NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Vélemény

Fejre állt BMW-sek, Zanati úti Niki Laudák és verekedő igazságtevők: Tényleg ilyenek vagyunk Szombathelyen?

Hihetetlen eseménysorozatot produkált városunk. Az elmúlt néhány napban négyszer sikerült bekerülnünk az országos médiába, és egyikre sem lehetünk túl büszkék. Vagy van más olvasata is a történteknek?

Szombathely nyugodt, kissé magába forduló város, ahol hamar leszáll az este és ahol nehéz olyan helyet találni, ami nyitva van este 10 után. Lakói békések, talán nincs több pénzük, mint a máshol élőknek, de a porták takarosabbak, az ablakokban virágok, az árokparton le van nyírva a fű, és ahol a politikai pártok egymástól öt méterre gyűjtik az aláírásokat

2016.05.12. 11:34

Nyugat.hu 2015 hirdetés magnum,ad,szalag cikk + magnum,ad adverticum

/ egyéb /
 
 
. Talán még a tollakat is kölcsönadva egymásnak.

És ennek a jámbor – ha úgy tetszik unalmas - városnak most sikerült sorozatban is bekerülnie az országos médiába, és nem is akármilyen ügyekkel.

Az első

2018.09.01. 07:38

Oszlopot, táblát és kerítést döntött egy BMW Szombathelyen

/ sokkoló gal. 16 hsz. /
Az autó nagy tarolást végzett, de az utasai - a sofőr kivételével - megúszták sérülés nélkül.
a sorban egy BMW volt, amelynek sofőrje szombat hajnalban elvesztette uralmát a jármű fölött a 11-es huszár úton, áttért a másik sávba, felugratott a járdára is kissé leamortizálta a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. környékét. A BMW megtört kissé, de szerencsére az autó utasai – egy fiatal férfi vezető és a mellette ülő lány - kisebb sérülésektől eltekintve – megúszták a kalandot.

fotó: Tánczos Mihály

Hogy pontosan miért következett be a baleset, azt egyelőre nem lehet tudni, de talán nem járunk messze az igazságtól, ha felelőtlenségre gyanakszunk. A vélhető egyéb okok sorát mindenki maga egészítheti ki.

Szintén nem tudni, miért borult fel

2016.05.12. 11:34

Nyugat.hu 2015 hirdetés magnum,ad,szalag cikk + magnum,ad adverticum

/ egyéb /
 
 
egy nappal később egy szintén BMW a város határában. Mindenestre a 86-os út egy viszonylag jól belátható, alig kanyarodó szakaszáról van szó. Itt tért át a szembejövő sávba majd az árokba az autó, hogy aztán feje tetején álljon meg és kerüljön be az országos hírekbe. A vezető itt is sérülés nélkül úszta meg a balesetet.

fotó: Tánczos Mihály

Szerencsések voltak azok a srácok is, akik a Zanati úton játszottak Forma-1-et. A videón az látszik, hogy a fiúk feldobott hangulatban kipróbálják a vezetési tudásukat és a szerencséjüket.

Az utóbbinak igazoltan birtokában is vannak, baj nem történt, igaz, ez részben a szembejövő autó vezetőjének a reflexén is múlt.

És amikor már azt hittük, ennyi volt a sorozat, tegnap a 444.hu-n felbukkant egy videó, amelyen megnézhetjük, hogy egy szombathelyi csoport vegzál egy skót orvost és magyar barátját, mert azok lesodorták Fiatjuk visszapillantóját. A nagy igazságtételbe beletartozott egy kis migránsozás és néhány ütés is.

Mondani is felesleges, mind a négy eset felkorbácsolta az érzelmeket és hozzászólásözönt váltott ki mind a helyi, mind az országos médiában, és könnyen azt a benyomást kelti, hogy Szombathelyen megpattant valami, kizökkentek a helyükről a dolgok, a nyugalom városában valami nagyon nincs rendben: egy ilyen sorozat nem lehet a véletlen műve.

És ismerjük el, tényleg furcsa ez így együtt.

De van másik olvasata is az ügyeknek.

Egyrészt nézzük meg közelebbről – és most mondom gyorsan, hogy nem leszek népszerű – valóban akkora horderejű ügyekről van-e szó, mint amennyit az indulatok, érzelmek és internetes hozzászólások sugallnak.

A BMW-s baleseteknél nem tudjuk pontosan, mi is történt. Igen, lehetséges, hogy felelőtlenség, felesleges bizonyítani vágyás, imponálni akarás vagy akár tudatmódosító szerek vannak a háttérben, de ugyanígy nem zárható ki a műszaki probléma vagy hirtelen egészségügyi rosszullét. Az előítéletekről csak annyit: ugyanazt gondolnánk-e a balesetekről, ha azokban Suzuki Swiftek törtek volna össze?

Látszólag egyértelműbb a Zanati úti fiúk ügye, de szerencsére nem történt baj. Az ember fiatalon bizony csinál hülyeségeket, kicsiket és nagyokat. A videón látottak kétségkívül a nagy hülyeség kategóriába esnek, de ettől még célszerű a helyén kezelni a látottakat, bízva abban, hogy a rendőrség és az igazságszolgáltatás majd teszi a dolgát, illetve hogy mindez jó tanulság a két srácnak, és mindenkinek, aki megnézi a videót, amely akár középiskolák osztályfőnöki órájának kötelező eleme is lehetne.

A 444.hu videóján látottakat és két részre osztanám. Az erőszakra, fenyegetésre, önbíráskodásra nincs mentség. Ahogy megírtuk, megtörtént a feljelentés, a rendőrség már nyomozza

2018.09.04. 18:33

Garázdaság miatt indított eljárást a rendőrség a migránsozó, verekedő társaság ügyében

/ sokkoló 11 hsz. /
Gyorsak voltak a rendőrök.
, mi is történt. Ugyanakkor - minden látszat ellenére – én sem vagyok biztos abban, hogy itt gyűlöletbűncselekmény történt. Az elkövetőknek egyszerűen eldurrant az agyuk, nevetségesen, szomorúan és felháborítóan túlreagáltak egy vacak visszapillantótükröt, de a reakció minden bizonnyal ugyanaz lett volna, ha nem egy sötétebb bőrű skót orvos ül a kormány mögött. A „migráns” szó láthatóan és hallhatóan nem mint rasszizmus, hanem mint szitokszó tódult fel az agyba, ami legalább annyira minősíti a kormányzati kommunikációt, mint az ordibálót.

És még valami.

Mi van akkor, hogyha ezek az esetek csak azért verték ki a biztosítékot Szombathelyen, mert éppen hogy nem jellemzőek.

Mi van akkor, ha máshol mindennapos eseménynek számítanak az ilyenek és hasonlók, csak arrafelé senki nem kapja fel a fejét?

Mi van akkor, ha a felháborodás, indulatok és kommentek valójában nem mások, mint egy jóravaló város önvédelmi reflexei?

Szavazás: Ön mire véli a szombathelyi eseménysorozatot?

Hozzászólások (5)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Szup: * p*lg*rm*st*r *s k*l*t*g*th*tn* *t*n*n*zn* * sz*nv*n*ln*k, m*g ...
Nincs rossz zene, csak kevés pia? A pénteki Szentivánéj zenei felhozatala próbára tette a füleinket
jeremias: M*jd j*v*r* * K*t*r* VB. *tt *zt*n l*h*t t*rd*p*ln* m*g sz*v*rv*...
A müncheni nem, de a frankfurti stadion szivárványszínű lesz a német-magyar meccs alatt
kisbodoccs: Sz*v*rv*ny*s? H*h*h*h*h*h* N*gy*n t*k*s*k *z*k * n*m*t*k! K*cs...
A müncheni nem, de a frankfurti stadion szivárványszínű lesz a német-magyar meccs alatt
Rőzsike : M*st *z k*m*ly? *z m*r t*bb m*nt v*cc. V*z* *z*k n*m ny*gsz*n*k....
Új, multifunkcionális sportcsarnok épülhet Körmenden
anatra: *z *gy f*k* n*ws l*v*g. ...
Szijjártó Péter: Globális fake news-kampány zajlik Magyarország ellen