NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Programajánló

Gémeskút a tó közepén?

Bizonyára sokan azt mondanák, ilyet még nem láttak. Pedig van, csak el kell zarándokolni a csodálatos környezetben lévő máriaújfalui Hársas tóhoz.

A szentgotthárdiak kedvenc kiránduló- és fürdőhelyére sikerült telepíteni egy A SZIGET nevű fehér gémeskutat, és egy megemlékező táblát is. Az apropót az augusztus 17-22-ig tartó „Tájidegen” (szentgotthárdi művészeti szabadnapok) rendezvénysorozat szolgáltatta, az installáció pedig Tasnádi József nevéhez fűződik, aki tavaly részt vett a koreai dada expón is.

A „Tájidegen” egy olyan 5 napos programsorozat, „fél-fesztivál”, ahol a különböző művészeti tevékenységeket űzők, együttes erejükkel mindig egy egyszeri összművészeti eseményt hoznak létre. A programokban a képzőművészek, filmesek, zenészek, performerek, színészek, táncművészek egy közös, inspiratív munkában vesznek részt. A különleges helyszín megtalálása után, bevonják az ott élőket, és közösen születik meg maga az esemény egésze. A művészeti szabadnapok a résztvevők szabad kísérletezését hivatott játékos formában kiemelni.

Gémeskút a Hársas tó közepén
fotó: L.E.
Az első ilyen kísérleti rendezvénysorozatot 2015 augusztusában Szentgotthárdon a SZEMLE egyesülettel közösen szervezték meg. Idén augusztus 18-án a tavon fény és zenei performance lesz Magyarország egyik legnagyobb performerével, Szirtes Jánossal az élen. De részt vesz a fesztiválon többek között Nagy Róbert média művész (premier dokumentumfilmjével), Simkó Beatrix táncművész, Holy Olga képzőművész, Fabríciusz Anna fotóművész, a Walt Records kiadó zenekarai közül néhányan, a Manuphanktúra zenekar, KvartaM, azaz Kvárta Mátyás freestyle footballer, Hosszú Laura szobrász és Fazakas Péter filmrendező.
fotó: L.E.

A társaság sokfélesége és kísérletező kedve teszi igazán érdekessé ezt a pár napot. Minden nap egy adott helyszínen, adott programcímmel lesznek installációk, performance-ok, és előadások. 17-én Szentgotthárdon filmvetítés lesz, 18-án a máriaújfalui tavon egészen estig a telihold fényénél varázslatos összművészeti program várja az érdeklődőket, 19-én csatlakoznak a körmendi napok hajóépítéséhez egy úszó installációval, amit másnap Szentgotthárdon is vízre bocsátanak. 20-án a gotthárdi ünnepi rendezvényhez kapcsolódnak a „Jégrevű” című előadással, illetve számos performance-szal. 21-én Szentgotthárdon a városközpontban lépnek fel zenei formációkkal, s 22-én búcsúznak a résztvevők a várostól.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

joska01: *sm*t *gy *rv*s,*k* p*l*t***s *k*r l*nn*! J*bb l*nn*,h* v*g*zn* ...
Zacher etikája
Latyak: R*l*nk *s t*dj*k, h*gy k* v*n * n*ckn*v m*g*tt, d* m*, *m*g * h*...
Nem létező rendszámú autóval követték Czeglédy Csabát
miki1950 : H* k*t *l*t*d l*nn* *zt t* *kk*r s*m *rt*n*d m*g. M*g*s *z n*k*d...
Zacher etikája
miki1950 : T*v*dt*m. *pr*l*s 10- *n m*r v*lt r*l* h*r *s p*rsz* k*mm*nt*k *...
Zacher etikája
demokratikus_gumilovedek: Z*ch*r l*sz *z *j f*k*t* r*h*s n*v*r! * v*r*sc*l*b*t v*r*s k*rdk...
Zacher etikája