NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Tech

Ilyen a globális felmelegedés 130 éve 30 másodpercben elmesélve

A NASA vizuális formába öntötte bolygónk klímaváltváltozását egészen 1880-tól 2011-ig. Ehhez több mint ezer meteorológiai állomás adatait dolgozták fel. Elkészült egy impresszív, de egyben kissé aggasztó videó. Már ha hiszünk az ilyen-olyan számoknak. Igaz a mostani 40 fokban talán kicsit könnyebben meggyőzhetőek vagyunk.

A videón az 1900-as évek közepén jellemző helyi átlaghőmérsékletekhez képest sárgával és pirossal ábrázolják a magasabb hőmérsékleti értékeket, illetve azok változását a NASA szakemberei. Habár 1800-hoz képest a bolygó átlaghőmérséklete csak egy Celsius fokkal emelkedett, az a képeken is látszik, hogy a hőmérséklet-változás az elmúlt években gyorsult fel, a legtöbb "legmelegebb évre" a főleg a közelmúltban akad példa. Ez a hőmérséklet-növekedés a feltételezések szerint olyan természeti csapásokat is előidézett, mint a Katrina vagy a Sandy hurrikán.

Miközben persze tudjuk, hogy a globális felmelegedéssel egyik oldalról rendszeresen riogatnak, szenzációként tálalva a dolgot, míg másik oldalról épp elbagatellizálni igyekeznek a számokat, a tudósok megállapításai pedig olykor a gazdasági, politikai hatalmi befolyásolástól sem mentesek, azért aggodalmunkat még egy parányit fokozhatja a Stanford kutatóinak a héten nyilvánosságra került azon vizsgálati eredménye , mely szerint a klímaváltozás jelenleg tízszer gyorsabban zajlik, mint az elmúlt 65 millió évben bármikor. Ennek köszönhetően a XXI. század végére az átlaghőmérséklet 5-6 Celsius fokkal is megemelkedhet.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

fgzb: *z *j *rk*t*n*k, *k*k*t R*zs* Sz*l*rd k*pz*tt k*, v*n*lt*k *l*kz...
Különös fények Szombathely egén
fgzb: N*m k*t*l*z* *tt sz*nv*dn*d. ...
Civilizációs törés Németországban és nálunk
Paulus_Maior: *S...? N*ncs *tt s*mm* l*tn*v*l*, *z *tt "m*gy*r*rsz*g&#34...
Több pénzt kapott az államtól Mészáros egri hotelje, mint maga Eger
Paulus_Maior: * FR*NCB*, h*t*k *t* n*m s*k*r*l c*lsz*m*lyn*k v*l*sz*ln*m! T*...
Hogyan, miért és miből jótékonykodik Várkonyi Andrea?
demoktatorovm: N*m *rt*l*k M*k*! H*sz*n n*m *s r*g*sztr*lt*l......
Mikortól ad védettséget az orosz vakcina?