NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Litvániába menekült Lukasenko ellenfele, Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki elnökjelölt

Egy tüntető meghalt Minszkben, amikor a kezében robbant fel egy bomba.

Szvjatlana Cihanouszkaja „Litvániában tartózkodik, biztonságban van” – írta a Twitteren Linas Linkevicius litván külügyminiszter kedden.

Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt hétfőn tűnt el, miután elhagyta a választási bizottság épületét, ahol bejelentette, hogy nem fogadja el a vasárnapi elnökválasztás hivatalos eredményét.

Szvetlana Cihanouszkaja fehérorosz elnökjelölt
fotó: Forrás: Twitter / Linas Linkevicius

A kormány által közölt adatok szerint az országot 1994 óta diktatórikus módszerekkel vezető Alekszandr Lukasenko 80 százalék körüli eredménnyel győzött, kihívója, Szvjatlana Cihanouszkaja nem ért el tíz százalékot. A kormánytól független exit poll mérések viszont éppen fordított eredményt mutatnak.

Az egykori tanárnő Cihanouszkaja akkor vállalta be az ellenzék államfőjelöltjének szerepét, miután férjét letartóztatták és eltiltották a választástól. A fehérorosz rendszer kritikusaira folyamatos nyomás nehezedett a kampány alatt. Az ellenzéki jelölt kampányfőnökét és csapatának egy másik tagját is őrizetbe vették a szavazás előtti napon.

Tüntetés Minszkben
fotó: MTI / AP

Vasárnap kormányellenes tüntetések kezdődtek Minszkben és további húsz városban, a tiltakozások hétfő este is folytatódtak. A demonstrációkat a hatóságok erőszakosan szétverik, a CBS News szerint meghalt egy tüntető Minszkben, miután felrobbant a kezében egy pokolgép.

A tüntető a rendfenntartók felé akarta hajítani a robbanószerkezetet az Aljakszandr Lukasenka elnök újraválasztása elleni tüntetésen, de a pokolgép a kezében robbant fel.

Az ellenzéki csoportok a tüntetések folytatását ígérik, a fehérorosz hatóságok vasárnap mintegy 3 ezer embert vettek őrizetbe, és hétfőn is előállításokról érkeztek jelentések Minszkből.

Hozzászólások (6)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

kayes: S*jn*s *bb*n n*m *rt*k v*l*d *gy*t, b*rcs*k t*h*tn*m. M**t*n * ...
Tömeges oltási napokat indít a kormány, várhatóan a kínai vakcinával
gaful: * k*n** *lt**ny*g *s v*d*m*n m*gv*d * s*ly*s c*v*d sz*v*dm*ny*k ...
Tömeges oltási napokat indít a kormány, várhatóan a kínai vakcinával
Faktor: S*mm* *rt*lm* 1 *v *t*n sz*nt sz*nd*kk*l * b*t*g*k*t k*r*sn*. *...
A vállalati koronavírus-teszt miatt az adatvédelmi hatósághoz fordult a szombathelyi TDK egyik dolgozója
shopron: V*l*sz*n* *z *gy*sz r*nd*lt* *l * f*gy*l*st, k*rd*s: h* h*zk*t*t...
A titokzatos fekete autó a nemzetbiztonsági szakszolgálaté - írja posztjában Czeglédy Csaba
realista: M*nd*gy h*l, *s h*gy*n,d* j*l j*n * m*g*s k*pv*s*l** f*z*t*s m*...
Bana Tibor választókerületet vált, már nem Szombathely, hanem a vasi 3-as körzet képviselője szeretne lenni