NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Folytatódik a Segítés városa és a két politikai oldal közötti árokbetemetés

Puskás Tivadar és László Győző ingujjban térdelt egymás mellett egy-egy PET-palack felett. A Segítés városa mindig is túlmutatott önmagán.

Még az őszi önkormányzati választások előtt készítettünk egy gyorsleltárt

2019.08.22. 07:10

Gyorsleltár: Puskás Tivadar polgármesterségének legjobb és legrosszabb húzásai

/ vélemény 28 hsz. /
Kilenc év után új polgármester lesz Szombathelyen. Ideje leltárt készíteni.
Puskás Tivadar polgármesterségéről.

Ebben megneveztük a korábbi szombathelyi polgármester legjobb és legrosszabb húzásait.

Az előbbi csoportba kapott helyett a Segítés városa program is.

Ennek ugyanis nemcsak az volt a haszna, hogy ezrek megtanulták az újraélesztés mozdulatait , hanem az is, hogy pozitív üzenete volt, ami mostanában nem gyakori velejárója a politikai kommunikációnak – írtuk róla.

Úgy látszik, a kezdeményezés elnyerte az új városvezetés tetszését is, mert hogy egy mai sajtótájékoztatón bejelentették: lesz folytatás.

A folytonosságot nemcsak a két szombathelyi mentőtiszt, Köcse Tamás és Horváth Balázs jelenléte hangsúlyozta, hanem Puskás Tivadaré is, aki László Győző alpolgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatót.

Balról jobbra: Puskás Tivadar, László Győző, Köcse Tamás, Horváth Balázs
fotó: Józing Antal

A korábbi polgármester felidézte a Segítés városának a szellemiségét és magát a számokat is. Ez utóbbihoz tartozik, hogy Magyarországon minden 50. percben hirtelen szívhalál áldozata lesz egy ember, és ezen látványosan segít, ha valaki van a környezetében, aki tudja, miként kell közbeavatkozni.

Azt is megtudtuk, a statisztikák azt mutatják, egy településen akkor változik radikálisan a túlélés esélye, ha a lakók harminc százaléka tudja az újraélesztés gyakorlatát.

Ehhez képest Szombathelyen a 2011-indult programnak köszönhetően 2018 végéig közel 34 ezer vett részt ilyen jellegű képzésben és 15 ezer ember részesült továbbképzésben.

fotó: Józing Antal

Puskás Tivadar örömmel és némi meghatottsággal hívta fel a figyelmet arra, hogy egykori tanítványából, Köcse Tamásból immár szintén tanító lett, így Horváth Balázs személyében már a harmadik generáció vette át a program stafétabotját.

László Győző bejelentette: nemcsak folytatják, de átgondolják és bővítik a programot. A járványhelyzet miatt kiegészítő tasakokkal, azaz maszkokkal és gumikesztyűkkel látják el a városban lévő defibrillátorokat, és részben a járvánnyal függ össze, hogy online formában bővítik a programot, az újraélesztés mellett oktatófilmeket készítenek a gyakori otthoni vészhelyzetekben való teendőkről és praktikákról.

fotó: Józing Antal

Ilyen például légúti idegen test elhárítás és a stroke felismerése és teendői – árulta el Köcse Tamás,a mihez Horváth Balázs még a vérzés csillapítását és az eszméletlen betegek oldalra fordítást tette hozzá. Úgyhogy várhatóan ezekről születnek majd oktatóvideók az elkövetkezendő hónapokban.

A sajtótájékoztatón bemutatták a sorozat első videóját (Horváth Balázs nevéhez fűződik), amely azt szemlélteti, hogy PET-palackok segítségével hogyan lehet otthon gyakorolni a reanimálás mozdulatait.

Mivel az eseményen szép számmal részt vevő médiamunkások nem igazán tolongtak a kipróbálásért, így a sajtótájékoztatón megszólók prezentálták, hogyan is kell PET-palackokon gyakorolni a mellkaskompressziót.

fotó: Józing Antal

Így nemsokára egymás mellett térdepelt az ingujjra vetkőzött Puskás Tivadar és László Győző.

A látvány olvasatunkban valamennyire szimbolizálja azt is, hogy az új városvezetés láthatóan nem a konfliktuskeresés irányában látja tevékenységének és kommunikációjának az alapját.

Csak emlékeztetőül: a múlt csütörtökön a két politikai oldal együtt vett részt a trianoni megemlékezéseken

2020.06.04. 16:38

Politikai oldalakon átívelő Trianon-megemlékezések Szombathelyen

/ közélet 25 hsz. /
Élőben jelentkezünk a Berzsenyi térről.
, és januárban tanúi voltunk annak, hogy a régi és az új polgármester együtt emlékezett
2020.01.13. 16:08

A doni tragédiára emlékeztek Szombathelyen – Mit üzen a százezer áldozat?

/ közélet gal. 14 hsz. /
A Martineumnál jelen volt a túlélők maroknyi csapata, a jelenlegi és a korábbi polgármester, és a különböző generációk képviselő.
a doni történelmi tragédiára.

Hozzászólások (10)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

fucking: N*m, *z *gy*d g*t*lj* * g*nd*lk*d*st, m*rt *m* n*ncs ...........
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
joska01: V*l*g*s,*z *k*z*t*k g*t*lj*k * m*g*rt*st *s * g*nd*lk*d*st…...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
joska01: T* m*ly*n *st*b* v*gy…..v*gy t*t*lr* *tt*d m*g*d*t m*r m*g*nt d*...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
joska01: N*m * m*sz*r*s v*tt* m*g *z *r*m*v*t,h*n*m *z *p*s nyrt. *z nyrt...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
kovacs_ugynok: H*ggy*d! Cs*k tr*llk*d*k *z * t*lv*j f*d*l*t*s*s k*s r*szk*b*r*n...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot