NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Félnek az Angliában dolgozó magyar fiatalok

Már hetekkel ezelőtt sem vettek fel új jelentkezőt Londonban, a kilépéstől való félelem miatt. Ugyanakkor van, aki szerint a kilépés még jó is lehet.

Nagyon nem jó ez – mondta a London mellett élő 24 éves Júlia, aki egyik diplomáját is külföldön szerezte:

Én személy szerint meg vagyok ijedve, mert nem erre az eredményre számítottam. Másrészt azért már négy éve itt élek és kicsit úgy érzem, hogy az az idő és energia, amit befektettem, ezzel aktualitását vesztette. Nem is kell igazából ebben a pillanatban, hogy konkrétan kirakjanak az országból, elég ha a munkáltatók bizonytalanságban vannak és ezért inkább egy angolt vesznek fel helyettem.

Azt egyébként nem gondoljak a kinti magyarok, hogy aki állásban van már, azt elküldik, inkább a munkahelyet keresőkkel lesz nagyobb baj szerintük.

Egyelőre nem kell hazajönniük
fotó:

Tamás, 24 éves politikai tanácsadó: Én személy szerint kifejezetten örülök a Brexitnek, leave-párti voltam a kampány során. És nem, nem azért, mert EU-ellenes lennék. Pont az ellenkezője. Én hiszek a közös európai projektben. Tudom, hogy a nemzetállamok idővel egyre inkább egymásra lesznek utalva, és ezért szükség van szupranacionális szervezetekre, mint az EU.

Az Unióra érdemes úgy gondolni, mint az első űrállomásra, ami bár rengeteg pénzbe került, mégis mérföldkő volt az emberiség számára. Ugyanakkor mára az is egyértelművé vált, hogy a szervezet ezer sebből vérzik (lásd Euró, PIIGS országok, fiatalok körében a munkanélküliség), és akkorára nőtt, olyan bürokratikussá vált, hogy nehéz érdemi reformokat végrehajtani. Talán a britek kilépése elég nagy pofon lesz ahhoz, hogy meginduljon valamiféle reformfolyamat.

Kelet-európaiként azt is érdemes megjegyezni, hogy a saját kormányaink felelőtlen költekezései is hozzájárultak a Brexithez. A legviccesebb az egészben az, hogy nem is erre épült fel a Leave-kampány, pedig szerintem, ha részletesen bemutatták volna, hogy milyen dolgokra költjük az EU-s forrásokat (igen, rád nézek, Felcsút – Alcsút kisvasút, napi harminc utassal, 2 millió Eurós EU-s támogatással) akkor egy percig nem lett volna kétséges a kilépés.

fotó:

A mi törékeny demokráciánkra sok esetben kifejezetten káros hatással volt a töménytelen kohéziós pénz, ami lényegében egy új oligarcharéteg felépítését szolgálta.

Végül szeretnék szót ejteni a migráció kérdéséről, mert az mostanában olyan trendi. Az EU-s bevándorlók több mint 70 százaléka nem felelt meg az EU-n kívülről jövő bevándorlókkal szemben támasztott vízumkövetelményeknek, és ez egyes becslések szerint ’17-re 80 százalék fölé emelkedhet. Az biztos, hogy a Egyesült Királyságnak szüksége van bevándorlókra, de nem volt egészséges a fenti arány. Bár én nem érzem úgy, hogy aggódnom kéne, előfordulhat, hogy megnő a verseny a munkahelyekért, vagy hogy pontosabban fogalmazzak, elveszítjük az EU adta privilégiumainkat a nem EU-s országokkal szemben.

Balázs, 24 éves szoftverfejlesztő: Űrt érzek, mérhetetlen űrt.

Robert, 27 éves szoftver analitikus: Én menekülök innen amilyen gyorsan csak tudok.

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : K*n*k * m*gb*z*s*b*l *s m*ly*n c*lb*l? M*nth* n*m *sm*rn* *z *l...
Egységes ellenzék: Kövér a szolgálatok alkotmányos kötelességének megszegésére buzdított – Távozzon tisztségéből
Sanca: M*r n*gy*n n*gy * b*j!!! *z *ssz*s m*gh*ly*l?Gr*z b*z*rt v*gy m...
Kövér nemzetbiztonsági veszélyként beszélt az ellenzékről
iszek: L*gt*bb * f*l*s*gf*gg*......
Magyarország a „függők” országa
Sanca: N*l*nk * c*v*db*n *lh*nyt*kh*z *zt *s h*zz*v*tt*k *k* m*rc**sb*...
Milyen lenne az átoltottság, ha nem lennének közösségi oldalak és véleményvezérek?
miki1950 : T*lt*sz b*z*ny ,m*rt *tt *s * f**ll*ns*gn*k *z *ll*nz*k*t j*l*l...
Kövér nemzetbiztonsági veszélyként beszélt az ellenzékről