NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Gokartoktól félnek a rönökiek

A falusiak tiltakoznak a faluba tervezett gokartpálya építése ellen, a vállalkozó szerint csak zümmögni fognak a gépek, a polgármester örül a pályának. Jogilag pedig nincs leszabályozva a dolog.

Rönök a 8-as főút mellett fekszik, Vasszentmihály és Rábafüzes között. Pontosabban a 8-as főúton, hiszen az út a falu közepén halad át. A falusiak így szenvednek az Ausztriába vezető út forgalmától, most pedig egy épülő gokartpálya borzolja a kedélyeket.

Fél évig csend volt az építés körül

A történet lényege, hogy a képviselő-testület tavaly novemberben rendkívüli ülésen döntött arról, hogy a főút mellett, a házak között fekvő területet eladják. Valószínűleg ekkor már volt rá jelentkező, hiszen két és fél héttel később már el is adták az ingatlant egy szentgotthárdi vállalkozónak.

Gokart-pálya épül Rönökön
fotó:

Egy falubeli informátorunk úgy tudja, a vállalkozó korábban Szentgotthárdon szeretett volna gokartpályát építeni, ott azonban nem kapott erre engedélyt, ezért keresett új helyszínt a környéken. A keresésben segített neki a szentgotthárdi polgármesteri hivatal egyik munkatársa is, így jutottak el Rönökre, ahol az említett ingatlan önkormányzati tulajdonban volt, és paréagon hevert.

A falu idén április 16-án értesült arról, hogy a munkagépek egy gokart-pályát építenek. A telekszomszédok felháborodtak, hiszen a gokartok nem kis zajjal működnek, később kiderült, hogy a vállalkozó a hétvégeken versenyeket is akar szervezni. Igaz, megígérte, hogy a gokartokat leszabályozzák és nagyon halkan működnek majd. Felajánlotta azt is, hogy az egyik gokartot a falubeli gyerekek állandóan ingyen használhatják.

Vita az alkotmányos jogokról

Mindez nem győzte meg a lakókat, komoly levelezés kezdődött a képviselő-testülettel és a körjegyzővel. Érdekes momentum volt a történetben, hogy a helyiek azt javasolták, a gokart-pályát a falu szélén kihasználatlanul fekvő focipályára építsék, hiszen a falunak évek óta nincs focicsapata. Ám ezt követően az egyik képviselő elkezdte toborozni a futballcsapatot.

Április végén 40 lakó aláírásával levelet írtak a körjegyzőnek, melyben alkotmányos jogaikra hivatkozva kérték az építkezés leállítását. A válaszlevél szerint a pihenéshez és az egészséges élethez való jog éppúgy alkotmányos alapjog, mint a vállalkozás joga és a gazdasági verseny szabadsága, de az alapjogok közül egyiket sem lehet kiemelni a másik rovására. A levél tartalmazza a vállalkozó ígéretét is, miszerint a pályát csak déli 12 és este 20 óra között működteti majd, a zaj pedig nem lesz magasabb, mint a rendeletekben előírt határ.

A lakók ezek után a Közigazgatási Hivatalhoz fordultak, a Hivatal azonban az ügyet elküldte a kistérségi jegyzőhöz. Dr. Dancsecs Zsolt azt mondja, a Hivatal építési hatósági ügyként kezeli a dolgot, így neki is ezek alapján kell eljárnia. De ehhez nem sok fogódzója van.

Nincsenek jogi szabályok

Ugyanis a főbb szabályokat a helyi rendezési terv tartalmazza, ebben fogalmazzák meg, hogy melyik területen milye jellegű épületek kaphatnak építési engedélyt és milyen tevékenységet lehet ott végezni.

Gokart-pálya épül Rönökön
fotó:

Rönök azonban azon kevés település közé tartozik, amelyik nem alkotta meg a rendezési tervét, ez ugyanis nem kötelező. Dancsecs Zsolt szerint így nincs túl sok fogózkodójuk. Az egyértelmű, hogy Rönök falusias jellegű terület, ahol például nem lehet ipari üzemet építeni. De a gokart-pálya működtetése olyan tevékenység, amely nincs pontosan szabályozva. Még építési engedély sem kell hozzá, hiszen az egyetlen, raktárjellegű épületet is mobil elemekből húzzák fel.

A jegyző azt mondja, egyedül a zajterheléssel lehetne kezdeni valamit, ezért most csütörtökre, június 3-ára helyszíni szemlét kezdeményezett. Azt kérte a vállalkozótól, hogy állítson oda hét darab gokartot, azokat indítsák be, így kiderül majd, mekkora zajt is okoznak.

Nehéz a zajra hivatkozni

Hegyi László polgármester kijelentette, megérti a pálya közelében lakókat, akik félnek a nagyobb zajtól. De jelenleg nincs zaj, csak a munkagépeké, az építkezés befejezése után ez eltűnik. És, ha a gokartok túl zajosak lesznek, akkor intézkedni kell, be kell mérni a hangerőt, és alkalmazni a jogszabályban leírtakat. A 8-as főút mellett egyébként is nehéz a zajra hivatkozni, hiszen szinte egymást érik a kamionok, amelyek jóval nagyobb zajt okoznak, mint a gokartok.

Hegyi úgy véli, a vállalkozónak is érdeke, hogy betartsa a jogszabályokat, és a gokartok ne lépjék át a megengedett zajhatárt. Hiszen a több tízmilliós befektetés csak ebben az esetben térül meg. Egyébként a vállalkozó olyan gokartokat rendelt meg, amelyek zaja a megengedett érték töredéke.

A polgármester szerint viszont egyelőre nincs semmilyen törvényes lehetőség arra, hogy megakadályozzák az építkezést. A jogszabályokat betartják, mindent dokumentálnak. A szomszédok aggodalma alapján viszont nem lehet fellépni, be kell tartani a törvényeket.

Jó lesz a falunak?

Hegyi László megemlítette, hogy a közelmúltban tartott közmeghallgatáson nagyon sokan voltak, és legalább 90 százalékuk megtapsolta a vállalkozót. Vagyis nem igaz, hogy az egész falu a gokart-pálya ellen lenne.

Gokart-pálya épül Rönökön
fotó:

Ő is támogatja az építkezést, több okból is. Egyrészt vonzerőt jelent a falunak, könnyen elképzelhető, hogy távolabbról is érkeznek ide a sportágat kedvelők. Másrészt hasznosítani lehet egy eddig használaton kívüli ingatlant. Az önkormányzat nem sokat tudott vele kezdeni, mert osztatlan közös tulajdonban volt, és a vállalkozó egyezett meg a többi tulajdonossal.

A polgármester azt mondja, a tervekben nem csak a gokart-pálya szerepel, mellette lesz egy parkosított rész, és egy aszfaltozott kézuilabdapálya méretű terület, ahol a gyerekek eltölthetik az időt.

Alaptalan vádak?

Hegyi László ugyanakkor politikai támadást lát az ügy mögött. Úgy véli, a korábbi polgármester - aki ősszel ismét indul a választásokon – áll a tiltakozás mögött. Ennek jele, hogy alaptalan vádakkal illetik a képviselőket. A polgármester kijelentette, a testület nem gazdagodott meg az ügyön, és minden erejével betartja a törvényeket. – Elmúlt a kiskirályok korszaka – fejezte be.

Szóval, most ott tartunk, hogy az önkormányzat támogatja a pálya építését, a vállalkozó épít, a falusiak pedig megosztottak a kérdésben. Csütörtökön lesz az említett helyszíni szemle, ahol meghallgatják, mekkora zajt is okoznak a gokartok.

Mi pedig a neten néztünk körbe, íme egy videó a Gyöngyösi Gokart Szövetség taavszi pályateszteléséről. Hanggal együtt.

Hozzászólások (14)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

kovacs_ugynok: F*d*sz*sk*nt s*mm* j*g*d *dd*g * ny*g*t.h* f*gg*tl*ns*g*t m*gk*r...
Tiltakozik az ellenzéki szövetség a kormány „büntetőhadjárata” ellen
Paulus_Maior: M*b* l*p*tt b*l*?...
Pálinkás József volt MTA-elnök pártot alapított, Koczka Tibor volt szombathelyi alpolgármester belépett
cotturag: *z*k*t *z*r t*l*p*t*tt*k, h*gy f*lh*szn*lj*k *z *l*p*ny*g*t. M*s...
Siralmas állapotban vannak a Kőszeg és Velem környéki fenyőerdők
iszek: * k*ty*k*k* *ll*n k* r*bb*nt k* v*gr* v*l*m* *t*mcs*p*s- sz*r* h...
Elkezdődött a háború az illegális hulladéklerakók ellen Szombathelyen
iszek: M*r *tt *s h*b*r*?! *sz*m*nt v*z*t* *t*n * k*k*s*k *s h*b*r*zn*...
Elkezdődött a háború az illegális hulladéklerakók ellen Szombathelyen