NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Hírek

Februártól nem éri meg horrorkaravánnal szállítani

Akár félmillió forintos bírságot is kaphatnak a szabálytalan vontatást végzők, ráadásul már nem csak a teherautókat büntethetik a hatóságok.

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a jövőben azoknak, akiket veszélyes járműszerelvénnyel csípnek el a magyar utakon. A közlekedési törvény február 1-jén életbe lépő szigorítása nyomán ugyanis félmillió forintra emelkedik az úgynevezett horrorkaravánok vezetőire és üzembentartóira kiróható közigazgatási bírság mértéke.

A büntetési tételt azért emelték meg, hogy a hatóságok hatékonyabb léphessenek fel a veszélyes vontatmányokkal szemben, és biztonságosabban lehessen közlekedni a magyar közutakon.

A közlekedési hatóság eddig csak a 3,5 tonnánál nagyobb teherautók rossz műszaki állapotát, elégtelen rakományrögzítését ellenőrizhette. A mostani változás azonban kiterjeszti a túlméretes, túlsúlyos, vagy szabálytalan vontatást végzők ellenőrzését és szankcionálását az M1 és N1 járműkategóriára is.

Vagyis a szerelvények akkor büntethetőek lesznek, ha azok személyautókból vagy kisebb méretű tehergépkocsiból állnak.

A pénzbüntetés mellett a horrorkaravánok visszatartása is lehetséges: a járművek rendszámát és forgalmi engedélyét elvehetik az ellenőrzéskor. A közlekedési törvény a bírság vagy a pénzkövetelés megfizetéséig teszi lehetővé a jármű visszatartását. A személyautókra és kisteherautókra is kiterjesztett szankcionálási lehetőség a járműszerelvények forgalomból való azonnali kitiltását is megalapozza.

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

busman: Ksh *s f*gl*lk*z*tt v*l*. * 10%-*t *s *nn*n l*h*t k*k*k*zn*, *zt...
Emelt szintű készültséget rendelt el Orbán Viktor
miki1950 : J*bb*l*st k*v*n*k n*k* *s * t*bb* s*k*z*r s*rst*rs*n*k. ...
Lélegeztetőgépen kezelik Bányai Gábor, fideszes képviselőt
miki1950 : *z *ly*n k*pcs*l*t cs*k *nny*t *s *r. ...
60 ezer eurót ítélt meg a bíróság egy portugál nőnek, aki 30 éven át főzött és takarított az élettársára
miki1950 : N*gy*n sz*ll*m*s. ...
Podcast péntek Fekete-Győr Andrással, a Momentum miniszterelnök-jelöltjével
optimista: " m*v*l * j*rv*ny*gy* *d*t*k *zt m*t*tj*k, h*gy * gy*r*k*k k...
Felmerült a kereskedelem korlátozása egy időre