NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Virágot vitt volna a nagyszülei sírjára - azzal szembesült, a sírhely sehol, ledózerolták a temetőt

Mindez Rábahídvégen történt, ahol épp felújítják a temetőt. De mi lesz a sok gazdátlan sírral? És miért nem tudtak erről a hozzátartozók?

2016 karácsonya előtt falugyűlést tartottak Rábahídvégen, aminek fő témája a temető felújítása volt. Itt tájékoztattak először mindenkit a tervekről, azóta pedig legalább háromszor megjelent a helyi újságban, fent van a honlapon és a hirdetőtáblákon is a faluban, valamint kétszer megjelent egy megyei napilapban is – kezdte mondandóját megkeresésünkre Borsits Zoltán polgármester.

További képekért kattintson!
fotó: Olvasó

Mi pedig azért hívtuk fel a Rábahídvég első emberét, mert kaptunk egy fülest, hogy a temetőben temérdek ledózerolt sír hever egymás hegyén-hátán. Egy olvasónkat, aki már egy jó ideje nem Rábahídvégen él, így nem is követi lépten-nyomon a falu történéseit, hétvégén fogadta ez a szomorú látvány. Nagyszülei és családtagok síremlékeit sok másikkal együtt a temető egyik sarkába szállították, erről pedig ők semmit sem tudtak.

Honlapjukon jelentették meg, hogy elbontják azokat a síremlékeket, amiknek a hozzátartozója nem kéri, hogy azok továbbra is megmaradjanak. Persze, ki olvassa naponta a rábahídvégi önkormányzat honlapját? Természetesen az ott lakók ezt tudták és jelezték is az önkormányzat felé, de akik már onnan elszármazottak, azokat nem értesítették, holott az elérhetőségem megvolt náluk, két évvel ezelőtt még tudtak hozzám postázni házadó csekket. Most nagyon lehangoló, kegyeletsértő számomra ami ott történt. Az ott nyugvó néhai hozzátartozóimon munkagépek gázoltak át, ami nagyon szívbemarkoló volt számomra, hogy ennyi maradt utánuk

– olvasható a levélben.

További képekért kattintson!
fotó: Olvasó

Lehet, hogy hibáztunk, én akkor elnézést kérek. De hogy melyik sír kihez tartozik, azt pontosan nem tudjuk

– mondta Zoltán, aki azt is elárulta, hogy bőven akadtak érdeklődők az üggyel kapcsolatban.

Úgy gondolom, hogy próbáltunk mindent megtenni annak érdekében, hogy senkit ne érjen sérelem. Ráadásul, hogy végleges bűnt ne tudjunk elkövetni, ezért csak a sírkereteket vittük ki. Minden fejkövet megőriztünk és hátul egy kőtárban helyeztünk el. Hogyha valaki valamikor jön, akkor vissza tudjuk állítani.

Júliusban álltak neki a felújításnak, a sírok helyzetéről viszont 2017. december 31-ig kellett nyilatkozni. Bő egy évet adott rá az önkormányzat, de a kommunikációs nehézségek miatt ez sem bizonyult elégnek. Nagyon sok panaszt kapnak, ezek között viszont egy kissé mókás történet is akad:

Aki a temetővel szemben lakik, átfutott azon a reggelen, hogy »De fiam, a nagypapának a sírját ne bontsátok el.« Hát mondom »Mariska néni, miért nem szólt.« Erre ő: »Hát gondoltam majd szólok, amikor majd úgyis itt lesznek.«

További képekért kattintson!
fotó: Olvasó

A felújításra tulajdonképpen azért került sor, mert sok panasz volt arra, hogy nagy a fű, a régi temetkezési szokások miatt pedig nehézkesen ment a közlekedés a sírok között. Se a sírokat, se a temetőt nem nagyon lehetett már gondozni, valamint jópár sírkő balesetveszélyessé is vált. Nem kevés baleset volt már abból, hogy a kövek emberekre dőltek. Emiatt pedig felhívták a lakosság figyelmét arra is, hogy amelyik sírt meg akarják tartani, de balesetveszélyes, október 31-ig helyre kell állítani. A polgármester elmondása szerint nem csak az volt a céljuk a felújítással, hogy rendet tegyenek, hanem az is, hogy a balesetveszélyes köveket elbontsák.

További képekért kattintson!
fotó: Olvasó

Amikor arról kérdeztük a polgármestert, hogy pontosan milyen felújítás vár a temetőre, elmondta, hogy az utcafronton egy új kovácsoltvas kerítés lesz, a másik oldalakat pedig drótkerítéssel határolják. A temető előtti, valamint a bevezető járda is térkövezve lesz. Mivel egy helyi földesúr a halála után nagy vagyont hagyott a falura és abból sok mindent építettek már, így az ő sírját külön felújítják. A többi területet egyelőre csak elegyengetik, majd tavasszal elkezdik a szabad területek fásítását.

A vezérkeresztnél letérköveznek egy 16 négyzetméteres területet, ahova virágvázákat helyeznek ki és gyertyagyújtásra is lesz lehetőség. Méghozzá azért, hogy azokért az elhunytakért, akik tudjuk, hogy ott nyugszanak, de a sírjaikat már nem gondozzák, lehessen egy szál virágot vinni, vagy gyertyát gyújtani – mondta.

További képekért kattintson!
fotó: Olvasó

A lényeg viszont az, hogy minden sírt vissza tudnak állítani. Mindent dokumentáltak, megvannak a koordináták. Ha valaki meggondolja magát, mert erre is volt példa, akkor is van lehetőség a visszaállításra.

Nem akarunk mi bevásárlóközpontot csinálni vagy bármi ilyesmit. Nem ez volt a cél, csak azt szeretnénk, ha ez a régi temető is kinézne végre valahogy.

Hozzászólások (4)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

anatra: *z *gy f*k* n*ws l*v*g. ...
Szijjártó Péter: Globális fake news-kampány zajlik Magyarország ellen
lights: *nn*k s*mm* k*z* * h*s*gr**d*h*z, (*s * m*l*gh*z). *sz*nt* *gy*...
Edzés közben rosszul lett és elhunyt hétfőn este egy fiatal zalai focista – Frissítve
Pizsi: N*gy*n *r*lt*tt m*r *z... n*m l*h*tn* s*m*n l*p*tt*nn* * t*m*r*...
A müncheni nem, de a frankfurti stadion szivárványszínű lesz a német-magyar meccs alatt
nertars: *gy *kk*r* v*r*sb*n, h*h*. L*ny*g * l*p*s, n*p*, *k*r *r*nk*nt*...
Új, multifunkcionális sportcsarnok épülhet Körmenden
edmond: P*l*t*k** m*rk*t*ng. H* b*j*n n*k*, *l*rh*t *ly*n sz*ntr*, m*nt ...
Oltatlansági igazolványt hirdetett Gődény György