NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Az iparkamara bekeményített, és sikerrel járt

A háttérben komoly viták voltak, végül győzött a szakma. Önkormányzati és állami szervezetek irányítják az egymilliárdos foglalkoztatási paktumot.

A vitáknak nyoma sem volt már a szombathelyi közgyűlés Gazdasági és Városstratégiai Bizottságának rendkívüli ülésén szerda délután. De a történtek mutatják, hogy egy szakma szervezetnek még most is súlya van.

A kamara kiállt szakmai véleménye mellett

A kormány ez év elején írta ki pályázatát gazdaság- és foglalkoztatásfejlesztési programok támogatására. A lényeg, hogy szakmai szervezetek együttműködését támogatják annak érdekében, hogy az adott térségben összehangolt munkával érjék el a fő célt, a gazdaság ösztönzését és a foglalkoztatás mutatóinak javítását. Nem csupán mennyiségi, hanem minőségi szempontból is.

Nem kis pénzről van, a szombathelyi járásban például egymilliárd forintról, és ennek a pénznek az odaítéléséről már márciusban döntött a kormány. A támogatási szerződés aláírása előtt viszont ki kell dolgozni a részleteket, és ezek között szerepel, hogy milyen szervezetek alkotják a pénz felhasználását szervező és irányító konzorciumot. A konzorciumok mellett az illetékes kereskedelmi és iparkamarák tanácsadóként működnek közre, a szabályok szerint a kamarák nélkül nem működhet a program.

fotó: Vágvölgyi Bálint

Az eredeti szombathelyi pályázatban négy szervezet szerepelt, a szombathelyi önkormányzat, a Vas megyei kormányhivatal, a Szombathelyi Képző Központ Kft., és a Pannon Térségfejlesztő Egyesület. Információink szerint a Vas megyei Kereskedelmi és Iparkamara a kezdetektől tiltakozott a Pannon Térségfejlesztő Egyesület konzorciumi tagsága ellen, mégpedig szakmai szempontból.

Az utolsó pillanatban változtattak

Az egyesület ugyanis a helyi, építészeti, természeti és kulturális örökség védelmét tűzte ki célul , ebben több önkormányzat is partnere, viszont nem foglalkozik gazdaságfejlesztéssel és a foglalkoztatással sem. Legalábbis nem azon a szinten, ami miatt egy egymilliárdos program egyik irányítója lehetne.

A viták a háttérben sokáig eltartottak, a pályázati anyag leadási határidejének közelsége miatt most szerdán rendkívüli ülést tartott a Gazdasági és Városstratégiai Bizottság. Ahol azt is megtudtuk, hogy a kamara elég komoly és kritikus levélben fejtette ki álláspontját, aminek meg is lett az eredménye.

A bizottsági ülésen vita már nem volt, a közben kiosztott új előterjesztésben ugyanis szerepelt, hogy a Pannon Térségfejlesztő Egyesületet kicserélik a Vas megye és Szombathely Város Vállalkozásfejlesztési Alapítványára. Így már tényleg szakmai szervezetek alkotják a konzorciumot, ami az egymilliárd forintos gazdaság- és foglalkoztatásfejlesztési programot irányítja majd.

De miért kellett ez az egész?

Az ügynek tulajdonképpen hírértéke sem lenne, hiszen úgy alakult az ügy, ahogyan normálisan alakulnia kellett. A tanulság azonban az, hogy egy szakmai szervezet jelenleg is érvényesíteni tudja álláspontját, ha azt kellően alátámasztja, és vannak hozzá eszközei is.

Amúgy egy kérdés maradt nyitva, amit az egyik ellenzéki képviselő fel is tett az ülésen. Hogyan került az egészbe a teljesen mással foglalkozó egyesület, és ki volt az, aki ezt a megoldást át akarta vinni a döntéshozókon?

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

iszek: P*t*ns: cs*l*kv*k*p*s, j*m*d*. * h*rm*d*k j*l*nt*s: n*mz*k*p*s,...
528 millió forintért hirdette meg az állam a volt balatonberényi gyermeküdülőt
miki1950 : Sz*r*nt*m *s. ...
Megszületett a megállapodás: online is lehet szavazni az ellenzéki előválasztáson
kovacs_ugynok: *st*b*...
Megszületett a megállapodás: online is lehet szavazni az ellenzéki előválasztáson
mape55: *kk*r * B*l*t*n *l*v*l*g*n*k *s * B*l*t*nn*k *nny*. :(...
Miniszteri biztos fogja óvni a Balaton élővilágát
syracusa: J*l*s*tt? D**d*l*n v*n *tth*n? M**l*tt k*h*nysz m*g v*l*m*t. ...
Eladja a Kolozsvár utcai sporttelepet a szombathelyi önkormányzat