NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Vélemény

A Pannon Térségfejlesztő Egyesület nem érti, miért nem vehetnek részt a foglalkoztatási paktumban

Azt írják, ők éppen gazdaság- és foglalkoztatásfejlesztéssel foglalkoznak.

Néhány nappal ezelőtt számoltunk be róla

2016.08.17. 16:03

Az iparkamara bekeményített, és sikerrel járt

/ közélet /
A háttérben komoly viták voltak, végül győzött a szakma. Önkormányzati és állami szervezetek irányítják az egymilliárdos foglalkoztatási paktumot.
, hogy a szombathelyi közgyűlés Gazdasági és Városstratégiai Bizottsága a foglalkoztatási paktumra létrehozott konzorciumban az eredetileg tagként szereplő Pannon Térségfejlesztő Egyesületet lecserélte a Vállalkozásfejlesztési Alapítványra. Azt is megírtuk, hogy a csere a Vas megyei Ipari és Kereskedelmi Kamara határozott javaslatára történt, szakmai szempontokra hivatkozva.

Azóta megkeresett minket a Pannon Térségfejlesztő Egyesület, kérésükre közöljük a nekünk írt levelüket:

Tisztelt Szerkesztőség!

Tájékoztatásul az alábbiakat szeretném közölni Önökkel, az „Iparkamara bekeményített és sikerrel járt” című, - a Pannon Térségfejlesztő Egyesületről helytelen információkat közlő - írásra reagálva:

Egyesületünk a 2014-2020-as tervezési időszakban a Szombathelyi Járás 39 települését érintő Helyi Fejlesztési Stratégia elkészítésének feladatát és a térség képviseletét - a Miniszterelnökség jóváhagyásával, illetve a települések meghatalmazása alapján - látja el. Az elkészített stratégiát az Irányító Hatóság jóváhagyta, amelynek alapján 450 milliós fejlesztési forrást allokál Szombathely járás településeire. A források több mint 50 százaléka gazdaságfejlesztési tevékenységeket, fejlesztési elképzeléseket támogat a 10 ezer főnél kevesebb lélekszámú településeken. A cikkben foglalt azon állítás, hogy egyesületünk nem foglalkozik gazdaságfejlesztéssel, tehát nyilvánvalóan téves.

Az Egyesület feladatának tekinti a települések érdekeinek képviseletét, javaslatainak továbbítását, valamint közös térségfejlesztési stratégia és intézkedési terv kidolgozását, nem csak a vidékfejlesztési támogatások előkészítésre vonatkozóan.

A stratégia tervezését és véleményezését érintő munkában együttműködtünk Szombathely MJV-vel, aki tagja egyesületünknek (Az egyesületnek több mint 90 tagja van, a járás valamennyi önkormányzata mellett aktív vállalkozások, civil szervezetek és magánszemélyek alkotják a tagságot).

Meggyőződésünk, hogy a Helyi Akciócsoport és a megyeszékhely együttműködése hozzá tud járulni, az átláthatóbb fejlesztési lehetőségek, térségi projektcsomagok kidolgozásához, valamint a különböző tervezési szintek közötti kommunikáció javításához. A már meglévő együttműködésünk alapján (2015 elején kötöttük a várossal, amelyben vállaltuk a járási esélyteremtő program térségi szintű szakmai támogatását, beleértve a hátrányos helyzetű emberek foglalkoztatási integrációját célzó paktum program segítését) vállaltunk szerepet a Foglalkoztatási paktum pályázat előkészítésében, benyújtásában a térségi szereplők bevonását megcélozva, a projekt indikátorainak megfelelően. (Mindkét megállapodást a város közgyűlése hagyta jóvá.) Szakembereink közreműködtek a térségi programrész kidolgozásában, és rendelkezünk a tevékenység ellátásához szükséges Nemzetgazdasági Minisztérium által kiadott regisztrációval. A Helyi Fejlesztési Stratégiánk keretében allokált több száz milliós gazdaságfejlesztési keretünket összekapcsolni terveztük a paktumban a térségi vállalkozások által igényelhető foglalkoztatási támogatásokkal, segítve ezzel a helyi kkv-k megerősödését. Jelentős félreértésre ad módot, hogy a cikk az egyesület tevékenységei közül csak néhány elemet ragad ki, ráadásul a paktum programtól legtávolabb esőket. Tevékenységeink között természetesen szerepel a Munkaerő-piaci és foglalkoztatási információ nyújtása, és a munkaerő-piaci tanácsadás is.

Mindezidáig sem konzorciumi partnereinktől, sem a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamarától nem érkezett felénk semmilyen jelzés arra vonatkozólag, hogy a Pannon Térségfejlesztő Egyesülettel kapcsolatban szakmai aggály merülne fel a konzorciumi munkában való részvételt illetően.

Természetesen tudomásul vesszük, ha a Közgyűlés által jóváhagyott konzorciumi partnerséget a Gazdasági- és Városstratégiai Bizottság megváltoztatja és valamilyen oknál fogva más szervezettel kíván együttműködni, de határozottan visszautasítjuk, hogy mindezt valótlan, „szakmainak feltüntetetett” érvekre hivatkozva tegye.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

iszek: P*t*ns: cs*l*kv*k*p*s, j*m*d*. * h*rm*d*k j*l*nt*s: n*mz*k*p*s,...
528 millió forintért hirdette meg az állam a volt balatonberényi gyermeküdülőt
miki1950 : Sz*r*nt*m *s. ...
Megszületett a megállapodás: online is lehet szavazni az ellenzéki előválasztáson
kovacs_ugynok: *st*b*...
Megszületett a megállapodás: online is lehet szavazni az ellenzéki előválasztáson
mape55: *kk*r * B*l*t*n *l*v*l*g*n*k *s * B*l*t*nn*k *nny*. :(...
Miniszteri biztos fogja óvni a Balaton élővilágát
syracusa: J*l*s*tt? D**d*l*n v*n *tth*n? M**l*tt k*h*nysz m*g v*l*m*t. ...
Eladja a Kolozsvár utcai sporttelepet a szombathelyi önkormányzat