NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Pánikszerűen kaparja össze mindenhonnan a pénzt a kormány, év végén összeomolhat a költségvetés

Túl magasra pörgették a kampányt a tavaszi választások előtt, 1400 milliárd forint hiányzik a költségvetésből.

Gyakorlatilag két nap alatt végezte ki

2018.10.16. 13:43

Megszavazták a lakástakarékok kivégzését

/ közélet 7 hsz. /
Akár már holnap érvénybe léphet a törvénymódosítás. Szombathelyen nem tapasztaltunk rohamot.
a Fidesz a hét elején a lakástakarék-pénztárakat. Ez még hozzájuk képest is gyors tempó, egyéni képviselői indítványként terjesztették be és kivételes ügymenetben tárgyalták. Az indoklás szerint a pénztárak nem hozták a tőlük elvárt eredményeket, és extraprofitra tettek szert a rendszerből.

Az igazi ok azonban máshol keresendő. Az utóbbi hónapokban pánikszerűen kaparja össze a kormány pénzt. Nézzük az időben visszafelé.

Október közepén több, korábban tényként bejelentett, uniós pénzből tervezett beruházást töröltek, többek között a balatoni közlekedési fejlesztést, közte a Zalaegerszeg és Balaton közti gyorsforgalmi úttal.

Szeptemberben került a nyilvánosság elé, hogy az önkormányzatok és az állami cégek a már elnyert és átutalt, de még el nem költött uniós pénzeket utalják vissza az államkincstárba. Hivatalosan egyelőre nincs szó arról, hogy a kormány el is venné a visszahívott pénzeket az önkormányzatoktól, de így az állam kezében vannak ezek az összegek.

Szombathelyen ötmilliárd forintot érintett az intézkedés, ekkora összeg volt az önkormányzat számláján, az uniós támogatások előlegeként.

Ráadásul sajtóhírek szerint további megszorításokat tervez a kormány, amit persze máshogyan fognak nevezni, de a lényeg, hogy minél több pénz maradjon az államnál.

Ugyanis komoly hiány várható az év végére az állami költségvetésben a jelenlegi helyzet szerint. Ennek oka pedig az állam tavaszi túlköltekezése.

A kormány a választási kampányban ugyanis felpörgette az uniós támogatások előlegeinek kifizetését. Tették ezt azért, hogy a választások előtt minél több beruházást, fejlesztést be tudjanak jelenteni, hatalmas érkező összegekről tudjanak beszélni.

A gond viszont akkor jelentkezett, amikor

a kormány nem az Uniótól származó összegeket utalta át, hanem a saját költségvetésből előlegezte meg ezeket a pénzeket.

Az eddigi gyakorlat szerint az elnyert támogatások akár 50 százalékát is megkapta a nyertes előlegként, ezúttal viszont nem várták meg az EU-támogatást, hanem az állami büdzséből fizették ki az előleget.

Nem is lett volna probléma, azonban

az EU a korrupciógyanús ügyek, és az elindult OLAF-vizsgálatok miatt befékezte a támogatások kifizetését, Így ezek az összegek most az állami költségvetésből hiányoznak.

Számítások szerint mintegy 1400 milliárd forint hiányzik a költségvetésből, és 800 milliárdnyi az, amit az uniós előlegként kifizettek. 600 milliárd az állami gazdálkodásból hiányzik, ami viszont sürgős intézkedéseket követel, valószínűleg ide tartozik a lakástakarékok állami támogatásának rekordgyors megszüntetése is.

Ha nem sikerül kipótolni a hiányt az év végéig, komoly baj lesz. Van rá esély, hogy az előző uniós pénzügyi ciklusból még hátralévő 420 milliárd forintot megkapja

2018.10.10. 12:24

Brüsszel mégis megnyitja a pénzcsapot? - Megmenthetik a magyar kormányt a pénzügyi összeomlástól

/ közélet 1 hsz. /
Még az előző költségvetési ciklusból is vannak kifizetetlen pénzek, ha sikerül megegyezniük, az Orbán-kormány fellélegezhet.
az állam, de ehhez egyeztetni kellene az uniós szervekkel, ami a jelenlegi, Sargentini-jelentés sújtotta politikai hangulatban kétséges.

Ha megmarad a hiány, akkor az állami büdzsé a pénzügyi összeomlás szélére kerülhet, az országot leminősítik, és az a kisebbik baj, hogy egyre távolabb lennénk a két százalékosra tervezett hiánycéltól. A kormány hitelfelvételre kényszerülne, a nagy hiány miatt, lehet, hogy csak az IMF jöhetne szóba.

Ez viszont politikailag nem fogadható el a Fidesz számára. A másik megoldás, hogy az ország csatlakozik az európai ügyészséghez

2018.09.19. 08:53

Egymillió aláírást akarnak összegyűjteni, hogy csatlakozzunk az Európai Ügyészséghez

/ közélet 8 hsz. /
Az akciót Hadházy Ákos és egy új szervezet indította.
, és az állam együttműködik a Sargentini-jelentés
2018.09.11. 17:05

"Orbán Viktor a legkorruptabb rendszer szimbóluma"

/ közélet 26 hsz. /
Heves vita az Európai Parlamentben, Orbán Viktor ismét azzal támadt, hogy nem a kormányt, hanem a magyarokat kritizálják.
után elindított jogállami vizsgálatokkal.

Ettől viszont még jobban tart a Fidesz. De most ez a helyzet van, ők okozták, nekik kell megoldaniuk.

Ebbe ugyanis nem csak a kormánypárt, de a magyar gazdaság is belerokkanhat.

Hozzászólások (11)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

stengetz: *gy*n n*m *ly*n n*gy*k * pr*bl*m*k, cs*k *z * b*j s *z *g*zs*g, ...
Nem takarítják a Külső-Nárai út kerékpárútját - írja olvasónk
miki1950 : *bb*n D*zs*n*k *g*z* v*n. * D*n* n*l*nk *s m*st k*zd v*ssz*h*z*d...
Annyi a szúnyog Győrben, hogy a polgármester a lakosok segítségét kéri
shopron: *r*l*k, h*gy f*lf*d*zt*t*k V*c*t, *gy *g*z*n h*ng*l*t*s k*sv*r*s...
Múmiák és sütemények: Vác, az ismeretlen város a Duna partján
ta-tom: N*gy*n sz*m*t d*l*g *z *lt*tl*n*k *ld*z*s*, k*nysz*r*tg*t*s* *s ...
Kijött a rendelet, hogy kiknek lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás
amiede: Cs*k gr*t*l*ln* l*h*t. N*m j*bb *z m*nt * gy*l*lk*d*s *s * f*c*m...
Tudta, hogy Szombathelyen a panelházak között van egy mini arborétum?