NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Jelentem

Kis szombathelyi kálvária: Másfél hete nincs gáz a Bem József utca egyik lépcsőházában

Az egyik lakó több levélben írta le kálváriájukat, a helyzettel a közgyűlés is foglalkozott.

A csütörtöki közgyűlésen

2020.01.30. 08:32

Horváth Zoltán lett az Agora Kulturális Központ igazgatója, Bokányi Adriennt pénzügyi tanácsnoknak nevezték ki

/ közélet 14 hsz. /
Olvassa újra tudósításunkat a januári szombathelyi közgyűlésről.
Kopcsándi József (Éljen Szombathely) hozta fel, hogy tavaly a Bem József egyik társasházában gázszivárgás miatt elzárták a gázt, és az érintett szervezetek (katasztrófavédelem, gázszolgáltató) segítségével viszonylag gyorsan meg lehetett oldani a helyzetet. Azt is megemlítette, hogy most ugyanilyen eset van az utca egy másik lépcsőházában, és reméli, itt is gyorsan sikerül kijavítani a hibákat.

Másfél hete észleltek gázszivárgást

Már mi tesszük hozzá, annyira gyorsan, sajnos, nem megy, ott ugyanis január 19. óta nincs gáz. De inkább egy olvasónk mesélje el ezt, aki több levélben is részletesen tájékoztatott minket, Arról is, hogy milyen kálvárián kellett átmenniük kisgyermekes családként.

"A történetünk ez év január 19.-én kezdődött, mikor is vasárnap megszólalt a társasházunk egyik lakásában a szén-monoxid riasztó, ami miatt az egyik lakó kihívta a katasztrófavédelmet. Ezzel úgy gondolom nincs is gond, hisz akár életet is menthetett volna ezzel a cselekedetével.

Szerencsére nem esett senkinek sem baja, azonban a katasztrófavédők távozásukkor a lépcsőházban gázszivárgást észleltek, így azonnal értesítették a gázműveket, akik a rendszer tömítetlenségének okán azonnal elzárta azt a gázvezetéket, mely 20 család fűtését és melegvíz ellátását biztosította.

fotó: Tánczos Mihály

A Katasztrófavédelem vezetője, valamint a gázművek szakembere minden lakót tájékoztatott a történtekről, valamint arról, hogy várják a Lakásszövetkezet elnökét, hogy a helyzetre való tekintettel, segítsenek azon családoknak, akik nem tudják megoldani fűtés híján az „átmeneti” szállást.

Nos a Lakásszövetkezet elnöke sajnos nem tudott rendelkezésre állni, így az egyik lakó segítségével sikerült egy igazgatósági tagot találni a szomszéd lépcsőházban aki kénytelen volt képviselni a Szövetkezetet, mivel a megadott telefonszámon a hölgy tájékoztatta a Katasztrófavédelem vezetőjét, hogy aznap ők nem tudnak mit tenni, majd hétfőn intézkednek.

Nos itt már úgy éreztük Lakótársainkkal, hogy magunkra maradtunk, pedig még nagyon messze a vége.

Hétfőn megérkezett egy szakember aki felmérte a gézvezetékeket az épületben és a lakásokon belül. Kedden neki is állt a gáztervek elkészítésének. Itt még reménykedtünk, hogy valóban soron kívül fognak mindent intézni a helyzetre való tekintettel. Tévedtünk! Tegnap volt egy hete, hogy gáz nélkül maradtunk. Lassan próbált mindenki beszerezni hősugárzókat, olajradiátorokat, hogy legalább a fűtés megoldott legyen.

Mivel a műanyag nyílászárók miatt többek között a mi lakásunkban sem engedik a továbbiakban, hogy a gáz üzemű átfolyós vízmelegítő maradjon, így elhatároztuk, hogy villanyra térünk át, ahogy azt a gázas szakember is tanácsolta. Mélyen a zsebünkbe nyúlva a múlt hét keddjén meg is vásároltuk a villany bojlert fel is szereltettük, így meg lett oldva a melegvíz kérdés is.

Azonban sokáig nem örülhettünk, mert jött az újabb csapás. Nem bírja a villanyóránál lévő 16A-os biztosíték a terhelést. Gondoltam semmi gond, hisz van leehetőség teljesítmény növelésre és gondoltam, ha mát ilyen helyzet állt elő valószínűleg soron kívül fogjuk tudni intézni az ilyen jellegű kérést a szolgáltató felé. Ismét tévedtem!

Az Eon ügyfélszolgálatán egy nagyon kedves hölgy elmondta, hogy van lehetőség teljesítménynövelésre, valamint tanácsolta, hogy mivel villanybojlerről van szó, így javasolja az éjszakai áram bekötését. Amennyiben a kettőt egy időben kérvényezem, úgy a kért módosítások díjmentesek, csak az éjszakai áram mérőórájának lesz éves díja.

fotó: Tánczos Mihály

Ehhez azonban nem kell mást tennem, csupán annyit, hogy az eon honlapján keressek egy regisztrált villanyszerelőt aki kijön megnézi, hogy lehetséges-e kért módosítás. Amennyiben lehetséges, úgy a szakember a szükséges kérelmeket segít kitölteni, melyet az ügy felgyorsítása érdekében személyesen kell benyújtanom az áramszolgáltatónál és nagyjából 2 héten belül be is kötik a nagyobb biztosítékot, valamint az éjszakait.

Borzasztóan örültem, hogy ez ilyen egyszerű, így neki is láttam szerdán a regisztrált szakemberek keresésének. A 6. szakember hívása után megtört a lendületem, mert mindenkitől azt a választ kaptam, hogy márciusban tudnak kijönni és megnézni (nem szerelni, csak megnézni!!!). Március!!!

Minden esetben próbáltam a kisgyerekkel vagyunk, nem tudunk hova menni, szükségünk lenne rá kártyánkat kijátszani, de nem hatotta meg a tisztelt publikumot. Másnap felhívtam a Lakásszövetkezetet, hátha tudnak segíteni! Segítettek! Kaptam egy telefonszámot, mégpedig a háztömbünk villamos karbantartását végző szakemberét, aki még regisztrált is.

Nos ő a mai napon (múlt hét, hétfő) ki is jött megnézni a helyszínt, hogy mivel is állunk szemben és hozta magával szükséges nyomtatványokat. Benézett a lépcsőházban a villanyóraszekrénybe, mondta, hogy rendben elindíthatjuk a kérelmet, amivel menjek be a Lakásszövetkezethez, hogy jóváhagyják, majd az Eon-hoz, hogy engedélyezzék és pár hét múlva ki is cseréljék a 16A-os biztosítékot 32A-ra, valamint az éjszakaihoz szükséges munkálatokat.

Örültem, de sajnos a mondatnak itt nem volt vége! Az szaki folytatta, hogy ezt követően majd ő jön és nagyjából 150.000Ft-ért be is köti nekem ezt.

Tessék?

Na ezen a ponton elfogyott minden türelmem és megkérdeztem, hogy akkor mi ebben az ügyfélszolgálatos hölgy által említett díjmentes rész? Miután közöltem, hogy szeretném tudni, hogy mi kerül nagyjából 150.000,-Ft-ba és szeretnék egy írásos árajánlatot kérni erről, a válasza az úrnak az volt, hogy a korábban átnyújtott kérelmeket kivette a kezemből és közölte, hogy ne gondoljam, hogy ő még egyszer kijön díjmentesen hozzám.

Ekkor hangzott el az a mondat, hogy nyugodtan forduljak a médiához úgyis én leszek az 1527.

Így lettem egy dühöngő, reményvesztett, szomorú 1527., aki ha szükséges kimegy a villanyórához és felnyomja a biztosítékot és reménykedik, hogy az elektromos berendezések nem fognak tönkre menni.

Nem bírom felfogni, hogy évekig fizetünk egy felújítási alapot és tél közepén derül ki, hogy a gázvezeték már-már veszélyes állapotban van, valamint a villanyvezetékek nem bírják a terhelést.

El kell fogadnom, hogy nem lesz happy end, ezzel kell együtt élni, hogy 2020-ban, ha ilyen előfordul egy társasháznyi lakóval, akkor mindenki magára marad és óriási lehúzások árán teheti újra élhetővé az otthonát.

Ki az aki ilyenkor csak úgy elő tud venni a párnahuzatból, vagy bárhonnan 200-300.000Ft-ot (80.000,-Ft a bojler, 20.000,-Ft az olajradiátor, 150.000,-Ft, hogy mindezek működhessenek is)?

Kinek a felelőssége, hogy a gázvezetékek, illetve a villanyvezetékek rendben legyenek egy lépcsőházban? Miért nem lehet ilyen esetben valóban soron kívül cselekedni? Miért dolgoznak még ilyen esetben is szabadárasan a szakemberek (mert a hülye kénytelen kifizetni)?

Mindez valóban megtörténhet?"

Szerdán elkezdték a szerelést

Közben a lakókat értesítették, hogy január 29-én, azaz most szerdán elkezdik a szerelési munkákat. Olvasónk erről így számolt be.

"A gázórákat leszerelték és megkezdték a szükséges átalakításokat a lakásokban! A lakásokon belüli munkákat természetesen a lakóknak kell fizetni. Nekünk például most az utolsó alkudozásomnak köszönhetően 68.000,-Ft-ról lementünk 45.000,-Ft-ra! Ezt is eltúlzottnak tartom! 2 cső vágás, 2 hegesztés (egy cső bevakolása és egy másik cső toldása) 2db elzáró szelep, és 2db flexibilis cső! Mindez 20percet vett igénybe!

De precízen, szépen és gyorsan dolgoznak ezt el kell ismernem! Terveik szerint hétfőn teszik vissza az órákat és kedden már lesz fűtés! Ehhez azonban az kell hogy minden lakás rendben legyen azaz mindenki ki tudja fizetni a szükséges átalakítást! Erre a részére kíváncsi leszek, mert sok a kis nyugdíjas! Páran már kértek segítséget az önkormányzattól (ezt a gázszerelőtől tudom), de az alig ha fedezi a költségeket!

Nekünk eddig 160.000,-Ft és remélem itt meg is áll a történet! Továbbra is a lakásszövetkezetet tartom felelősnek a kialakult helyzetért!

Várjuk a történet folytatását.

Hozzászólások (5)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

stengetz: *gy*n n*m *ly*n n*gy*k * pr*bl*m*k, cs*k *z * b*j s *z *g*zs*g, ...
Nem takarítják a Külső-Nárai út kerékpárútját - írja olvasónk
miki1950 : *bb*n D*zs*n*k *g*z* v*n. * D*n* n*l*nk *s m*st k*zd v*ssz*h*z*d...
Annyi a szúnyog Győrben, hogy a polgármester a lakosok segítségét kéri
shopron: *r*l*k, h*gy f*lf*d*zt*t*k V*c*t, *gy *g*z*n h*ng*l*t*s k*sv*r*s...
Múmiák és sütemények: Vác, az ismeretlen város a Duna partján
ta-tom: N*gy*n sz*m*t d*l*g *z *lt*tl*n*k *ld*z*s*, k*nysz*r*tg*t*s* *s ...
Kijött a rendelet, hogy kiknek lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás
amiede: Cs*k gr*t*l*ln* l*h*t. N*m j*bb *z m*nt * gy*l*lk*d*s *s * f*c*m...
Tudta, hogy Szombathelyen a panelházak között van egy mini arborétum?