NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Fekete nejlon lebeg az uszkaiak feje felett

Csak remélni tudják az ország keleti végén fekvő Uszka lakói, hogy az őszi esős, hideg időre tető lesz a fejük felett. A probléma őket szó szerint érinti: a júniusi jégeső óta ugyanis sokuk házának tetején mindössze egy fekete nejlon lobog.

A kormány nem segít nekik, szerintük ennyi öngondoskodásnak bele kell férnie. A helyieknek azonban nincs félretett pénzük, a faluban csak közmunka van, a viharban ráadásul oda lett uborkatermés is, pedig ebből vészelték volna át a téli hónapokat.

Június 21-ét egész biztosan nem felejti el az ukrán határ melletti Uszka 460 lakója. Akkora vihar csapott le a településre, aminek a levét még több mint két hónappal később is isszák a helyiek.

fotó: Hajdú D. András

Ebből az irányból jött, innen támadt

– mutat az ég felé Gellén Pál, a helyi közmunkaprogram egyik brigádvezetője. Képeket is mutat a telefonján, először csak kisebb, majd teniszlabda nagyságú jégdarabokról.

Ami először esett, na, az a gyémántos jég. Nagyapám mondta mindig, hogy ha ilyet látsz fiam az égből leesni, ezt biztos, hogy óriási darabok követik majd

– folytatja. A jég még 3-4 óra múlva is ugyanúgy állt az udvarokon, hiába lett újra meleg, nem olvadt el.

Olyan volt mint a dió vagy a meteor. A Siló Pista juhai sem élték túl. Mire behajtotta őket az ólba, már párat úgy fejbevert a jég, hogy ottmaradtak

– ezt már egy helyi férfi meséli az udvarán állva.

Jöjjenek hátra, megmutatnom én maguknak, hogy mit művelt itt a jég

– invitál a háza másik oldalára.

Előbb jött a gyémántos jég
fotó: Hajdú D. András

A régi fajta betoncseréppel nem bírt el a vihar, az itteni házak nagy részén azonban palatető van, amit darabokra szaggatott a jég. Az alig pár utcából álló faluban végigsétálva, hamar kiderül, mit jelent a mindennapokban az, ha valakinek csak egy fekete nejlon jelenti a tetőt.

A faluban az egyetlen megélhetési forrás a közmunka, ami ráadásul nincs is egész évben. Egy átlagos, három gyerekes család nagyjából havi 130 ezer forintból él meg. Így nem csoda, hogy a 70 megsérült – és egy teljesen lakhatatlanná vált – házból mindössze hat-hétnek volt biztosítása.

A településen két vallási felekezet is működik, a helyiek nagy része valamelyiknek a tagja. Aki az egyházhoz tartozik, annak adományokból próbálnak segíteni, de kaptak a károsultak a Vöröskereszttől is páramentesítő fóliákat és tetőléceket, igaz, ezek csak átmenetileg helyettesítik a rendes tetőt. Arra még nem gyűlt össze a pénz, hogy mindenkinek rendbehozzák a házát, mert se a lakóknak, se az önkormányzatnak nincs erre fedezete. Az állam pedig nem segít.

Az önkormányzati tulajdonú és az egyházi épületekre ugyan utalt a kormány pénzt, de a magántulajdonú házak tetőjén még mindig a nejlonokat rángatja a szél.

Azt a választ kaptuk, hogy az öngondoskodásra mindenkinek képesnek kell lennie, és próbáljunk megkeresni karitatív szervezeteket

– mondja a polgármester, Sértő-Radics István. Ezen persze mindenki csak nevet: valaki felháborodottan, más inkább elkeseredve. A közmunkáért járó havi 52 ezer forintból ugyanis szerintük mindent lehet, csak öngondoskodni nem.

Egy kiló kenyér, egy liter tej egy nap, aztán nagyjából már el is fogyott

– teszi hozzá Gellén Pál.

Ha esik, Angéla szobája ázik
fotó: Hajdú D. András

Szedtem pont az uborkát, amikor lecsapott a vihar. Mire hazaértem, láttam, hogy a palatetőnknek annyi

– meséli Angéla aprócska házának udvarán. Bent is állt a víz, a nő azt mondja, annyit hordtak ki a lakásból, mint amennyi kint leesett. Nekik nem csak a tető ment teljesen tönkre, a jég az ablakokat is szétverte, házukon ráadásul még hitel is van.

Gyere be, megmutatom én neked, hogyan élek két hónapja. Fekszem az ágyamban, felnézek, és látom az eget

– invitál az asszony a szűkös, bútorokkal telezsúfolt ház belsejébe. A szoba felett valóban ott tátong egy nagy lyuk, a nájlon azóta ki is szakadt, így amikor esik, Angéla szobája is ázik. De nem csak ez a gond: a hatalmas eső teljesen megrogyasztotta a mennyezetet, gyakorlatilag csak a szentlélek tartja egyben az épületet. A házban lakó 12 év körül kisfiú a szavunkba vágva fel is hívja erre a figyelmünket, szerinte itt előbb-utóbb le fog szakadni minden.

Marikáéknál ez már meg is történt: övé az a ház, ami lakhatatlanná vált a vihar után. A házával pont szemközti idősek otthonában kapott átmenetileg szállást két iskolás gyerekével. Az elázott és beomlott házából a bútorok, ruhák egy részét a kert végében levő melléképületbe menekítették, másik felét pedig vitték magukkal az idősek otthonába. Előbbi nem volt túl szerencsés: Marika azt meséli, hogy épp a napokban ment hátra, hogy kiválogassa az őszi-téli ruhákat, és azt látta, hogy az elmúlt két hónapban mindent szétrágtak a pockok meg az egerek.

Marika és két gyereke most az idősek otthonába kényszerült
fotó: Hajdú D. András

Ági és férje a húszas éveikben járnak. Három gyerekük van, a konyhájukon június közepe óta nincs tető. A viharban leszakadt a mennyezet, azóta náluk is a fekete nejlon a megoldás. Ági azt meséli, hogy a mennyezet beomlásakor a törmelékkel együtt egy macskacsontváz hullott le a konyhájukba, aztán jöttek a darazsak. A legújabb szórakozásuk pedig esténként a pókirtás. A tetőről jönnek két hónapja, ott van a fészkük, az utánpótlás pedig olyan gyors, hogy ha Ági leszedi a pókhálót a konyhában, három napra rá újat szőnek. A nejlon ráadásul egy idő után átereszti a vizet, ezért ha esik, be is áznak.

Ha nem a pókok miatt nem alszom, akkor azért, mert szeles éjszakákon úgy rángatja a ponyvát a szél, mintha egy szellemházban élnék

– mondja a nő. Tíz éve él Uszkán, Budapestről költözött ide a szerelme miatt, aki ma már a férje. Kis házukat örökölték, nem nagy, de évekig dolgoztak a csinosításán. Van egy konyha, egy nagyobb szoba, ahol mind az öten alszanak, és egy egészen kicsi, amit majd szeretnének megcsinálni gyerekszobának. Most még üres, de már kifestették pirosra. Fürdőszobájuk nincs, a kinti kútról hozzák a vizet, a wc pedig az udvaron áll. Ági folyamatosan szabadkozik a körülményeik miatt, pedig a házban nagy a rend és a tisztaság. A fiatalasszony éppen mosni készült, amikor odaértünk, a szobában bedohosodtak a beázás miatt a ruhák, azokat rakja rendbe.

Évek óta csinosítják a házukat
fotó: Hajdú D. András

Arra a kérdésre, hogy mit gondol, mikorra oldódik meg a helyzetük, azt feleli, hogy nem tudja. Válasza nem meglepő, ezt feleli nekünk mindenki. Meg azt, hogy remélik, nem ilyen körülmények között kell nekivágniuk az őszi hónapoknak. A polgármester azt mondja, még nagyjából 25 millió forintra lenne szükségük a helyreállításra. Most azt találta ki, hogy a Belügyminisztériumhoz és az Önkormányzatok Szövetségéhez fordul, és a környező településekkel együtt egy úgynevezett donorkonferenciát szervez, hátha eljönnek rá karitatív szervezetek, akik tudnák támogatni a bajba jutottakat.

A lakosok sajnos azt hiszik, hogy az önkormányzatnak törvényi kötelessége rendbe hozni a házakat, de ez nem így van. Morális kötelessége lehet, az pedig nálunk maximálisan megvan, ezért próbálunk június óta minden követ megmozgatni, hogy valahogyan segítsünk nekik

– mondja a polgármester.

Kóczé Dezsőné apró termetű, idős asszony. A háza előtt támasztja a kerítést otthonkájában. Az ő házán szép új piros a cserép, rendben van a tető. A felekezeti adományból kapott pénzt a rendbehozatalra, fia és unokája segítettek a munkában.

Felmásztam volna én is, de öreg vagyok már ehhez, és a térdem sincs rendben

– mondja, majd meg is mutatja bevizesedett lábait. Az önkormányzatnak arról is gondoskodnia kell, hogy a veszélyes anyagnak számító azbesztmaradékot elszállíttassa. Most az út mellett, pont Kóczéné házával szemben áll a törmelék egy konténerben.

Az uborkás pénz jól jött volna télre
fotó: Hajdú D. András

Uszkán nem csak a házakat tette tönkre a vihar, a sokaknak megélhetést biztosító uborkatermés is elúszott.

A júniusi időszakban már félméter magas volt az uborka, éppen termőbe fordult. Az első és a második jégesőt kibírta, a harmadikat már nem. A termés 80 százaléka odalett

– ezt már Orgován Jenő, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat képviselője, és a falu egyik vallási felekezetének lelkipásztora mondja az ültetvényei között állva. Ő újrapalántázott, de a három hetes kiesés 600 ezer forintos kárt okozott neki. A pénzre pedig szüksége van: abból szokták megoldani télen a fűtést, régen bútorokat is vettek, de arra ma már nem jut. Az ő házán is még a fekete nejlont fújja a szél: azt mondja, ha már az összes felekezeti tag házán kész lesz a tető, utána jön majd ő.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

fgzb: *m*g *kk*r* *g*ny v*n * k*tl*z*t*rr* *s t*m*g*s*n v*s*r*lj* f*l ...
Katalizátorok tucatjait lopta el egy 18 éves fiú Szombathelyen
fgzb: V*lsz*g * g*m* *nny*r* n*m dr*g* * v*l*gp**c*n, d* t*nyl*g m*g*l...
Katalizátorok tucatjait lopta el egy 18 éves fiú Szombathelyen
demoktatorovm: H*t *z*z, h*gy v*n r*l* f*g*lm*m!...
Köszöntjük Szombathely újszülötteit, köztük Dánielt és Tesszát, a legifjabb ikerpárt
fgzb: D* t*l*n n*m *s *ly*n n*gy b*j......
Újabb multinacionális cég érkezett meg Szombathelyre
lojalista: D* h*gy *l* t*m*ssz*m *z *g*z*m*t,*tt v*n * v*k* l**r*s*.*g*n v*...
A sitkei kápolna is feltűnt a Facebook apróhirdetései között