NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Gombamód szaporodó dohányboltok

A dohányzás elleni küzdelem látványos eleme, hogy egyre másra nyílnak az újabb és újabb nemzeti dohányboltok. Mintha az érintettek azt mondták volna: az első körben elintéztük, amit el kellett, most szabad a vásár.

Márpedig nyílnak, szép számmal. Szombathelyen néhány patika bezárása után már bizonyára meghaladja a trafikok száma a gyógyszertárakét, de a pékségek és az optikák számát is, pedig egyiket sem könnyű felülmúlni.

Több is van, vagy egy sincs

S persze a patikákhoz hasonlóan itt is aránytalan a területi megoszlás. Egyes városrészekben egy sincs, máshol egymásra is nyithatnak a dohányboltok. A Fő téren például három trafik is nyílt (beleszámítva a Belsikátor főtér felőli végén lévőt), míg gyógyszertárból kettő van, klasszikus élelmiszerboltból (a nagy Csemege bezárása miatt) pedig egy sincs.

Mindkét járda kapott egy dohányboltot
fotó: L.E.

A kámoni városrészben egy négyzetkilométeren belül három trafik is nyílt, a városrész más területén egy sincs. A Szelestey utca vasútállomás felőli részén pedig egyenesen egymással szemben is kaptak működési engedélyt a trafikok üzemeltetői.

Nemcsak a benzinkutak, de a multinacionális üzletek is meglovagolták a trafiknyitási őrületet, kiszakítottak szuper- és hipermarketjeikből egy-egy trafiknyi helyiséget. Ha nem működtetik, hát bérbe adják. A balhét meg vigye el a trafikos alkalmazott. Már, aki elviszi.

Cigit nem, dohányboltot igen

Egy közelmúltban munkahelyet váltó lánnyal beszélgettem. Mint mondta, nem kis kockázatot vállalt azzal, hogy egy trafikba jelentkezett. Éjjel-nappal nyitva tartottak, és olyan környéken működött a dohánybolt, ahol állandóan attól rettegett, mikor rabolják ki.

Emellett több okból meg is büntethették volna. Egy nyitva hagyott ajtó (márpedig a levegőtlen helyiségben kellene szellőztetni), egy húszévesnek kinéző tizenhét éves kiszolgálása, egy a boltba betévedő tizennyolc éven aluli figyelmen kívül hagyása, s már nem is tudta volna kifizetni a büntetést. Többe kerülne a leves, mint a hús.

Azt pedig végleg nem tudja megértetni, egy speciális dohányboltban miért kell üdítőt, újságot és csokit is árusítani? Ha pedig már lehet, akkor miért nem mehet be a boltba tizennyolc éven aluli.

A multik sem akarnak kimaradni a dohány-bizniszből
fotó: L.E.

Más szempontból nézve egy középkorú hölgy arról beszélt, hogy egykor egy egészen jól menő hírlap-dohányboltot működtetett vállalkozásban. Jelenleg munkanélküli. A szerinte – és nemcsak szerinte – indokolatlanul és értelmetlenül bevezetett új trafikrendszer a padlóra küldte. Nemcsak a dohánytermékek árusításának megszűnése miatt, de a miatt is, hogy az új trafikokban is árusíthatják mindazt, amit ő korábban a hírlapboltban kínált. Pedig állítólag a nemzeti dohányboltokat kizárólag a dohánytermékek árusítására találták ki.

Amúgy ingyen átképzésben is részesülhetne, ha vállalná egy szociális munkás tanfolyam elvégzését. Egyelőre azonban nem tudja, hogy ha kereskedőként jó is volt, hogyan állná meg a helyét a szociális szférában. Úgy véli, hogy a mozdonnyal jó bánó mozdonyvezető nem biztos, hogy kereskedőként a vevőkkel is hasonló módon tudna bánni. Ennyit az átképzésről.

A trafiktörvény igazi gyöngyszeme azonban, amikor egy sok mindent megért ismerősöm azzal a kérdéssel fordult hozzám, hogy ha cigarettát nem lehet reklámozni, akkor hogyan lehet nemzeti dohányboltot. Passz! – válaszoltam rá. Aztán egy találó hasonlattal választ is adott a magyaros paradoxonra: ez olyan, mintha az örömlány nem hirdethetné magát, de a kupleráj igen.

Kapcsolódó

2013.08.30. 14:57

A Nyugat trafiktérképe: fedezze fel, kik a tulajdonosok!

/ közélet 1 hsz. /
Nagyobb, hosszabb, vágatlan: a Nyugat trafiktérképén minden rajta van, amit a szombathelyi trafikokról érdemes tudni.

2013.07.01. 17:10

Megnyíltak a nemzeti dohányboltok - megnéztük őket

/ közélet gal. 25 hsz. 5 kapcs. /
Kinyitottak az új dohányboltok Szombathelyen. A választék még kicsi, csak füstszűrős cigi van és kézzel írt nyugta - tettünk egy kört.

Hozzászólások (6)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

lights: *ly*n*k *z *jk*r* t*m*tk*z*s* v*ll*lk*z*k....
Magyarország küzd a harmadik hullámmal
busman: Ksh *s f*gl*lk*z*tt v*l*. * 10%-*t *s *nn*n l*h*t k*k*k*zn*, *zt...
Emelt szintű készültséget rendelt el Orbán Viktor
miki1950 : J*bb*l*st k*v*n*k n*k* *s * t*bb* s*k*z*r s*rst*rs*n*k. ...
Lélegeztetőgépen kezelik Bányai Gábor, fideszes képviselőt
miki1950 : *z *ly*n k*pcs*l*t cs*k *nny*t *s *r. ...
60 ezer eurót ítélt meg a bíróság egy portugál nőnek, aki 30 éven át főzött és takarított az élettársára
miki1950 : N*gy*n sz*ll*m*s. ...
Podcast péntek Fekete-Győr Andrással, a Momentum miniszterelnök-jelöltjével