NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Gérard Depardieu-vel forgatott Horváth Ákos

A sorban a negyedik Asterix és Obelix film 2012-ben érkezik a mozikban. Ezúttal pedig egy, a szombathelyi Weöres Sándor Színházban játszó ismerős arcot is felfedezhetünk majd a gyöngyvásznon, már ha Horváth Ákost sikerül megtalálni a hatalmas álbajusz alatt. A színészt hívták a World War Z-be is.

Isten óvd Britanniát! Ez egyelőre csak a munkacíme a negyedik egész estés, Asterix és Obelix kalandjait elmesélő élőszereplős mozifilmnek. A film számunkra különlegességgel is bír, hiszen a Weöres Sándor Színház művésze, Horváth Ákos is szerepet kapott benne. Bár Ákos túl sokat egyelőre nem árulhatott el - hiszen szerződésbe foglalják az ilyen szuperprodukcióknál, hogy a film bemutatójáig szinte semmit sem szabad mondani a készülő műről - azért némi információmorzsát kaptunk tőle.

Hogyan kerül egy szombathelyi színész egy francia filmbe, ahol ráadásul Gérard Depardieu játssza a főszerepet?

Ebben segített egy ügynökség. Hívtak telefonon, hogy van egy ilyen lehetőség, fel kellene utaznom Pestre, ahol castingoltak erre a filmre. Megfeleltem, így már írhattam is alá a szerződést. Hát így.

A rögbijátékosok gyűrűjében - balra Horváth Ákos
fotó: Horváth Ákos

Kit vagy mit alakítottál te? Én próbáltam utána nézni az IMDB-n (internetes film adatbázis), hogy melyik karakter a tied, de sajnos még nagyon kezdetleges a film adatlapja. Ezt sem találtam meg.

Én is néztem, és egyelőre még a cím is csak franciául van fent. Az én szerepem mellett is, ami a 16. sorszámot kapta, még egy francia színész neve van. Pedig ő egy percet sem játszott a filmben. Egy rögbi játékost játszok, ugyanis a sztori szerint a főszereplők belecsöppenek Britanniában egy rögbimeccsbe, és majd ebben a jelenetben lehet látni engem.

A castingon is azt nézték, hogy mennyire illik rád egy rögbijátékos karaktere?

Is. Meg , hogy megy-e a duma, hogy milyen grimaszokat tudok vágni és hasonlók. Már csak azért is mert ez egy kiemelt szerep. A jelenetet úgy találták ki, hogy a rendező párba állított egy alacsony és egy magas embert. Az én párom egy Jean-Louis Barcelona, egyébként nagyon szép nevű ember volt. Mi voltunk az ellenfelek.

A rögbi eléggé kemény sport. Nem volt sérülés? Mert gondolom, hogy filmen még jobban nézzen ki a dolog, ha lehet, még teátrálisabbak voltak a mozdulataitok.

De, sajnos volt egy kis balesetem. Van egy olyan része a jelenetnek, amikor mi falba állunk, az ellenfél pedig átrongyol rajtunk, én erre egy hatalmas repüléssel kizúgok a nézőtérre. Hogy ezt meg lehessen valósítani, egy katapult rendszer részévé tettek, ami úgy működött, hogy ez a szerkezet 6 méter magasra rántott fel. Végül akkora ütést kaptam ettől a rendszertől, hogy a stáb többi tagja is nagyon megijedt. Szirénázva jött értem a mentőautó. Végül aztán azzal megúsztam, hogy a bőr lehorzsolódott a nyakamról. Egy napot ki kellett hagynom. Egy nap után pedig gyógyulttá nyilvánítottak és újra beállhattam a színészek közé.

Ilyenkor megszokott, hogy hivatásos sportolókat is hívnak.

Voltak is. A magyar rögbiválogatott tagjai is ott voltak. Nagyon komolyan is vették a dolgot. Én biztos voltam benne, hogy ezt a jelenetet meg fogjuk ismételni 15-ször, 20-szor, és abban is biztos voltam, hogyha az első ütközésbe belehalunk, akkor nem fogunk valami nagy kedvvel tovább dolgozni. Szinte könyörögtem az egyik válogatott játékosnak, Szundy Istvánnak, hogy vigyázzon rám. Megígérte, hogy vigyázni fog. Erre az első alkalommal úgy földhöz vágott, hogy azt sem tudtam hol vagyok. Aztán utána már én is megembereltem magam, hogy ne legyen olyan könnyű dolga. Egy alkalommal rá is estem szegénynek a kezére, azért utána már ő is óvatosabb volt.

Mekkora rész lesz végül is ez?

Ez egy 5 perces darab a filmben.

A nagy bajusz mögött Horváth Ákos rejtőzik
fotó: Horváth Ákos

Már csak azért kérdezem, hogy az olvasók nagyjából be tudják lőni, hogy egy ilyen filmben 5 percet meddig forgat a filmes stáb.

Ezt kilenc nap alatt vettük fel. A film maga 3D-ben készül azért 4-5 kamerával forgattak az operatőrök. Maga a stáb is nagy volt, sok volt a statiszta. Nem számítógéppel készült a közönség, hanem ők is mind élőszereplők voltak. Akkor voltak római legionáriusok, meg három Depardieu, akik persze szintén statiszták voltak, de 5 méterről már nem lehetett megmondani, hogy ők vajon az igazi Depardieu, vagy a hasonmás.

Gondolom, amikor futni kellett akkor jött a statiszta.

Hát igen, Depardieu már nemigen szeret futni. Amikor nagy totálba kellett játszani, akkor alakíthattak a statiszták. Ő pedig már csak a közelieket vállalta.

Milyen ember?

Együtt sminkeltünk vele és nagyon jófej pali. A nagyképűség legapróbb mozzanatát sem mutatja. Jó hangosan szeret beszélni és elég sajátságos, mára már furcsa csajozási szokásai vannak. De nagyon szimpatikus. Ha ő vett észre előbb, akkor már jó hangosan előre köszönt.

Mennyit kellett a sminkben töltened? Mert azért egyes produkciók kapcsán lehet nagyon brutális óraszámokat hallani.

Itt azért nem volt olyan vészes a dolog. 45 perc alatt elkészült a sminkem, ami mondjuk egy jó átlagos színházi smink. Egy bajuszt kaptam meg némi festést. Volt egy alkalommal egy nagyon komoly monoklim, ami persze csak sminkelve volt. Van egy jelenet ugyanis, amikor az egyik rögbi játékos leüt, én pedig hatalmas nagy mokkával díszelgem. Azzal nagyon komolyan turnéztam a stábtagok között, mert tényleg olyan volt, mintha igazi lett volna. Mindenki elhitte, hogy valóban leütöttek.

Hoztál magaddal valami relikviát?

Hozhattam volna, de végül nem tettem. A rögbisek azonban el akarták hozni a mezüket. De aztán azt nem engedték, mert a film promóciójánál majd felhasználják. Kiállítják egyes mozikban.

A film francia produkció. Ez azt jelenti, hogy te tudsz franciául?

Sajnos nem. De ezek ilyen pár mondatos, rövid kis szövegek voltak. Ezeket meg lehetett tanulni. Aztán majd a vágóasztalon eldől, hogy bent marad-e vagy ahogy mondani szokták, a vágószoba padlóján végzik.

Vagy az is előfordulhat, hogy majd rádszinkornizálnak.

Akár.

De ha a magyar mozikba bekerül a film, akkor csak te fogod, saját magadat szinkronizálni?

Áhhh. Erre Magyarországon nem fordítanak ekkora figyelmet. Csak, hogy egy hirtelen példát mondjak, legutóbb például, amikor Dobó Kata egy amerikai filmben játszott, sem ő fordította a szövegét magyarra.

Azt már mondtad, hogy meddig forgattatok, de egészen pontosan, hol is volt a forgatás?

Komáromban voltunk. Már maga az erőd is impozáns volt, de a felépített díszletek is rengeteget tettek hozzá. A film többi részét pedig a fóti filmgyárban forgatták le. 55 millió eurót költöttek el nálunk a filmesek.

Mikor láthatjuk majd a mozikban az alkotást?

A premiert 2012 októberére tűzték ki. Már én is kíváncsian várom a végeredményt.

Van már valami utóélete a dolognak? Mondhatjuk azt, hogy felfigyeltek rád és talán már volt is egy újabb külföldi érdeklődő.

Hát, a Brad Pitt filmbe, a World War Z-be hívtak is. Sajnos azonban három hétre kellett volna itt hagynom a szombathelyi színházat és ezt nem tudtam összeegyeztetni. De bízom benne, hogy nyáron adódik majd egy újabb lehetőség.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

hakos1987: N*l*d *z*rt * l*g*k*v*l v*nn*k b*j*k... *l*sz*r *s, n*m v*lt*l *...
„Megjött a cigány, meg a sánta haverja” – összefogtak a szombathelyiek egy bolti vagyonőr ellen
kovacs_ugynok: Ny*lvt*r*: "h*m*s*ggsz*rk*l* f*d*sz*s sz*j*r j*zs*f sz*tyr*b...
Brüsszeli ügyészség: Szájer táskájában kábítószer volt
kovacs_ugynok: https://m*m*g*n*r*t*r.n*t/*mg/*nst*nc*s/50115849/h*gy-t*-m*nny*r...
„Megjött a cigány, meg a sánta haverja” – összefogtak a szombathelyiek egy bolti vagyonőr ellen
kovacs_ugynok: H* s*k *tt *z **t*, *kk*r * k*v*tk*z* k*v*tk*zt*t*s*k*t l*h*t l*...
Tilosban parkoló autók torlaszolják el a Schaeffler gazdasági bejáratát
kayes: S*jn*l*m, h*gy *ly*n sz*r *l*t*d v*n. *n b*t*kk*l n*m sz*kt*m. ...
„Megjött a cigány, meg a sánta haverja” – összefogtak a szombathelyiek egy bolti vagyonőr ellen