A gomba 50 árnyalata - Főzzőn magának gombás rizottót!

/ életmód 1 hsz. 3 kapcs. /
Politika helyett gomba! Válasszon magának színt az őszre!A piros mérgez, a narancssárga nehezen emészthető, a zöld nagyon ritka, kék gomba pedig nincs is!

2014.10.02. 08:29

gombÁSZ 4 - Egy kis quiche, avagy gombás lepény

/ életmód 3 kapcs. /
Ezúttal egy kis erdei kitérő, valamint az ígért francia gombás-csemege! Mert még szezonja van, elő a hétvégén a kosarakkal!

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

crankitup: *z m**rt *ly*n n*gy sz*m? *z *t*n l*v*kn*k l*g*l*bb 80%-n*k n*nc...
Jogosítvány nélküli sofőrt fogtak Bérbaltavár és Nagytilaj között
shopron: * m*g*lt k*sl*nyr*l f*nt v*n * k*r*, n*v*, *z *l*t*ltr*l m*g s*m...
Másodfokon is letöltendőt kapott a sorkifaludi halálos traktorbaleset okozója
rheingold1926: Sz*m*r* r*g*ny *z *m* *tt z*jl*tt Sz*mb*th*ly*n. Tr**n*n *ml*k*z...
Vajon mondhat egy baloldali politikus beszédet egy trianoni kiállítás megnyitóján?
belabo: *z*k *z *l*t n*gyd*lg**. ...
Vajon mondhat egy baloldali politikus beszédet egy trianoni kiállítás megnyitóján?
salfai: *d* k*ll*n* f*gy*ln*, m*rt m*st m*n*m*l*s k*l*nbs*gg*l *gy*n, d*...
Kissé nehezen, de győzött a Haladás a Szolnok ellen