NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Több százezret kell fizetni lakásonként

Felülvizsgálják a gázkészülékeket, a költségeket a lakóknak kell állniuk – írja elő egy kormányrendelet. A szombathelyi MSZP szerint túl nagy ez a teher.

Több ezer lakásról van szó, elsősorban a Derkovits és a Joskar-Ola lakótelepeken – részletezte Ipkovich György és Nemény András, az MSZP két szombathelyi országgyűlési képviselője.

Joguk van elzárni a gázt

A dolog lényege, hogy egy tavalyi törvényhez kiadott kormányrendelet szerint a társasházakban felül kell vizsgálni a gázszerelvényeket és a gázkészülékeket. Már maga a felülvizsgálat is pénzbe kerül, van, ahol már elvégezték, és ezért lakásonként 10-14 ezer forintot számláztak.

Ha valahol hiányosságot találnak, a vizsgálatot végzőknek joguk van lezárni a gázvezetékeket, és csak a hiányosságok kiküszöbölése után nyitják meg újra. Ez annak tudatában érdekes, hogy tavaly télen több derkovitsi lakásban zárták le a gázt

2012.02.06. 18:21

Holnap akár újabb lakások maradhatnak fűtés nélkül?

/ közélet 4 kapcs. /
A Szűrcsapó utca 24-ben rendeződni látszik a helyzet, ám az előírások figyelmen kívül hagyása miatt más tömbházakban is lehet probléma. A szombathelyi önkormányzat rövidesen intézkedne.
, mert olyan helyeken használtak nyílt lángú gázkészülékeket, ahol azt nem lenne szabad.

Ilyen esetben a vizsgálat után kötelezhetik a lakókat, hogy a készülékeket cseréljék ki, de ebben meg az az érdekes, hogy elektromos készülékekre nem cserélhetik, mert azokat nem bírja el a villamos hálózat.

Egymillió, ha minden rendben van

Mindez lakásonként 300-350 ezres költséggel jár, amit a rendelet értelmében a lakóknak kell kifizetniük, a közös vezetékek felülvizsgálatának és javításának költségén felül. Ipkovich konkrét példát említett, egy hatlakásos társasháznál a felülvizsgálat egymillióba kerül akkor, ha mindent rendben találnak.

Ipkovich és Nemény az ügy folytatását ígérte
fotó: Mészáros Zsolt

Nemény András elmesélte, hogy hétfőn az országgyűlésben kérdést intézett az illetékes államtitkárhoz, azt a választ kapta, hogy az ügyben államtitkári egyeztetést hívnak össze, de semmi konkrétum nem hangzott el. Nemény szerint a kormány rádöbbent arra, hogy a rendelet komoly felháborodást okoz, ráadásul úgy, hogy annak kommunikációja csapnivaló volt. Sok esetben a lakók a lépcsőházi hirdetőtáblán értesültek arról, hogy több százezer forintot kell majd kifizetniük.

A felülvizsgálat egyébként több ütemben zajlik, ez év december végéig kell azt megtenni azokban a társasházakban, ahol a gázszerelvényeket 1981 előtt engedélyeztették. A következő években, szakaszosan a később beszerelt szerelvényeket ellenőrzik majd, az összes társasházzal 2016 végére végeznek.

Tolják el a határidőt

Nemény elmondta, hogy pártja konkrét javaslatokat dolgozott ki. Az egyik, hogy tolják el a határidőt, hogy a lakóknak legyen idejük felkészülni, addig is központi támogatással szereljenek fel gáz- és szénmonoxid érzékelőket. Aztán dolgozzanak ki egy tervet, hogyan lehet a lakók terheit csökkenteni. Hiszen főleg nyugdíjas és kiskeresetű emberekről van szó, akik épp az elmúlt években fizették ki a panelprogram rájuk eső részét.

A képviselő szerint az a fő kérdés, hogy a kormány hajlandó lesz-e változtatni a rendelet, ha igen, mennyi idő alatt. Hiszen közben már folynak a felülvizsgálatok, sok lakó már fizetett is. Így az is felmerül, hogy számukra visszafizetik-e ezeket az összegeket.

Ipkovich György kifejtette, egy, a panelprogramhoz hasonló konstrukciót tartanak jónak, a megoldási javaslatot Nemény Andrással közösen terjesztik a országgyűlés elé. A panelprogram költségein egyharmad-egyharmad arányban osztozott az állam, az önkormányzat és a társasház. Hozzátette, bíznak abban, hogy a Fidesz-kormány hajlandó lesz erre pénzt áldozni, hiszen az halljuk, hogy milyen jól megy a magyar gazdaságnak.

A sajtótájékoztató után nem sokkal közleményt adott ki a szombathelyi városháza:

A szombathelyi közgyűlés javaslattal fordul a kormányhoz a gázkészülékek felülvizsgálatának ügyében

Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlésének Fidesz-KDNP frakciója a mai napon levélben arra kérte dr. Puskás Tivadar polgármestert, hogy a szerdai, júniusi közgyűlés foglalkozzon a társasházakban élő, gázkészülékeket üzemeltető lakók problémájának megoldásával.

Az elmúlt időszakban az önkormányzati képviselőkhöz sok megkeresés érkezett abban az ügyben, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium 19/2012.(VII.20) rendelete alapján, a balesetek megelőzése érdekében a lakóknak el kell végezni a berendezések biztonsági felülvizsgálatát, és a felfedezett hibák elhárításáról is gondoskodniuk kell.

Szombathelyen mintegy tízezren élnek olyan lakásokban, ahol az év végéig a gázkészülékek felülvizsgálatát el kell végezni.

Az eddigi tapasztalatok szerint a felülvizsgálat során számos esetben derült ki, hogy a lakásokban lévő gázkészülékek nem a szabványnak megfelelőek, ezért azokat ki kell cserélni.

Ennek költsége súlyos anyagi terhet jelent az érintett szombathelyi családok számára.

Szombathely polgármestere a Fidesz-KDNP frakció kérésének megfelelően a holnapi közgyűlésen határozati javaslatot terjeszt elő. Ennek értelmében a közgyűlés javasolja Magyarország kormányának, hogy a gázkészülékek biztonsági felülvizsgálati határideje kerüljön meghosszabbításra.

Az eredeti határidő meghosszabbításával lehetőség nyílik arra, hogy a lakók előtakarékossággal felkészülhessenek a felülvizsgálat és az esetleges gázkészülék cserék költségeire.

Kapcsolódó

2012.02.06. 18:21

Holnap akár újabb lakások maradhatnak fűtés nélkül?

/ közélet 4 kapcs. /
A Szűrcsapó utca 24-ben rendeződni látszik a helyzet, ám az előírások figyelmen kívül hagyása miatt más tömbházakban is lehet probléma. A szombathelyi önkormányzat rövidesen intézkedne.

Hozzászólások (8)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

mikornyicki: ...*s * f*d*szb*n *gyr* t*bbsz*r r*h*gn*k f*l h*ng*s*n. M*gy * ...
Ungár Pétert támogatja a szombathelyi ellenzéki előválasztáson a Jobbik
miki1950 : *z *s kr*mpl* *szt*s. * k*z*p*szt*ly *ls* f*l*n*k * kr*mpl*j*. ...
Márki-Zay Péter keményen nekiment Czeglédy Csabának a szombathelyi előválasztás miatt
miki1950 : N*m *ly*n *gysz*r* *z * k*rd*s. M*rt h* pl. *n l*nn*k *z *gy*k ...
Megvan az első érdeklődő Törőcsik Mari házára
elbandi: p*rsz*, m*nd*nk* *k*s*bb, h*sz *tt m*nd*nk* "sz*k*rt*"!!...
Kínai vakcina: mégsem véd a mutánsok okozta fertőzéstől
belabo: H*t*lm*s gr*t * m*gy*r b*jn*kcs*p*tn*k! V*g*g dr*kk*lt*m * m*ccs...
Bajnok a Haladás futsal csapata