NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

Unaloműző őrület lett a felnőtt kifestőkből

Mi is kipróbáltuk!

Az őrület nagyjából 2013-ban indult, amikor piacra dobták Johanna Basford Titkos kert című színezőjét. A könyv úgy vezette hetekig az Amazon bestsellerlistáit, hogy azokban szinte egy szó sincs, indák, virágok, méhecskék és falevelek viszont orrvérzésig. Az új mánia tovább gyűrűzött, tavaly akkorát robbantott a magyar könyvpiacon is, hogy rogyásig lettek a könyvesboltok polcai a legkülönbözőbb kifestőkkel. A cuki állatos mintáktól kezdve a mandalákon, véres zombikon át egészen Ryan Goslingig mindenféle témában találunk már színezőket.

Igen. Létezik!
fotó: shop.ilovemel.me

És hogy mire jók? Ezeket a foglalkoztatókat arra találták ki, hogy kreatívan vezessük le a stresszt egy-egy hosszabb nap után, de emellett fejleszti a kreativitásunkat és a koncentrációképességünket is. A pszichológusok szerint a kifestőkkel kezelhető az indulatos állapot, szorongás és a depresszió leküzdésében is hasznos lehet.

Mi is cerkát ragadtunk!

Ha már a szakemberek szerint ilyen szuper hatásai vannak a színezgetésnek, mi is kipróbáltuk milyen élményeket nyújthatnak ezek a kifestők. Beszereztünk egy színezőt, ceruzát ragadtunk és próbáltunk minél több színt csempészni egy macskás rajzokkal teli könyvbe.

Mielőtt vad satírozásba kezdenél, helyezd magad kényelembe és lazulj! Ehhez a legjobb, ha benyomsz egy kis zenét és kicsit átnézegeted a könyvet. Miután ráhangolódtál a műveletre, válassz ki egy mintát, engedd el a fantáziádat és már burjánzhatnak is a színek a lapon!
fotó: BZ

Amilyen lendülettel és izgalommal estünk neki a színezésnek, hogy mi is átéljük az áhított Flow-élményt (amit már szinte törvényszerűen szajkónak ezekkel a könyvekkel kapcsolatban), rájöttünk, hogy akadhatnak nehézségek is menet közben.

Folyamatosan tűhegyes üzemmódban kell tartani a cerkákat!
fotó: BZ

Az első stresszfaktor – az alapvetően nyugtatónak mondott satírozgatásban -, ha nincs kéznél egy faragó, ugyanis a színezők mintái nagyon aprólékosak. Ha bár a feladat pofonegyszerűnek tűnik, komoly kihívások elé állít, mivel egyáltalán nem könnyű vonalon belül maradni.

Művészet vagy időpocsékolás?

Néhány óra színezgetés után azon kaptam magam, hogy a monoton satírozgatástól megfájdult a csuklóm. És hogy megérte-e? Egyszerre igen és nem. A színezés teljesen kikapcsolt, szórakoztatott és készítettem pár olyan darabot, amit akár dekorációként is fel tudok használni a lakásban. De ettől függetlenül szerintem a színezés nem más, mint tuti időpazarlás, aminek talán akkor van leginkább értelme, ha valakinek várnia kell például az orvosi rendelő előtt vagy unatkozik a repülőn. A módszer tehát működhet, de arra azért kíváncsi lennék, hogy egy türelmetlenebb, agresszívabb ember mennyi idő után vágna kukába egy hasonló könyvet.
fotó: BZ

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

mrs.megmondo: j*v*t*s: j*l*n *s*tb*n...
Meztelenül mutatta meg a volt KDNP-s Lukácsi Katalin, hogy mit kell megtanulni Auschwitzból
mrs.megmondo: S*jn*s *l*g r*ssz*l *ld*zt*k * c*g*ny*k*t... j*ln*k *s*tb*n, n*m...
Meztelenül mutatta meg a volt KDNP-s Lukácsi Katalin, hogy mit kell megtanulni Auschwitzból
polgartars: *z * sz*m*r*, h*gy *l*g v*n *nf*rm*c** f*rr*s. M*g sz*m*r*bb, h...
Más orosz vakcinát teszteltek, mint ami forgalomba kerülhet
duffs: M*c*f*l*!!! N*l*nk *nn*k *z *ssz*gn*k * t*bbsz*r*s*t k*lt*k * m*...
40 millió euróból menti meg Bécs a tradicionális bécsi cégeket
miki1950 : *zt k*tsz*r *s m*g f*gj*k g*nd*ln*, m*rt *nn*k n*gy * r*z*k*j* *...
Pálinkás József új pártja is részt vesz az ellenzéki előválasztáson