NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

Falusi piac Szombathelyen – saját terményeket árulnak az Árkádiánál

Kedvező tapasztalatokat szereztek árusok és szervezők egyaránt az első ízben megrendezett „Falusi piacon”, a vasi megyeszékhelyen. Nem a gyors bevásárlásra helyezik a hangsúlyt, hanem a közösségi élményekre és a minőségi termékekre.

Az oladi Árkádia bevásárlóközpont árkádjában pakoltak ki az árusok szombaton reggel. Saját kertben szüretelt termények, tojás, méz, pálinka, hús- és sajtféleségek kellették magukat, valamint kézműves termékek is akadtak. Vásárlás előtt kóstolni is lehetett, így kisebb eséllyel jut zsákbamacskához a vevő. Láttunk árusnál listát kitéve a következő hetekben várható terményekről, amelyek most érnek a kertben, így lehet majd számítani arra, hogy megjelennek a kínálatban.

Az egyik szervező, Bedőcs Ildi úgy látta, hogy az árusok is nagyon lelkesek. A piacot egyelőre csak a Facebook-on szervezték, mivel több tényező is bizonytalan volt. Eredetileg a Múzumfaluba tervezték, de helyszínként felmerült az Árkádia melletti „ szellempiac

2011.03.17. 01:24

Szemetes szellempiac Szombathelyen

/ közélet gal. 3 hsz. /
A város egyik legszebb területe is lehetne, de akár horrorfilmet is lehetne forgatni itt. Mint kísértetjárta, szeméthegyekkel borított szellemváros. A Csónakázó tó és az Árkádia között.
” is, annak azonban meglehetősen zűrös a tulajdonosi háttere. Végül az Árkádiánál került lebonyolításra az első szombathelyi közösségi piac. Mint kiderült, a bevásárlóközpont rugalmasan állt a kérdéshez és örültek a kezdeményezésnek. Nem nyűgként tekintettek az érkezőkre, hanem olyan tényezőként, ami őket is erősítheti.

A piac régen is találkozási hely volt
fotó: Tánczos Mihály

Bedőcs Ildi elmondta, neki a káptalantóti piac a nagy szerelme és ihletője. A Badacsonyhoz közeli település termelői piaca minden vasárnap ezreket vonz és a híre már az ország szinte minden pontjába eljutott. Nem csak az itt kínált portékák lényegesek, hanem az is, hogy találkozási pontként funkcionál, pezsgő társadalmi élettel. Az ottani kezdeményezés egy saját kertben megrendezett piacból nőtte ki magát. Aki kíváncsi rá, valamelyik vasárnap délelőtt látogasson el a Káli medencében található településre.

Ne csak kirohanjunk vásárolni

Valószínűleg a szombathelyi falusi piac nem növi ki magát akkorára, mint a káptalantóti, de nem is ez a cél. A szervezők szeretnék, ha lenne zene, kóstolás, kézművesek, azaz ha egy külön program lenne a piac az egész családnak. „Érezzük jól magunkat! Ne csak kirohanjunk vásárolni, hanem nyugodtan piacozzunk. Jó volt látni kis csapatokat, akik itt találkoztak, megálltak beszélgetni, vagy éppen az árusokkal alakult ki párbeszéd, miközben pálinkáztak, kolbászt kóstoltak.” Az pedig a minőségbiztosítás egyik eleme, hogy a termelő saját arcát adva adja el a portékáját.

A házi húskészítmények hamar elfogytak
fotó: Tánczos Mihály

Az egészséges, jó minőségű élelmiszerek vásárlókhoz juttatása volt a célja a Kárpát-medencei Magyar Táplálkozástudományi Egyesületnek is, így velük karöltve jött létre a falusi piac Szombathelyen.

A hústermékeket kínáló asztal 10 órára kiürült, az árus az utolsó szálig mindent eladott, ami jelzi, hogy alulbecsülte a keresletet a házikolbászra és sonkára. Láttunk érdekességeket is. Ilyen pl. a Milánói Édesipari Kiállításon oklevelet szerzett capuccinós mézkrém. A csokoládé, kakaóvaj és kávé keverékéből álló, mandulaolajjal összekötött capuccino-tömböt egy milánói cukrászmestertől, Antoniótól szerzi be Pass Gábor méhészmester, majd magyar akácmézkrémmel három hétig érlelik. A méz megköti a koffeint és folyamatosan adagolja a szervezetnek, így hosszabb ideig tart frissen. Ezt a mézkrémet még az olaszok is Passéktól szerzik be, mivel egyelőre nem sikerült megcsinálniuk.

Nem a megszokott mézkészítmények
fotó: Tánczos Mihály

A következő falusi piac szombaton 7 órától várja az érdeklődőket az Árkádiánál, de várják a termelők, árusok jelentkezését is. Az utóbbiak a Facebook-on „ Falusi piac Szombathely ” névre keresve vehetik fel a kapcsolatot a szervezőkkel. Ahogy azt a közösségi oldalon olvastuk, az igazi házikenyeret is többen örömmel fogadnák.

Kapcsolódó

2011.05.17. 11:40

Az első biopiac Bozsokon - minőséget a mennyiség elé

/ életmód gal. /
Válogatott, természetes összetevőkből készült termékeket kínáltak az árusok Bozsokon, az első alkalommal megrendezett biopiacon. A kis faluban élőknek komoly tervei vannak a jövőre nézve.

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

edmond: "M* f*ly*k *tt Gy*ngy*s*n" - *gy*n*z j*t*tt *sz*mb* n*k*...
Felfegyverkezve érkezett a gyöngyösi polgármesteri hivatalba: meg akarta ölni a polgármestert és a teljes városvezetést
edmond: N*m *rt*m, m**rt l*ny*g*s, h*gy * ,,m*s*k" **t* *pp *gy BMW ...
Megállt a kocsi a zebra előtt, aztán érkezett hátulról egy BMW
edmond: N*m *z *k*z*tt k*r*rt j*r *z *gy *v. *z*rt j*r, m*rt m*g *gy *v...
Pöcsöt rajzolt egy győri közintézményre, egy évre börtönbe mehet
Kipu: M*r* l*h*tn* sz*m*t*n*? K*p*tt g*l*kr* *g*n, r*g*ttr* n*m. *z * ...
Mire lehet számítani a francia válogatott ellen? - Elemzés
Kipu: M*t l*h*t *tt m*g * h*v*r*kn*k *d**dn*? N*k*m m*r * d*h*nym*ty*...
A Momentum úgy tudja, Rogánékhoz kerülhet a teljes magyar útdíjbeszedés