NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

A járványra hivatkozva akadályozza meg a Fidesz az ellenzéki előválasztást?

Ez is benne van a pakliban. De miért rossz a kormánypártnak, ha lezajlik az ellenzéki előválasztás?

Szerdán derült ki, hogy a kormány az őszig, valószínűleg októberig meg akarja hosszabbítani

04.21. 07:28

Őszig hosszabbítaná meg a veszélyhelyzetet a kormány

/ covid 19 7 hsz. /
A kormány már be is nyújtotta a hosszabbításra vonatkozó törvényjavaslatot.
a járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetet. A törvényjavaslatot már be is nyújtották a parlamentnek, és nincs kétségünk, hogy a kétharmad meg is szavazza.

Eközben éppen a kormány folytat sikerpropagandát azzal, hogy a nagyszámú beoltott miatt visszaszorulóban van a járvány, és hogy a nyár második felére visszatérhetünk a normális, pandémia előtti életünkhöz.

Továbbra is tilos a választás és a népszavazás

A törvényjavaslat viszont azt is tartalmazza, hogy a veszélyhelyzet mellett a rendeleti kormányzást is meghosszabbítanák, és azt is, hogy jelenleg nem lehet népszavazást és választást tartani.

Ami minden bizonnyal vonatkozik majd az ellenzéki előválasztásra is.

Az, hogy a Fidesznek nagyon nem tetszik az előválasztás, kiderül a kormánypárti sajtó támadásiból, és abból, hogy több fideszes városvezető jelentette ki, hogy nem tartja szerencsésnek, ha a városában előválasztást tartanak. Így tett Cser-Palkovics András Székesfehérvár és Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere.

Az ellenzéki pártok azonnal tiltakoztak, a DK be is jelentette, hogy nem szavazzák meg a törvényjavaslatot, majd a hat ellenzéki párt (DK, Momentum, Jobbik, MSZP, Párbeszéd, LMP) közös nyilatkozatot adott ki, amiben bejelentették, hogy az előválasztást a jogszabályoknak megfelelve, az óvintézkedéseket betartva, mindenképpen megrendezik.

Miért nem tetszik a Fidesznek az előválasztás?

A Fidesznek a 2010-es kormányra kerülése után kétharmados többségével az egyik első dolga volt, hogy átírja a választási törvényt. Addig kétfordulós volt a választás, aminek megvolt a logikája.

Az első fordulóban minden párt külön indult, és itt kiderült, kik élveznek nagyobb támogatottságot, és kinek van esélye a végső győzelemre. Az első forduló után választókerületenként ketten-hárman jutottak tovább, 2010 előtt nem volt ritka, hogy 10-12 jelölt is elindult egy körzetben.

A második forduló két héttel az első után volt, abban a két hétben ezerrel ment az egyezkedés. Az esélyes jelölt kereste, hogy melyik esélytelenebb állna mellé, és biztatná arra a választóit, hogy szavazzon az esélyesebbre, rengeteg példa volt arra is, hogy a továbbjutott, de kevesebb szavazatot kapott jelölt visszalépett egy másik javára.

Gyakorlatilag koalíciós tárgyalások voltak ezek, az esélyek mérlegelése után az azonos oldalhoz tartozók beálltak a legesélyesebb mögé a közös gőzelem érdekében.

A Fidesz minden partnerét lenyelte, nekik csak ártana az előválasztás

2010-re a Fidesz gyakorlatilag benyelte az összes szóbajöhető koalíciós partnerét, így nem volt szüksége a két választás közti egyeztetésekre. Vele szemben álltak a kisebb ellenzéki pártok, akik külön-külön indulással soha nem győznék le a Fideszt, az előválasztással gyakorlatilag az első választási fordulót akarják visszahozni. Ahol meg tudják mérni, melyikük jelöltje a legnépszerűbb, és így a legesélyesebbet tudják a Fidesz jelöltje ellen küldeni.

A legutóbbi közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy az összellenzéknek van esélye a győzelemre, hibahatáron belül mozog a két oldal támogatottságának különbsége. És ez veszélyt jelent a Fidesz győzelmére, amit a kormánypárt is érez és tud.

Nem véletlen, hogy a Fidesz magas kampányfokozatba kapcsolt. Azt tudják, hogy új szavazókat nem nagyon tudnak szerezni, de nekik elég az is, ha a meglévő tábort mozgósítják, és az ellenzéket demoralizálják.

Ezért indult az "oltásellenes baloldal" kampány, ezért támadják személyükben is az ellenzéki politikusokat, ezért van az egyre harciasabb hangnem.

Számukra a legelőnyösebb húzás az lenne, ha sikerülne megakadályozni az ellenzéki előválasztást, mert akkor a választókerületekben a fideszes jelölteknek több, az ellenzéki szavazatokat szétforgácsoló ellenzéki jelöltet kellene legyőzniük, ami nagyrészt sikerülne is.

Hozzászólások (19)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

kovacs_ugynok: D* l*g*l*bb * cs*tk*ny *s * m*ll**rd*s cs*tl*s** m*nd * 800*zr*t...
Tovább gerjeszti az inflációt az SZJA-visszatérítés a miniszterelnök korábbi gazdasági tanácsadója szerint
kovacs_ugynok: SZVSZ *zl*t *z *m*k*r * sz*r*pl*k * p**cr*l t*rtj*k *l m*g*k*t. ...
Az M4 Sport futballszakértője elképesztő érzéketlenséggel nyilvánult meg Eriksen rosszulléte után
kovacs_ugynok: *z, h*gy * kr*mpl*b*g*r*k*t *d*k*ld*k sz*n*lm*s f*lsz*pk*d*ss*l ...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
kovacs_ugynok: B+, t* g*c*b*t* v*gy......
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
cicus: t*v*d*sb*n v*gy, k*p*tt *gy v*st*g k*v*cs*s *l*pr*t*g*t *l*z* *v...
Nem vártak a csodára – Összefogott egy maroknyi szombathelyi kiskertes és lekavicsozták saját utcájukat