NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Sokkoló

(Gaz)Virágos Szombathely - Helyenként térdig ér a fű

Virágzó gyomnövények, kalászba szökkent gabona, térdig érő fű. Nem egy parlagon hagyott földről beszélünk, hanem szombathelyi utcák széléről. Bár elvileg minden szabályos, valami mégsem stimmel. Gaztúra, fotókkal.

A fák és virágok városa

- e szavakkal jellemezte két éve Monika Hetsch, az Európai Virágos Városok és Falvak versenye nemzetközi zsűrijének elnöke Szombathelyt. Remélhetőleg az elnökasszony az idén tavasszal véletlenül sem vetődött városunk felé, mivel azt tapasztalhatná, hogy Szombathely visszanyúlt a gyökerekhez, azaz a nemesített, kertészek által telepített virágok helyett vadvirágok burjánoznak a város főbb útjai mellett. Fogalmazhatunk tömörebben is: gazok.

Iránymutatás: Le (kellene vágni)
fotó: Tánczos Mihály

Ha az első benyomás tartós, akkor az Ausztria felől érkezők már a várostáblánál meggyőződhetnek a természetgyógyászatba vetett hitünkben, az óriási csalánbokrok ugyanis kitűnőek reuma ellen. Az oladi szakaszon az útpadkán lengedező kalászosok a bőséget jelképezik. Ha meleg lesz a május, akkor hamarosan már aratni is lehet a duplán olajos magvakat.

A Bartók körúton egy házaspár szemlélte, miként örökítjük meg a szélfútta gyomokat. A férfi kissé szégyenkezve mondta, hogy ő már levágta volna hetekkel ezelőtt a füvet, de felesége nem hagyta. Mert "hátha rászoknak arra, hogy megcsináljuk és azután nem is látjuk őket többet" - indokolta az asszony.

Dicsőn emelkedik ki a gazból a várostábla
fotó: Tánczos Mihály

Nem emlékszem olyan esetre, amikor húsvétkor ilyen gazos lett volna a város. Elkeserítő, hogy bármerre megyek, mindenhol burjánzik a gaz

- mondta egy középkorú nő, bosszúsan szétrúgva egy kupac pitypangot.

A Horváth Boldizsár körúton egy kutyasétáltató férfi osztotta meg velünk gondját. Mint mondta, ő mindig visz magával zacskót, amibe összeszedi a kutyagumit. A nagy fűből azonban képtelenség, mert csak szétkeni és magát is bemocskolja vele. Amellett kis termetű kutyájának sem tesz jót a nálánál nagyobb fűben csatangolás. Azt is megtudtuk, hogy a férfi már nem bírta tovább nézni a gaztengert és saját háza előtt, a szomszédai előtt és az utca túloldalán is lenyírta a füvet.

Ha kinézek az ablakomon, akkor ne egy elhanyagolt placcra lássak rá. Az a kedvemet is elrontja

- mondta.

Szombathelyi gaztúra húsvét és május 1. után
fotó: Tánczos Mihály

Olvasóink szemét is szúrta a nagyra nőtt fű. Hozzászólásokban, levelekben tették szóvá a látványt a város különböző pontjairól. Kaptunk levelet a belvárosból, a Derkovits lakótelepről, Herényből és a Stromfeld lakótelepről is. Első körutunkat húsvét után tettük meg fényképezőgéppel, de adtunk még időt a szépítésre. A fűnyírás azonban május elsejére sem jött össze. Két gazos ünnepe is volt hát a városnak.

Képgalériánkban ízelítőt nyújtunk a szombathelyi látványból, bízván abban, hogy pár nap múlva már csak rossz emlék lesz a szokatlan gaztenger. Időközben a fűnyírás is elkezdődött a városban, de emiatt is érkeztek olvasói vélemények. Volt, aki azt kifogásolta, hogy a főutak mellett nyírták csak le a füvet, ott hagyva a fűkupacokat, a mellékutcák azonban nyíratlanok maradtak, míg más az egyik korábbi parkfenntartó, a Prenor munkagépét vélte felfedezni fűnyírás közben, holott elvileg már az új cég, a Szombathelyi Parkfenntartási és Temetkezési Kft. felel ezért.

Szombathelyi gaztúra húsvét és május 1. után
fotó: Tánczos Mihály

Ugye nem a Prenortól és a Bokor Parktól bérlik majd az eszközöket, ha már kigolyózták őket a munkából? A fák, szúnyogok permetezését ki végzi majd? - sorolta kérdését sok másik mellett Olvasónk, ezekre a későbbiekben még visszatérünk.

A Szombathelyi Parkfenntartási és Temetkezési Kft. válasza

A hét elején több kérdést is feltettünk az új parkfenntartó cégnek. Időközben megérkezett a válasz is, íme:

Szombathely közigazgatási területén belül a Szompark Kft, a Szova Zrt. és a Vas Megyei Közútkezelő Kht. végez fűnyírást a jogszabályoknak, helyi rendeleteknek és az önkormányzattal kötött szerződésüknek megfelelően, meghatározott területeken. Ebből a Szompark Kft közel 220 hektáron (2 millió 200 ezer négyzetméteren) végzi a fűnyírást. A három cég saját munkarendjüknek megfelelően végzi el a munkát, ami nem feltétlenül esik egybe. Ezért lehetséges, hogy a város egyes területein, ugyanabban a körzetben eltérő fűmagassággal is lehet találkozni.

A fű kaszálása a vegetációs időszak megindulása óta folyamatos, és tart a vegetációs időszak végéig körülbelül szeptember-októberig. Cégünk folyamatosan végzi ezt a munkát, vannak a városnak olyan területei (Rohonci út környéke, Derkovits lakótelep, a Felszabadulási emlékmű környéke), ahol idén már a második alkalommal is levágták a füvet.

Olvasónk érezhetően nem elégedett a fűnyírás minőségével
fotó: Olvasónktól

Összesen 76 fő végzi a fűnyírást, a levágott fű eltakarítását: ők a társaságunk munkatársai, illetve az alvállalkozók dolgozói.

Kis, közepes és nagyteljesítményű fűnyíró gépekkel dolgoznak, damilos motoros kaszákkal, a kaszálék elszállítására alkalmas tehergépkocsikkal és traktorokkal. (14 darab közepes és nagyteljesítményű önjáró fűnyíró, 10 darab tologatható fűnyíró, 13 darab damilos motoros kasza, 3 traktor, 3 teherautó)

A kaszálás végzésekor a vonatkozó hatályos jogszabályoknak kell megfelelni. Ezek:

 • 1/1986. (II. 21.) ÉVM-EüM együttes rendelet a köztisztasággal és a települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenységekről
 • 2008. évi XLVI. törvény az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről
 • Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének25/1997. (IX.25.) rendelete a környezetvédelem helyi szabályozásáról
 • Ezek lényege: a földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. Amennyiben nincs allergén gyomnövény, úgy nincs jogszabályi megkötés, a zöldfelületnek ápolnak és gondozottnak kell lennie.

  Hozzászólások (17)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  lolka: *zz*l *n *s t*szt*b*n v*gy*k. H* *zt n*zz*k, n*m s*k*r*lt k*v*t...
  Úgy néz ki, befellegzett az egyik híres Vas megyei pékségnek
  miki1950 : *hh*z * t*m*h*z k*pcs*l*d**n m*gj*l*nt K*r*ny* Gy*rgy t*ll*b*l *...
  Magyarország kilép az Unióból vagy Orbán elbukik? Mi lehet a vége az EU-val folytatott harcnak?
  rheingold1926: L*m l*m, m*g*nt b*b*z*ny*s*d*k, h*gy * pl*k*t*kh*z *s *gy k*ll n...
  Ujjlenyomatot vett a rendőrség egy átragasztott kormányzati plakátról Pécsen
  rheingold1926: R*p*l * P*g*z*s, k* t*dj* h*l *ll m*g, s k*t h*l, k*t m*k*r t*g...
  Magyarország kilép az Unióból vagy Orbán elbukik? Mi lehet a vége az EU-val folytatott harcnak?
  lalika: H* * n*p b*l*d*gl*k *s,*kk*r *s * f*gj* m*gm*nd*n* k* k*ph*t *s ...
  Magyarország elbukta a Norvég Alap 77 milliárdját