NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

A garázstulajdonosoknak megér 50 ezret az útfelújítás

Ennyit fizetnének, ha az önkormányzat megcsináltatná a szombathelyi garázsok előtti utat. A körzet képviselője precedensről beszél.

Szombathelyen, a Károly Róbert utca 35. és 43. között van egy garázssor, amiben összesen 34 garázs van. A garázsok előtt önkormányzati út vezet, többször foltozott, betonozott, poros földút, mély gödrökkel, esőben és hóban nagy sárral. A város nem újíttatta fel hosszú ideig, Gyebrovszki János, a körzet városi képviselője érdeklődésére a városháza úgy válaszolt, nincs rá pénz. Így a képviselő saját kezébe vette a szervezést.

Összedugták a fejüket

Mint mesélte, először felmérette, hogy mennyibe kerülne az út felújítása zúzott aszfalttal. A zúzott aszfalt felbontott útból származik, a személyautók kis súlyterhelése miatt ide ideális. Porózus, nem áll meg rajta a víz, a naptól is tömörödik, és arra is jó alap, ha később le akarják aszfaltozni az utat.

34 garázs van a soron, 34 tulajdonossal
fotó: Garai Antal Atom

Az egyértelmű volt, hogy az utat és a garázsokhoz vezető kis szakaszokat külön nem érdemes felújítani. De az út az önkormányzaté, a kis szakaszok pedig magántulajdonban vannak. Gyebrovszki ezért kiderítette a garázstulajdonosok nevét. Nem ment egyszerűen – mondja a képviselő, most is van néhány ismeretlen tulajdonos.

A többieket összehívta egy beszélgetésre, ahol huszonegynéhány tulajdonos jelent meg. Ők azt mondták, szeretnék, ha felújítanák az utat, és azzal is egyetértettek, hogy hozzájárulnak a költségekhez, ha arra lesz lehetőség. Miután megérkezett a fentebb említett árajánlat, újra összehívták a tulajdonosokat, és eldöntötték, hogy fejenként ötvenezer forinttal hozzájárulnak az út felújításának költségeihez.

Szeptemberre kidolgozzák

Mivel eddig nem volt példa arra, hogy az önkormányzat mellé a lakosság is beszálljon egy útfelújítás költségeibe, meg kellett találni a finanszírozási formát. Azt a javaslatot tették, hogy a garázstulajdonosok fizessék be a pénzt a KISZ Lakótelepért Szabadidős és Kulturális Egyesületnek, tegyen így a város is. Az egyesület megrendeli a felújítást, aminek menetét az önkormányzat szakemberei folyamatosan ellenőrizhetik, a végén az egyesület elszámol a neki átadott pénzekkel.

Poros, gödrös
fotó: Garai Antal Atom

Gyebrovszki mindezt személyesen szerette volna elmondani a közgyűlésben, akadályoztatása miatt levelet írt a polgármesternek. Puskás Tivadar a levél tartalmát a júliusi rendkívüli közgyűlésen

2013.07.24. 19:19

Kádár köpenyéből bújtak elő

/ közélet gal. 5 hsz. 4 kapcs. /
Kölcsönös kommunistázás, némi egyetértés, lehetséges surranópálya Ságinak. Rendkívüli szombathelyi közgyűlésen jártunk.
el is mondta, és azt ígérte, hogy a városháza szakemberei a szeptemberi ülésre kidolgozzák a részleteket.

Mint az igazi polgárok

Gyebrovszki reméli, hogy így is lesz, de szerinte az ügy ennél távolabbra is mutat. Mint mondja, kezdeményezi egy új önkormányzati rendelet megalkotását, ami lehetőséget teremt a hasonló önszerveződésekre. Arra, hogy ha egy adott közösség fontosnak tartja egy út, egy járda, egy terület felújítását, akkor legyen lehetőség rá, hogy akár pénzzel is segítsen annak megvalósulásában. Az önkormányzat pedig az ilyen ügyeket kezelje prioritásként, és ne zárkózzon el a kezdeményezések elől.

Toldozott, foltozott
fotó: Garai Antal Atom

A képviselő azt mondja, ennek több előnye is lenne. Felgyorsíthatja a kisközösségek szempontjából fontos felújításokat, csökkentené az önkormányzat kiadásait, és nem utolsósorban, építené a helyi közösségeket. Így olyan kisközösségek alakulnának ki, melyek képesek összefogni érdekeikért, és aktívan vennének részt elképzeléseik megvalósításában. Mint az igazi polgárok.

Kapcsolódó

2013.07.24. 19:19

Kádár köpenyéből bújtak elő

/ közélet gal. 5 hsz. 4 kapcs. /
Kölcsönös kommunistázás, némi egyetértés, lehetséges surranópálya Ságinak. Rendkívüli szombathelyi közgyűlésen jártunk.

Hozzászólások (3)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés