NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Forradalmi körkép a nagyvilágból

Belaruszon kívül is folynak a tüntetések, Ázsiától egészen Amerikáig.

Miközben az elmúlt napokban egyértelműen a Lukasenka elnök

2020.08.23. 20:47

Lukasenka már gépfegyverrel a kezében mászkál

/ hírek 1 hsz. /
A fia tetőtől talpig kommandósnak öltözve kísérgeti.
távozását követelő belarusz tüntetések
2020.08.23. 10:29

Tizenhárom kilométeres élőlánccal tüntettek Minszkben

/ helyek /
Szolidaritási élőláncot alakított péntek este a fehérorosz ellenzék a főváros egészében.
kapják a legtöbb sajtófigyelmet, az élet máshol sem állt meg, világszerte több országban néznek farkasszemet a demonstrálók a karhatalommal.

Izrael

Hetek óta zajlanak a tüntetések Izrael városaiban, főként Jeruzsálemben, Benjamin Nethanjahu háza előtt. Az izraeli miniszterelnök ellen jelenleg is eljárás folyik csalás, megvesztegetés és hivatali visszaélés vádjaival, ennek ellenére vezetheti továbbra is az országot. A tüntetők továbbá a koronavírus-helyzet kormányzati kezelésével is elégedetlenek, szerintük túl korai volt a gazdaság májusi újraindítása, aminek következtében nagyon megugrott a fertőzések száma, június óta több, mint 80 ezer új fertőzöttet regisztráltak. A vírus hatására a munkanélküliség is rekord magasra ugrott, már bőven 20% felett jár.

A tüntetők rendőri túlkapásokat is jelentettek, a rendőrök transzparenseket vettek el, több tucat embert emeltek ki a tömegből, illetve vízágyút is bevetettek. Netanjahut támogató szélsőjobboldali csoportok is az utcára vonultak, köztük a hírhedt Beitar Jerusalem fociultrái is, akik „halál a balosokra” illetve „utáljuk az arabokat” skandálás közepette a tüntetőkre is rátámadtak.

fotó: Flash90

Libanon

Bejrútban sem értek véget a tiltakozások. A kikötői robbanás után ugyan lemondott a libanoni kormány, a tüntetők viszont a teljes politikai elit távozását követelik. Libanonban már tavaly óta folyamatosan zajlanak a tüntetések. Annak ellenére, hogy ez az egyik legfejlettebb ország a Közel-Keleten, az ország vagyonának nagy része a korrupt politikai elit és egy szűk oligarcharéteg kezében összpontosul, miközben a lakosság jelentős része szegénységben él. A tüntetéseknek új erőt adott a bejrúti robbanás, amely következtében százezrek váltak hajléktalanná, ami a koronavírusos esetek megugrásához is vezetett. A tüntetők azt is nehezményezik, hogy az országban szabadon tevékenykedhet, sőt már a törvényhozásba is beépült a Hezbollah, egy Iráni finanszírozású paramilitáris szervezet.

fotó: AFP

USA

Tüntetők vonultak a kenoshai rendőrkapitányság épületéhez Wisconsin államban, miután vasárnap felkerült egy videó a közösségi médiára, amelyen az látható, hogy egy rendőr többször közelről hátba lő egy fekete férfit, aki egy terepjáróba hajol. A hónapok óta tartó tüntetéshullám, amely többek között George Floyd és Breonna Taylor meggyilkolása kapcsán robbant ki, most a wisconsini kisváros utcáin folytatódik. A tüntetőkkel szemben vasárnap este rohamrendőrök sorakoztak fel, akik gumibotokkal próbálták távol tartani őket a rendőrség épületétől, hétfőn pedig már a nemzeti gárdát is a városba vezényelték.

A május óta tartó tüntetéssorozat fő fókusza a feketék elleni rendőri erőszak volt, de a téma tágabb kontextusában követelték a rendőri kiadások drasztikus csökkentését, az óriási börtönrendszer kicsinyítését (az USA világelső az egy főre jutó rabok számában, a gazdaság pedig nagyban támaszkodik az olcsó kényszermunkaerőre), illetve a gazdaság és a szociális ellátórendszer átalakítását.

Wisconsin demokrata kormányzója egy a Twitteren kiadott közleményben ítélte el a videón történteket, és kifejezte támogatását és együttérzését a demonstrálók felé, illetve a rendőri erőszak csökkentésére irányuló törvényjavaslatokat is kilátásba helyezett.

fotó: Milwaukee Journal Sentinel

Bolívia

Bolíviában augusztus eleje óta a dolgozókat, földműveseket és az őslakosokat képviselő tömegmozgalmak tartják blokád alatt a főbb útvonalakat, a szakszervezetek felhívására pedig általános sztrájk is kezdődött.

Még tavaly novemberben puccsolták meg az addigi bolíviai elnököt, Evo Moralest szélsőjobboldali erők az Egyesült Államok segítségével. A politikai káoszból végül Jeanine Áñez emelkedett ki győztesként, akinek viszont a mai napig nincs legitim meghatalmazása, választást ugyanis azóta se tartottak. Sőt, a koronavírusra hivatkozva újra és újra elhalasztják azt. Áñez kormányában egyébként egyetlen őslakos sem kapott helyet, akik az ország lakosságának 40%-át teszik ki.

Bolívia az elmúlt években az elektromos autók térnyerésével lett érdekes az USA-nak, az ország hatalmas lítiumkészlete miatt, ami az akkumulátorgyártás egyik legfontosabb alapanyaga. Az USA nyersen szerette volna felvásárolni a lítiumot, majd otthon feldolgozni azt, így Amerikába került volna a feldolgozással járó többletérték, Morales viszont érthető okokból ezt Bolíviában tartotta volna. Egy vicceskedő(?) Twitter-posztjában Elon Musk, az elektromos autókat gyártó Tesla vezérigazgatója azt reagálta, mikor erről kérdezték, hogy „azt puccsolunk meg, akit akarunk, törődjetek bele!”

Bolívia azóta folyamatos politikai és gazdasági válságban van, a karhatalom letartóztatásokkal fenyegeti a szakszervezeti vezetőket, a vidéki, főleg őslakosok által lakott területeken viszont akkora támogatottsága van a Morales-párti tömegmozgalmaknak, hogy oda a hadsereg se nagyon tudja betenni a lábát.

fotó: Associated Press

Thaiföld

Bangkokban is ezrek követelték a kormány lemondását a napokban. A thai miniszterelnök, Prayut Chan-O-Cha 2014-ben került hatalomra egy katonai puccs során. Ezután született meg az ország új alkotmánya, ami lehetővé teszi a miniszterelnök katonai uralmát. Az alkotmány megváltoztatása mellett a királyi család hatalmának csökkentését is követelték a tüntetők, ami Thaiföldön nagyon kényes téma, a felségsértésért több év börtön jár.

A tüntetéseket főleg gimnazista és egyetemista diákok szervezik, sok popkultúrális utalással; például az ellenállás egyik jelképévé vált, hogy a diákok reggel a himnusz alatt nem állnak fel az osztályteremben, hanem három ujjukat emelik a magasba, mint az Éhezők Viadala szereplői.

A szervezők közül sokakat letartóztattak felségsértés és vírus terjedését okozó rendezvények szervezése vádjával, de a tüntetések továbbra is zajlanak.

fotó: Associated Press

(Forrás: Mérce / The Guardian)

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

zenefirkasz: Sz*r*nt*m s*jn*s v*gy s*m, - *z *lt*s j*l*n *t*m*t *s *zt t*k*nt...
Április végéig kiderül, lesz-e idén Sziget
lionking: Ny*g*dt*n *rj*n*k *m*t *k*rn*k. M*l*t *m*t k*ll *lv*g*zz*k,* s*j...
"Orvosi értelemben ez egy katasztrófahelyzet, amiben most vagyunk"
iszek: * N*r** *t- Br*nn*r krt- * k*rf*rg*l*m *gy v*cc. Kb.*gy *v* *p*t...
Módosulás előtt a KRESZ, sokan kiakadnak majd a változáson
j...: *mb*r*k . M**rt k*ll *gy *ly*n k*t*l*c** m**tt *lr* m*nn* ?...
„Öt napja csak fekszem a kórházi ágyon, és várom, hogy történjen valami”
miki1950 : * K*ll*n* K*s K*rt n*m m*gy * Y**T*b* -*n. ...
Élő online koncert a Nyugaton!