NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Sport

Minden, amit a focivébé misztikus bírói borotvahabjáról tudni akartunk

A 2014-es világbajnokság egyik leglátványosabb, egyben legszórakoztatóbb újítása az a fehér püré, amit a sporik a játékosok elé fújnak szabadrúgáskor. Na de mi is ez?

Minden labdarúgómeccs szerves tartozéka az úgynevezett rafkós focista, aki színésztanoncokat meghazudtolóan játssza el a nagyhalált, forog a talajon hetet egyetlen enyhe mezcibálástól, húzza az időt, ha kell, műfeszkót csinál, vagy araszol még pár lépést szabadrúgásnál, amikor a bíró éppen másfelé figyel. Utóbbi, gyakori akció ellenszeréül kezdték alkalmazni a világbajnokságon a hófehér habot, ami rögtön leleplezi a rafkós labdarúgót, ha kicsit közelíteni bátorkodna.

fotó:

Vagyis végre megszűnt a trükközés, mert az átmeneti vonal azonnal megmutatja a bűnös helyváltoztatást. Kevesen tudják azonban a víz alapú, pillanatokon belül eloszló átmeneti festékről, hogy nem annyira új találmány ám: a dél-amerikai Copa Libertadores kupában például már 2009 óta használják.

Így néz ki közelebbről a tubusos mágia:

fotó: Nyugat.hu

Ennél is érdekesebb infó azonban, hogy nem egy vegyész vagy egy NASA-tól elbocsátott kutatófejlesztő agyából ugrott elő, hanem egy újságíróéból. Az argentin Pablo Silváéból egészen pontosan. Benne akkor pattant el valami, amikor egy helyi barátságos hobbimérkőzésen focizva szembesült azzal, hogy a sorfal gyakorlatilag a nyakára mászott, a bíró meg semmit nem tett ez ellen.

Vesztettünk, és hazafelé autózva keserű szájízzel gondolkodni kezdtem azon, hogyan lehetne tenni ez ellen valamit.

És tett . És bár hasonló sprék már a nyolcvanas évek óta léteznek, Silva lett a szerencsés, akinek zöld utat adott a FIFA. Gyanítjuk, hogy újságíróévei ezennel véget értek.

fotó: AP

Mindenki elfogadta

Eddig úgy néz ki, hogy a játékosok és a bírók egyaránt elfogadták az új módszert. Akadtak persze sunyin sandító kritikusok, Peter Walton premier ligás sípmester például először azt hitte, amikor átruccant az óceánon túlra, hogy ez valami trükközés,

de aztán három hét alatt megnyert magának

- mondta. Howard Webb, az egyik legismertebb angol bíró szerint a hab életbevágó eszköz lett arra, hogy a szabályt betartassák.

Ilyen vicces esetek persze még elő fognak fordulni, de legalább ebből is látszik, mennyire hozzátesz a játékhoz - aminek végülis az a dolga, hogy szórakoztasson:

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : L*gsz*v*s*bb*n n*m * f*j*k*t, h*n*m * t*k*k*t v*k*rn*k. D* *ly*...
A kommunisták bevették Grazot, és most mindenki a fejét vakarja
miki1950 : N* *dj t*pp*k*t, m*rt m*g *rb*n k*p*sz k*mm*nd*j* m*g *s t*sz*! ...
Visszalépett a zuglói előválasztástól a korábban Vas megyében is vitézkedő Tóth Csaba
miki1950 : *sk*v** f*t*k. Zs*br*b*x*tt k*zz*l. *gy st*l*s*s*n. *gy*d* f*lv...
Hivatalos fotók: Így nézett ki az esküvőn a Várkonyi Andrea - Mészáros Lőrinc álompár
belabo: *r*ny * k*pt*f*! Pl. H*dh*zyt *v*rt*l*n*ts* *gy gy*ng*nl*t* k*m*...
Visszalépett a zuglói előválasztástól a korábban Vas megyében is vitézkedő Tóth Csaba
belabo: H* *z*k k*lt*k * l*gt*bb*t, *kk*r *n m**rt cs*k *ly*n h*rd*t*st ...
Százmilliókat költenek Facebook-hirdetésre a politikusok, Ungár Péter is benne van a TOP 10-ben