NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

Ha fontos döntés előtt áll, kapcsolja le a lámpát!

Egy új kutatás megállapította, hogy az erős fény felerősíti az érzelmeket, ami pedig nem segít, ha racionális döntést akarunk hozni.

A tanulmány szerint, ha valami komoly döntés előtt állunk, jól tesszük, ha tompítjuk a világítást, vagy lekapcsolunk néhány lámpát, mert az erős fény hatással van az érzelmeinkre, mégpedig sokkal intenzívebben éljük meg az érzéseinket, legyenek azok pozitívak vagy negatívak.

A vizsgálatot Alison Jing Xu, a Toronto Scarborough Egyetem (UTSC) professzora és Aparna Labroo, a Northwestern Egyetem professzora végezte. A kutatás során megkérték a résztvevőket, hogy értékeljenek különféle dolgokat, többek között: egy szósz fűszerességét; egy kitalált karakter agresszivitását; azt hogy mennyire találnak valakit vonzónak; az érzéseiket bizonyos szavakkal kapcsolatban; és azt, hogy kettő közül melyik gyümölcslé ízlik nekik jobban. Mindezt különböző világítással kísérve.

Kapcsoljunk le néhány lámpát, mielőtt fontos döntést hoznánk!
fotó: Mészáros Zsolt

Az eredmények egészen meglepőek lettek: a világosabb szobában lévők fűszeresebbnek találták a szószt, agresszívabbnak a karaktert, vonzóbbnak a kérdéses személyt, jobban kedvelték a pozitív szavakat és sokkal kevésbé a negatívakat, és többet ittak abból a gyümölcsléből, ami tetszett nekik és kevesebbet abból, ami nem. Mindebből látható, hogy a világos fény erősebb érzelmi reakciókat vált ki belőlünk.

Xu úgy véli, hogy az erős fény azért befolyásolja az érzelmeinket, mert úgy érzékeljük, mint a hőséget, ez pedig szerinte kihatással van az emócióinkra. Összességében:

az erős fény felerősíti a kezdeti érzelmi reakciónkat amikkel bizonyos ingerekre reagálunk, például termékekre vagy emberekre.

Ezért aztán, ha racionálisabb döntést akarunk hozni vagy éppen próbálunk megegyezni valakivel, jobban tesszük, ha tompítjuk a fényt. A marketingeseknek is annak alapján kéne beállítani a fényviszonyokat, hogy mit akarnak eladni. Ha nagyobb érzelmi töltöttséggel bíró dolgokat árulnak, virágot vagy eljegyzési gyűrűt például, logikus lenne, hogy annyira felerősítsék a világítást, amennyire csak lehet

- nyilatkozta Xu a Fogyasztói Pszichológia Folyóiratának.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Nirs: N*m *rt*m... * h*n *h*t*tt **sztr**b*n *l*f*rd*lh*t *ly*N? H*l v...
Ausztriában botrány robbant ki az oltási sorrend be nem tartása miatt
TörökZo: *! *nny*r* k*ll*m*tl*n*k v*lt*k * k*rd*s**m?...
Tiltakozik az ellenzéki szövetség a kormány „büntetőhadjárata” ellen
Kari: *s? *rr* * c*kkr* s*m f*g *ml*k*zn* s*nk* h*ln*p. *gy*n *gy *ln*...
A Fidesz megszüntette az Egyenlő Bánásmód Hatóságot - És miért baj ez?
marko1968: T*l*n h* t*szt*ss*g*s f*z*t*st k*pn*n*k * p*st*s*k,k*zb*s*t*k m*...
Ne a postást szidja, ha nem jön időben a levél
fucking: https://444.h*/2019/12/24/*rb*n-v*kt*rr*l-k*v*nn*k-b*ld*g-k*r*cs...
Tiltakozik az ellenzéki szövetség a kormány „büntetőhadjárata” ellen