NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Ő az a fiatal slammer, aki levette a lábáról a szombathelyi tüntetőket

Székely Zoárddal beszélgettünk, aki hatalmas sikert aratott a szombathelyi tüntetésen szabadszájú, szókimondó versével.

Nem annak a nagy politizálónak ismertelek meg az egyetemi éveink alatt, szóval, hogyan kerültél a tüntetésre? Ki keresett fel?

Péntek este megkeresett Horváth Zoltán, LMP-s képviselő, hogy lenne-e kedvem fellépni a keddi tüntetésen. Őszintén szólva először hezitáltam, nem szólaltam fel korábban tüntetésen, sem bármiféle politikai háttérrel rendelkező eseményen. Kértem egy kis gondolkodási időt, amíg kiderül a munkahelyi beosztásom, de az igazi löketet az MTV székházában történt események adták meg. Hétfőn írtam Zolinak, hogy szívesen elmondanék egy slam szöveget, így kerültem bele a programba.

Milyen érzés volt ekkora tömeg elé állni?

Hiába veszek részt több, mint öt éve slam poetry esteken, sosem volt szerencsém ekkora közönséghez, és ahogy megláttam a legalább 1000 főből álló tömeget, bizony elkapott a lámpaláz - a mikrofon előtt is megjegyeztem, hogy jól jön az a kis fehér pulpitus, mert talán nem látják mennyire remegnek a térdeim. Szerencsére jól sikerült.

A kedd esti szombathelyi tüntetés.
fotó: Nagy Jácint

Gondolom nagyon jól esett, amikor felnevettek meg éljeneztek az emberek.

Persze, rengetegen odajöttek megdicsérni és gratulálni. Durva volt, mármint tényleg láttam a többségen, hogy élvezték és tetszett nekik. Nem csak a tömegben jöttek oda, a végén, ahogy odébb mentünk, utcán is leszólítottak, főleg idősebbek, ami külön meglepetés. Kocsmában szintén, szóval tényleg remek érzés volt. És ahogy hazaértem, 20 új üzenet várt, barátoktól és vadidegenektől egyaránt, több tanárom is írt az egyetemről meg a gimiből.

Na de hogyan is kezdődött ez az egész slamelés?

2012-ben fedeztem fel a műfajt, Akkezdet Phiai Tilos Rádióban elhangzott felvételének köszönhetően. Akkor még fogalmam nem volt mi ez, de tudtam, hogy én is ezt akarom csinálni. 2013 októberében léptem fel először a Magházban (az volt régen a Savaria Slam Poetry törzshelye), azóta egy-két kivételt leszámítva minden hónapban aktívan részt veszek a klubesteken.

Tavaly kezdtünk ellátogatni Lutor Katával és Pogival (Paukovics Gergely) más városok slam versenyeire is, mint például Győr, Pápa, Veszprém, idén pedig az Országos Slam Találkozón is felléptem, amit Szegeden tartottak.

fotó: Nagy Jácint

Meddig tervezed még csinálni? Mennyire látod benne a jövődet?

Hogy mennyire látom benne a jövőmet, nehéz megmondani. Elsődleges cél egy országos döntő lenne, de ettől függetlenül csinálom, amit szeretek és mivel folyamatosan újul, változik a műfaj, kétlem, hogy megunnám a közeljövőben.

A jövőben is van esély arra, hogy tüntetéseken felszólalj vagy ez csak egyszeri alkalom volt?

Ha néhány évvel ezelőtt kérdezed, biztosan igent mondanék. Akkoriban rengeteg aktuálpolitikával kapcsolatos slamet írtam és sokkal dühösebben vertem volna a mellemet a pulpituson, ma már más témák foglalkoztatnak inkább, elvégre sokkal mélyebb dolgok is vannak a politikánál. Magamtól nem kérvényezném, hogy fellépjek egy másik tüntetésen, eddig sem éreztem erre különösebb késztetést. Egyáltalán nem tartom magam annyira jó szónoknak (bár a visszajelzések alapján lehet többen vitatkoznának), hogy ezt megismételjem, de alapvetően nem zárom ki a lehetőséget, ha úgy adódik.

Hozzászólások (9)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

busman: Ksh *s f*gl*lk*z*tt v*l*. * 10%-*t *s *nn*n l*h*t k*k*k*zn*, *zt...
Emelt szintű készültséget rendelt el Orbán Viktor
miki1950 : J*bb*l*st k*v*n*k n*k* *s * t*bb* s*k*z*r s*rst*rs*n*k. ...
Lélegeztetőgépen kezelik Bányai Gábor, fideszes képviselőt
miki1950 : *z *ly*n k*pcs*l*t cs*k *nny*t *s *r. ...
60 ezer eurót ítélt meg a bíróság egy portugál nőnek, aki 30 éven át főzött és takarított az élettársára
miki1950 : N*gy*n sz*ll*m*s. ...
Podcast péntek Fekete-Győr Andrással, a Momentum miniszterelnök-jelöltjével
optimista: " m*v*l * j*rv*ny*gy* *d*t*k *zt m*t*tj*k, h*gy * gy*r*k*k k...
Felmerült a kereskedelem korlátozása egy időre