NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

A mesehősök is lerészegednek, ugye?

Mit keres Frida Kahlo a Disney hercegnői között? És egyáltalán, mi történt velük? Ilyen az, amikor egy művész fogja magát, és szilánkokra töri gyerekkori álmainkat.

Most aztán készülj fel, le kell kapnod a rózsaszín szemüveget, amin keresztül eddig a Disney karaktereket nézted! Mindannyian elindultak a romlás útján, és ezt feszült figyelemmel kísérhetjük végig José Rodolfo Loaiza Ontiveros képein . Vagyis csak első látásra tűnik így, mert ezek a képek igazából sokkal közelebb állnak a valósághoz.

Kétfejű Bambi és kokózó gonosz mostoha

A képek meghökkentőek, ez teljesen biztos. Némelyiken Szörnyella szippant fel egy csík kokaint, Hófehérke gonosz Mostohájának társaságában, de van olyan is ahol a kétfejű Bambit csodálhatjuk meg, anyukájával együtt. A lerészegedett hercegnők legjobb barátja pedig ki is lehetne más, mint a mexikói festő, Frida Kahlo . José Rodolfo is mexikói születésű, így a képein többször visszaköszön Kahlo művészete, amiért csak riszpektet érdemel.

Daisy és Minnie csak lazán, egy joint pipával
fotó: cosmopolitan.co.uk

Profanity Pop, a káromkodás művészete

Ezekből a polgárpukkasztó képekből nyílt kiállítása a Los Angeles-i La Luz de Jesus Galériaban idén nyáron – írja az orlandosentinel . A tárlaton nemcsak Disney bájos mesehősei bújnak ki a bőrükből, csatlakoznak hozzájuk ismert személyiségek: Ferenc pápa, Freddie Mercury, de filmes karakterek is, elég csak Jokert és Ollókezű Edwardot említeni.

Sokszor a valóság összekeveredik a mesével, így jelenhet meg Hamupipőke Lady Gaga legendás húsruhájában, vagy csókolhatja meg Madonnát Csipkerózsika Britney helyett.

Erik és a Sármos Herceg inkább egymást választották
fotó: cosmopolitan.co.uk

Nemcsak a meghökkentés a cél

A művész ugyanis ezekkel a képekkel ünnepelni szeretné, hogy napjainkban kreatívan és szabadon alkothatunk. Tiszteletét akarja kifejezni minden olyan alkotás iránt, amit ma már klasszikusként tartunk számon. Diseny hősei márpedig széles körben ismertek, így jó alkalmat adnak arra, hogy más művészeti ágak képviselőit is megismerjük általuk. Narrátorként is használja őket – szól az ismertető a kiállításról. Sokszor fedezhetjük fel rajtuk festmények motívumait; igaz átfogalmazva. És persze, arra is alkalmasak, hogy társadalmi problémákra hívják fel a figyelmet.

Hófehérke és Stanley Kubrick karaktere, Alex
fotó: pinterest.com

Mivel Los Angelesbe nem jutunk el, nézzük meg inkább az alábbi videót a tavalyi kiállításról:

Nyitókép: Joker és a Frozen Annája

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

kovacs_ugynok: m*ndm*gd*gl*nk :P...
Plakátok és felhívások - Lázadásközeli állapotok Szombathelyen is?
kovacs_ugynok: J* l*sz *z *gy, *z *s..n b....* m*g! M*nk* b*f*j*zv*. k*ntr*s...
Pánikra semmi ok! Eltüntették a csúnya fehér ajtót az Éva-malom oldaláról
Katka: *d**g s*mm* *nf*rm*c**t n*m h*ll*tt*m *rr*l, m*nd*n cs*k *rr*l s...
Súlyos szövődményekkel kerültek kórházba tünetmentes koronavírus-fertőzés után gyerekek
gaful: *n *s *tt v*lt*m *v*kk*l k*s*bb * h*lysz*n*n! * l*jt* n*k*m n*m ...
22 éve volt Kőszeg egyik legszomorúbb napja - Ma van a deutschlandsbergi katasztrófa évfordulója.
Nagyadri: *gy 3 *r* m*g*ss*g*b*n m*g*n*k *s j* *st*t!...
Szombathely 150 millió forintot kap az EU-tól környezetvédelmi célokra