NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Mediawave 2011

A felrobbantott babgulyástól a kurd állófogadásig - Így főznek a Mediawave-en

Ahogy a háborúban a katonáknak muszáj, úgy a mozizásban elernyedt testnek ajánlott enni a film után, ha orosz, ha francia, ha magyar. Csütörtökön kurd szakács prezentált parádés padlizsános-lencsés-borsós vacsorát. Ízelítő…

A magam részéről kötelezővé tenném, hogy magára valamit adó szombathelyi legalább egy estét töltsön el a Mediawave sötétjében, ha már helybe jött neki a fesztivál, hogy percekre magába szívhassa a nyitott szellemiségét. Jobban éreznénk magunkat tőle, kollektíve.

Mert mielőtt elfelejtenénk, a fényírók fesztiválja nem az ingyenes fő téri programoktól és a hozzá körítésként kitalált zsíros deszkáktól az ami, hanem attól a nemzetközi színvonalú mozgóképi seregszemléről, amely napok óta körülöttünk zajlik. És attól a hangulattól, ami a filmekből és a „szervezetből” árad, ami hamisítatlan mediawave-es, szándékoltan nem a cirkuszról szól, nincs provinciális uram-bátyám érzésed tőle, csak látod, van valami, ami él, és köszöni szépen elvan, és 21 év után sem kurvult el.

Koccintás előtt a fesztivál atyja, Hartyándi, és a kult.biz. elnöke, Sági
fotó: Mészáros Zsolt

Veszélyeztetett műfajok, ez a fesztivál idei mottója, ennek jegyében indult csütörtökön egy szakmai diskurzus, Mediawave Film Forum 2 a Savaria Moziban, amelynek nyitányán jártunk. A pozsonyi magyar filmes, Kerekes Péter

Így főzték a történelmet

című dokumentumfilmjénél jobb kezdést nem is foghattunk volna ki, zseniális mozgókép, azzal a fajta igényességgel, humorral, filmes eszköztárral, amit szakmai vetítéseken túl nem igazán látni.

Gaszto-história, amiben a rendező nem a sablonokra kíváncsi

Ki gondolta volna, hogy a háborút fazekakban és serpenyőkben is meg lehet vívni? A Kassán született, saját bevallása szerint félig magyar nemzetiségű rendező sajátos szemszögből dolgozza fel a múlt század történelmét, keresztül-kasul szeli Európát, a múlt század megannyi háborúját idézi meg, a gulyáságyú adta perspektívából. Brutális tényekkel vegyítve kapjuk a nemzetek kedvenc háborús receptjeit, szakácsok frontszolgálati élményeit, közben a jelenben az egykori hadiszakácsok kedélyesen sütnek-főznek, bevásárolnak, disznót vágnak, kolbászt töltenek, palacsintát sütnek.

A rendező fikciós elemekkel, ügyes kérdésekkel, szokatlan szituációkkal, szerepjátékokkal provokálja őket. Mellékesen kibuggyan a lényeg. Kerekes nem mikrofonállvány, alakítja a beszélgetést, nem kérdez rá az általános igazságra, a történelemkönyvek bevett sémáira, mert nem a sablonokra kíváncsi. Sorolhatnám a sztorikat, de inkább, ha valaki még elcsípheti, menjen, és nézze meg.

Padlizsános, lencsés, lepényes kurd lakomán

Szinte magától értetődik, hogy a vetítést össznépi evészet követte, hiszen ahogy a háborúban a katonáknak muszáj, úgy a mozizásban elernyedt testnek is ajánlott enni, ha orosz, ha francia, ha magyar. Noha a film alapján babgulyásra vagy kolbászra számítottunk, a Mediawave stábja várakozásunk felett teljesített. A mozi eldugott folyosóján a nézőket terített

kurdasztal

várta, rajta roskadásig hidegtálak, pástétomok, zöldséges pörköltek, csirkenyársak. Mindezeket a stáb szakácsa, egy Törökországból a fesztivál idejére ide telepített kurd ínyesmester készített el.

Sorba állás a kurd-asztal előtt
fotó: Mészáros Zsolt

A jórészt zöldséges fogások mindegyikét igyekeztünk végigkóstolni, közben pedig lestük, miként süti élőben is a burgonyás lepényt, amit aztán zöldborsópürébe mártogathattunk, vagy hozzá sült padlizsánt, töltött gombát, lencsesalátát és ki tudja még mindent falatozhattunk. Jó volt, na.

Mától csúcsra járatódik

Közben persze beszélgetünk a szervezőkkel is, akiktől megtudjuk, a szombathelyi önkormányzati támogatásból, abból a bizonyos 15 millióból azért bajosan lehetne ilyen lakomákat a koncertek és filmfesztivál köré szervezni. Bár nem panaszkodnak, az idén mindössze a tavalyi költségvetés feléből gazdálkodnak, összesen 55 millió forintból. Ezért is kevesebb a Fő téri örömködés, és a bulikon a húzónév.

A hétvégi Fő téri rendezvények jó pörögtek, a hét eleje csendesebben telt, de fesztiválnak még nincs vége, mától csúcsra járatódik. Reggel jön Tarr Béla és A torinói ló, tart a filmes kongresszus

2011.06.05. 13:30

Nagy filmek kisvilágokról, kisfilmek a nagyvilágból - Mediawave-vetítések

/ mediawave 2011 /
A szombati nap mozis programja a fesztivál mozgóképes filozófiájának megfelelően zárt kisvilágok és a perifériák látleleteit hozta elénk.
, este pedig a Vajdaságból elszármazott, Franciaországban élő, kortárs zenész, Stevan Kovacs Tickmayer mutatkozik majd be, aztán pedig a bársonyos hangú londoni énekesnő, Andreya Triana diktálja a downtempót. A zárónapon, szombaton itt lesz Michael Schiefel, Carsten Daerr, Christophe Monniot, Hamid Drake és két magyar, Tóth Viktor és Szandai Mátyás.

Szóval nem késő: Mediawavre fel!

Kapcsolódó

2011.06.09. 18:04

Kérdezzen Tarr Bélától! - Filmügyi konferenciára invitál a Mediawave

/ mediawave 2011 /
Azt mondják, céljuk, hogy áttekinthetőbbé váljanak az egyes országokban létező, de különböző alapokon működő, a filmipart és filmkultúrát támogató rendszerek. Holnap kezdődnek az előadások.

2011.06.06. 18:18

Mercury, Cserháti, Joplin – Akinek mindez jól áll: Németh Judit

/ mediawave 2011 gal. 4 kapcs. /
Ahogy sírva, izzadva és ízzva Cserhátitól, Tina Turnertől Freddie Mercuryn át Janis Joplin-ig Németh Judit bármit elénekel, az földbe döngöl. Végre egy estén át csak az övé volt a színpad!

2011.06.07. 10:41

Nem csak ínyenceknek - Mediawave-tipp biztosra utazó filmbarátoknak

/ kultúra /
Mivel a fesztivál filmjeinek legtöbbje kétszer kerül vászonra, eljött a lehetősége annak, hogy az eddigi élmények alapján javasolhassak programot.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Independent: N*m *rt*m * f*ny*lg*k*t *z *sz*d* *ll*p*t*v*l k*pcs*l*tb*n. M*g...
Miért csak reggel 9-kor nyit hétvégén a szombathelyi uszoda?
miki1950 : N* j*. 2 x 235 * p*nt*s. ...
Háromszáz megfigyelőt is küldhet Magyarországra a választások miatt az EBESZ
nyugat1: "*lk*pz*l*s*m sz*r*nt * s*jt* *gy n*gysz*r* z*ng*r*, *m*ly*n...
Két fideszizmus: hűséges polgármesterek és igazi férfiak Szolnokról
miki1950 : "* sz*z* f*ld*n v*l*m* r*g. " R*g *m! *z *rd*g k*p*b*n ...
Két fideszizmus: hűséges polgármesterek és igazi férfiak Szolnokról
stumbledsix313: M*gb*zh*t* f*rr*sb*l t*d*m, h*gy * k*s*bb K*rm*nd*n m*g*ll*t*tt ...
A valóság nem Hollywood – Az olvasó pedig lassan a szemének sem hisz