NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Bokros Lajos korábbi, a lengyel kormánypárt jelenlegi frakciójához csatlakozhat a Fidesz az Európai Parlamentben

Az Európai Konzervatívok és Reformerek frakciónak így hangsúlyosabb lehet a szerepe az EP-ben.

Bár a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia (ID) csoport hívta, elképzelhető, hogy nem hozzájuk, hanem az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciójához csatlakozik a Fidesz az Európai Parlamentben – írja az Euronews.

A Fidesz EP-képviselői a múlt héten jelentették be,

03.03. 11:20

Bejelentették: a Fidesz képviselői kilépnek az Európai Néppárt frakciójából

/ közélet 6 hsz. /
A Fidesz európai parlamenti képviselői kilépnek az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportjából, miután a néppárti frakció a mai ülésén elfogadta az alapszabályának módosítását - jelentette be szerdán Gál Kinga, a Fidesz-KDNP EP-delegáció elnöke és Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-delegáció vezetője az MTI-hez eljuttatott közleményükben.
hogy kilépnek az Európai Néppárt (EPP) frakciójából, miután a pártcsaládon belül egyre több kritika érte őket a magyar demokrácia és jogállam helyzete miatt. A döntés egy hosszú folyamat vége volt, amit mi is összefoglaltunk.
03.03. 18:50

Véget ért a kint is vagyok, bent is vagyok szappanopera, Orbán Viktor és az Európai Néppárt is megkönnyebbült

/ vélemény 20 hsz. /
A Fidesz kilépése akár el is jelentéktelenítheti a Néppártot, hacsak nem a szélsőjobbon keresnek partnereket.

Jaroslaw Kaczynski (balra) és Orbán Viktor tavaly év végén Varsóban.
fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

Az elmúlt napokban folytak a találgatások, hogy a Fidesz 12 képviselője melyik frakcióhoz csatlakozhat, az is felmerült, hogy függetlenek maradnak, ez a státusz azonban több hátránnyal jár, mint előnnyel, hiszen a frakciókívüliség kevesebb felszólalási lehetőséget és kevesebb tisztséget jelent.

A Fideszt hívta a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia (ID) csoport, aminek tagja az Olasz Testvérek nevű párt is, velük kimondottan jó kapcsolatban van a magyar kormánypárt, de úgy tűnik, mégis a mérsékeltebb Európai Konzervatívok és Reformerek frakciót választják, habár hivatalosan még nem született erről döntés.

Az Európai Konzervatívok és Reformerek pártot a brit Konzervatív Párt alapította, jelenleg öt tagpártjuk van, köztük a lengyel kormánypárt, a Kaczynski-féle Jog és Igazságosság, rajtuk kívül egy olasz, egy finn, egy szlovák és egy cseh tagpártjuk van. Korábban, 2009-től 2014-ig ennek a frakciónak volt tagja a közben megszűnt MDF színeiben EP-mandátumot szerzett Bokros Lajos is.

A nemzeti szuverenitást és a migrációellenességet képviselő ECR-nek jelenleg 61 képviselője van az EP-ben. Ha a 12 fideszes hozzájuk csatlakozik, akkor 73 képviselővel az ECR a zöldpárttal azonos nagyságú frakció lesz, az ötödik legnagyobb az Európai Parlamentben.

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

kovacs_ugynok: S*nk* v*gy, t* pr*v*k*t*r tr*ll! :P...
Kidobhatják a szemétbe a mintegy 200 milliárd forint közpénzt elnyelő kukaholdingot
Ddd911: H*gy *s m*nn*. *z * sz*nt. *nn*n cs*k l*jj*bb v*n n*l* pl. ...
"Szombathelyi" gól a németek ellen
Ddd911: Sz*mt*l sz*mb*n t* *s m*g*rt*n*d h*gy n*m v*lt*m f*lm*ntv* t*stn...
"Szombathelyi" gól a németek ellen
polgartars: V*j*n m*nny*t g*nd*lk*dt*k *z*n * "m*g*ld*s*n"? G*zd*...
Novák Katalin bejelentette: nyelvvizsga nélkül is átvehető a diploma
polgartars: *zz*l *gy*t*rt*k, h*gy * sz*nt*kh*z k*p*st j*l j*tsz*tt*k, l**k*...
"Szombathelyi" gól a németek ellen