NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Covid 19

Fordítva sült el a kijárási korlátozás?

A korlátozás előtt az emberek alig merészkedtek ki otthonról, most viszont mintha újra felpezsdült volna az élet az utcákon.

A közlekedési lámpáknál újra sorokban állnak az autók, a terek megteltek járókelőkkel és a boltokban is várakozni kell a pénztárnál.

A szokásosnál alig kisebb forgalom hétfő este
fotó: Kiss Tamás

Mintha fordítva sült volna el a rendelet. Előtte az emberek bizonytalanok voltak: Ki szabad menni a lakásból, vagy nem? Szabad a városban sétálgatni, vagy nem? Elmehet vásárolni, vagy nem?

Ez a bizonytalanság arra ösztönözte őket, hogy az ésszerű utat válasszák és a lehető legkevesebbet tartózkodjanak otthonukon kívül. A kormány kijárási korlátozásról szóló rendeletét, ami alapján a kijárásra jó indok lehet akár egy egészségügyi séta is, sokan úgy értelmezték, hogy akkor tulajdonképpen nem is kell otthon maradni.

A rendelet akaratlanul talán még azt is sugallja, hogy nincs is akkora baj, nyugodtan menjünk bárhová, a másfél méteres távolságon kívül mást nem is kell betartanunk.

Plusz mellékhatása a korlátozásoknak, hogy rengeteg idős ember, mintha muszáj lenne, úgy jár minden nap 9 és 12 között vásárolni.

Több idős embert megkérdeztem ma a boltok bejáratánál, miért nem maradtak otthon és bízták a bevásárlást egy fiatalabb rokonukra vagy az önkormányzat önkénteseire. A válasz legtöbbször az volt, hogy azért, mert a kormány szerint ilyenkor nekik is szabad.

Közhasznú figyelemfelhívásnak tartom, ha most leszögezem: az, hogy a délelőtti idősávot megkapták vásárlásra a 65 év felettiek, még nem nyújt automatikus védelmet a vírussal szemben.

Jó, hogy a kormány meghozta ezt a döntést?

Abszolút.

Jó, hogy ezt mindenki kénye-kedve szerint értelmezi?

Egyáltalán nem.

Talán az is közrejátszik, hogy az óvintézkedések első 1-2 hetében még azzal nyugtattuk magunkat, hogy most egy kicsit még kibírom, hamarosan úgyis vége. Most, hogy már a negyedik hétben járunk, legtöbbünknél elszakadt a cérna.

Igyekezzünk a kijárási korlátozásra nem engedményként, hanem megszorításként gondolni! A legfontosabb dolgot továbbra is el lehet mondani két szóban, s ezen nem enyhít semmiféle rendelet. Ez a két szó az, hogy

Maradj otthon!

Hozzászólások (23)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Szup: * p*lg*rm*st*r *s k*l*t*g*th*tn* *t*n*n*zn* * sz*nv*n*ln*k, m*g ...
Nincs rossz zene, csak kevés pia? A pénteki Szentivánéj zenei felhozatala próbára tette a füleinket
jeremias: M*jd j*v*r* * K*t*r* VB. *tt *zt*n l*h*t t*rd*p*ln* m*g sz*v*rv*...
A müncheni nem, de a frankfurti stadion szivárványszínű lesz a német-magyar meccs alatt
kisbodoccs: Sz*v*rv*ny*s? H*h*h*h*h*h* N*gy*n t*k*s*k *z*k * n*m*t*k! K*cs...
A müncheni nem, de a frankfurti stadion szivárványszínű lesz a német-magyar meccs alatt
Rőzsike : M*st *z k*m*ly? *z m*r t*bb m*nt v*cc. V*z* *z*k n*m ny*gsz*n*k....
Új, multifunkcionális sportcsarnok épülhet Körmenden
anatra: *z *gy f*k* n*ws l*v*g. ...
Szijjártó Péter: Globális fake news-kampány zajlik Magyarország ellen