NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Vélemény

Galambszívtől a szárnyas patkányig: miért utáltuk meg a városi madarakat?

A szárnyas patkány primitív kifejezésre én is - többen is - felfigyeltünk. Honnan is ered?

Olvastam egy sajátos hangvételű írást, pontosabban néhány - ellenséges indulattól fűtött - odavetett mondatot Szombathelyen, a hajdani Borostánykő áruház környéki galambokról. Már a különös gondolatsort indító felhang is figyelemfelkeltő volt:

Csapataink harcban állnak.

2017.03.22. 12:07

Emberek! Csatát nyertünk a galambok ellen

/ könnyű 3 hsz. /
A szombathelyi Borostyán áruháznál ott kaptuk el őket, ahol a legjobban fáj.

A közelmúlt magyar történelmének drámai pillanatában, a tonnás szovjet lánctalpasok dübörgésekor, a szabadságharc elárulásakor elhíresült Nagy Imre-i mondatot idézte a fél kilogramm súlyt alig elérő galambok elleni harc párhuzamául. Majd folytatta a dühödt ellenségek elleni kirohanását ádáz, tollas légibombázók, szárnyas patkányok, akik lesből támadnak, lekakálják a cekkert cipelőket. Mint őseim révén tősgyökeres belvárosi és több évtizede az áruházba, piacra járó vásárló ezt a "lekakáló" eseményt nem éltem meg, s velem együtt sokan nem. Az ő nevükben is szólok, mert kértek erre.

Ide szállnak. Galamb színek a Borostyánkő áruháznál
fotó: Mészáros Zsolt

A szárnyas patkány primitív kifejezésre én is - többen is - felfigyeltünk. Honnan is ered? Hogyan juthattunk el a régi gyermekének pl.:

Ice- ruca Rebeka, de ékes a dereka, galambocska

vagy a

galambszívet örököltem az édesanyámtól

vagy az ismert Petőfi sor:

dehogy verik, mint a galambot etetik

vagy a bibliai zsoltárok kevésbé ismert galamb szereplőitől a galamb, mint betegséget hordozó, undort keltő állat jelképig? Valószínű az odavetett sorok írójának kedvesebb hang a dübörgő motorok, a discok és egyéb fény-hangorgiát árasztó intézmények hangja, vagy az utcákat ellepő káromkodások, mocskolódások zenéje a galambok búgó hangjánál.

Búgnak, mint a veszedelem.

- Melyik? A mádéfalvi, vagy szigetvári?

Nem szoktam a levegőbe vagdalkozni, mikor egy témához nyúlok. Körbejárom. Szakembereket kérdezek, utána olvasok. Már régóta foglalkozom ezzel a hisztériával, amit például a galambok körül keltenek többen. Ezek a hangadók, akiknek a véleményét a közbeszéd beveszi, elsősorban azok, akik ebből élnek.

A rágcsálóirtók kezdték a szárnyas patkány demagóg jelzőt terjeszteni, mert ezzel az üzletkörük bővült. De nem maradnak le, sőt megelőzik őket az ún befogók, akik humánus galambtalanítást ígérnek és minden lehető nem létező veszélyt is a galambok kárára írnak. Az üzlet miatt, mert ők is ebből élnek. A denevéreket sem kímélik, a postásgalambokat sem.

Itt Szombathelyen és a GYSEV többi vonalán is az utasok biztonsága, egészsége védelme hangzatos jelszó alatt élvefogó csapdákat helyeznek el az állomás épületek tetején - amit az utas nem lát - és kukoricát tesznek bele. Az éhes éhenkórász madarak berepülnek, de onnan már nincs kiút. Vergődnek többedmagukkal, vizük hamar elfogy, napokig, esőben, szélben, tűző napon, viharban egy árnyékolás nélkül csapdában (naponta kellene üríteni és cserélni a vizet).

Hetente kétszer jönnek el más megyéből a befogók. A legyengült madarakat zsákokba gyömöszölik, van, hogy még a kukoricás zsákot is az autóban rájuk dobják és viszik őket kivégezni. Feldarabolják, vagy eladják, dupla haszon a solymászoknak, akik a repülni már alig tudó galambokkal tanítják vadászni a kis solymaikat. Az uniós szabályok szerint beteg, sérült állatot nem szabad szállítani. Ezek tények, nem szóbeszéd, eleven, tapasztalati valóság! Mikor ennek rögzítése ügyében próbáltak, próbáltunk drónos segítséget kérni, kihátráltak azok, akik tudtak volna segíteni! Mert egy céggel félő vitába szállni, újat húzni, de egy nyomorult galamb nem tétel.

Havazás a városban - galamb
fotó: Garai Antal Atom
A világ egy veszélyes hely, nem azok miatt, akik gonoszságot követnek el, hanem azok miatt, akik ezt tétlenül nézik.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

StarMan: K*ll*ncs*t s*m sz*b*d *rt*n*. * f*nt*s, h*gy * gy*m- *s k*rt*v**...
Január 1-től tényleg tilos lesz avart égetni, Szombathely is törli a jelenlegi szabályozást
emberfarkas: J*, *s sz*r*nt*m GYF n*m * "sz*v*rv*ny*s *ld*l f*v*z*r*"...
Sok ezren tüntettek Budapesten
jóbarát: *r*gl*ny! F*l k*n* j*nn* * p*nc*b*l! H*l *l k*gy*d? *z * k*rs...
A kamara felfüggesztette Czeglédy Csaba ügyvédi tevékenységét
emberfarkas: *ls*r* *s *tl*tsz* m*ll*b*sz*l*sb* k*v*r*d*tt, m*g*nt *z *rb*n*s...
Sok ezren tüntettek Budapesten
kovacs_ugynok: * v*st*g*bb *g*k*t m*g cs*k, cs*k. D*, *z *v*rt s*nk* n*m *g*t* ...
Január 1-től tényleg tilos lesz avart égetni, Szombathely is törli a jelenlegi szabályozást