NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Litvániába menekült Lukasenko ellenfele, Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki elnökjelölt

Egy tüntető meghalt Minszkben, amikor a kezében robbant fel egy bomba.

Szvjatlana Cihanouszkaja „Litvániában tartózkodik, biztonságban van” – írta a Twitteren Linas Linkevicius litván külügyminiszter kedden.

Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt hétfőn tűnt el, miután elhagyta a választási bizottság épületét, ahol bejelentette, hogy nem fogadja el a vasárnapi elnökválasztás hivatalos eredményét.

Szvetlana Cihanouszkaja fehérorosz elnökjelölt
fotó: Forrás: Twitter / Linas Linkevicius

A kormány által közölt adatok szerint az országot 1994 óta diktatórikus módszerekkel vezető Alekszandr Lukasenko 80 százalék körüli eredménnyel győzött, kihívója, Szvjatlana Cihanouszkaja nem ért el tíz százalékot. A kormánytól független exit poll mérések viszont éppen fordított eredményt mutatnak.

Az egykori tanárnő Cihanouszkaja akkor vállalta be az ellenzék államfőjelöltjének szerepét, miután férjét letartóztatták és eltiltották a választástól. A fehérorosz rendszer kritikusaira folyamatos nyomás nehezedett a kampány alatt. Az ellenzéki jelölt kampányfőnökét és csapatának egy másik tagját is őrizetbe vették a szavazás előtti napon.

Tüntetés Minszkben
fotó: MTI / AP

Vasárnap kormányellenes tüntetések kezdődtek Minszkben és további húsz városban, a tiltakozások hétfő este is folytatódtak. A demonstrációkat a hatóságok erőszakosan szétverik, a CBS News szerint meghalt egy tüntető Minszkben, miután felrobbant a kezében egy pokolgép.

A tüntető a rendfenntartók felé akarta hajítani a robbanószerkezetet az Aljakszandr Lukasenka elnök újraválasztása elleni tüntetésen, de a pokolgép a kezében robbant fel.

Az ellenzéki csoportok a tüntetések folytatását ígérik, a fehérorosz hatóságok vasárnap mintegy 3 ezer embert vettek őrizetbe, és hétfőn is előállításokról érkeztek jelentések Minszkből.

Hozzászólások (6)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Rőzsike : J* l*nn*, h* m*n*l t*bb sz*k*mb*r v*l*m*ny*t m*g*sm*rh*tn*nk. *...
Virológus a kínai vakcináról: olyan, mint a fekete-fehér televízió
adt01: "D* *z *s *rd*k*l, h*gy * 2011-b*n b*h*r*ng*z*tt *gy*n* ny*g...
Vas megyében egyedül Szombathely bukta be az iparűzési-adó változását - Biztosan véletlenül
adt01: " sz*v*z*k*p*s *ll*mp*lg*r*k sz*m* 8 m*ll** k*r*l v*n. *kk*...
Vas megyében egyedül Szombathely bukta be az iparűzési-adó változását - Biztosan véletlenül
busman: *rb*n 1-2 h*n*pj* *rd*tl*n k*m*tr* (*nf-n*l m*g*s*bbr*) v*tt f*l...
Vas megyében egyedül Szombathely bukta be az iparűzési-adó változását - Biztosan véletlenül
nagyokos_kicsikinai: F*t*b*l*nd......
Fekete-Győr András futóversenyre hívta ki Németh Szilárdot és Budai Gyulát