NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Visszavág a Falco-gyár: Túl sokat nyeltek már a lakók miatt

Bíróság elé citálta a szombathelyi Falco-gyár a környezetszennyezés ellen tiltakozókat. Kiderült, nincs meg az általános környezetvédelmi engedélyük.

A szombathelyi járásbíróságon jártunk ma délelőtt, ahová a Falco-gyár feljelentése

2014.08.15. 08:01

A szombathelyi városvezetés nem tárgyal a Falco-gyárral?

/ közélet 15 hsz. 1 kapcs. /
A gyár meghívta a polgármestert, hogy egyeztessenek a tervezett égetőműről. Nem ment el. Közben a cég feljelentette a tiltakozókat rágalmazásért.
miatt idézték be a lakossági tiltakozások két vezéralakját, Tóth Jánost és Tér Lászlónét. És most eljött az első meghallgatások napja.

Kiküldtek a tárgyalóteremből

Népes csapat vonult be dr. Csík Attila bíró tárgyalótermébe, a cég két lakót perelt be rágalmazásért, Tóth Jánost és Tér Lászlónét. Ők ketten részt vettek már a környezetszennyezés ellen tiltakozó akciókban

2014.04.14. 14:36

Már forgács-eső is hullik a Falco-gyár miatt – meddig szívjuk még?

/ közélet 11 hsz. 3 kapcs. /
Egy ok, ami miatt végre komolyan kéne venni a Falco-gyár közelében élők akcióját: tüdőrák tekintetében Magyarország és Szombathely tényleg elkeserítően "jól" teljesít.
, sajtótájékoztatókon
2014.08.04. 18:10

Égetőművet épít a Falco Szombathelyen?

/ közélet 60 hsz. 3 kapcs. /
Állítólag négyszer akkora lesz, mint a Herénybe tervezett, nagy tiltakozásokat kiváltó erőmű. A szombathelyi MSZP sajtótájékoztatóján jártunk.
és többször felszólaltak a városi közgyűlésben is. Tér Lászlóné férje egyébként a közelmúltban hunyt el
2014.02.28. 12:29

Tüdőrákban hunyt el a Falco-gyár egyik fő ellenzője

/ közélet 21 hsz. 1 kapcs. /
Ismerőse szerint a szombathelyi Falco-gyár által kibocsátott környezetszennyező anyagok okozták halálát.
egy gyorslefolyású légzőszervi megbetegedésben, aminek akár köze is lehet a Falco állítólagos levegőszennyezéséhez.

Tóth János egy sajtótájékoztatón - Rágalmazásért perelték be
fotó: Bonyhádi Zoltán

Lelkesedésünk nem tartott sokáig, a bíró közölte, hogy a személyes meghallgatásokon hallgatóság nem lehet jelen, így ki kellett mennünk, nem csak nekünk, hanem a szolidaritásukat kifejező Horváth Zoltán polgármesterjelöltnek (LMP) és Soós Józsefnek, aki a Pro Savaria jelöltje a körzetben.

Bő másfél órát tartott a két alperes meghallgatása, ekkor tudtuk meg, mi is történt bent. A Falco egyébként egy ügyvéddel és Vecsey Dénes vezérigazgatóval képviseltette magát.

Nem volt esély a megegyezésre

Az alperesek ügyvédje, Czeglédy Csaba tájékoztatott gyorsan. Kiderült, a meghallgatás célja az lett volna, hogy a két fél megegyezzen. De ennek a lehetősége már az elején elúszott. A gyár képviselői ugyanis kijelentették, náluk betelt a pohár, éveken át elviselték a szerintük rágalmazó kijelentéseket, ezért döntöttek úgy, hogy a büntetőjog eszközeihez fordulnak.

Egy normál nap a gyárnál
fotó: Bonyhádi Zoltán

Czeglédy elmondta, az ő álláspontjuk azt volt, hogy az eljárást meg kell szüntetni. A gyár arra hivatkozott, hogy a tiltakozásokkal megsértették méltóságát és becsületét, a jog szerint azonban ilyen tulajdonságai csak élő személynek lehetnek. Felidézte Uj Péter esetét, az ismert újságírót azért jelentették fel, mert egy írásában szar minőségűnek nevezte a tokaji bort. Az ügy eljutott az Emberi Jogok Európai Bíróságáig, ahol az újságírónak adtak igazat, mert joga van a véleményéhez.

Czeglédy szerint a két alperes birtokában olyan sok objektív tény van a Falco környezetszennyezéséről, amikből nyugodtan lehet következtetéseket levonni. Az ő álláspontja, hogy a gyár által kifogásolt kijelentések nem állítások, nem vélemények, hanem okszerű következtetések. Hozzátette, sajnálja, hogy a Falco-gyár a büntetőjogot hívja segítségül a lakók ellen, sőt, képviselőik kijelentették, nem látják értelmét a lakókkal történő egyeztetéseknek.

Nincs környezetvédelmi engedélye a gyárnak

Czeglédy megjegyezte, megkérdezte a vezérigazgatót, hogy a gyár rendelkezik-e az általános környezetvédelmi engedéllyel. (Erről ő egyébként blogjában hosszú bejegyzést írt a közelmúltban.) Vecsey Dénes beismerte, hogy ez az engedélyük nincs meg. Az ügyvéd emlékeztetett rá, hogy korábban Novák Tibor, a Falco igazgatóságának elnöke egy szakmai konferencián azt mondta, ha az engedélyt 2015 júliusáig nem tudják megszerezni, akkor le kell állítaniuk termelést.

Tóth János kérdésünkre azt mondta, nem volt hajlandó visszavonni az állításait, most is kifejtette az érveit, és nem tett becsületsértő kijelentéseket. A bíróságnak egyébként – állításait igazolandó – száz oldalnyi dokumentumot és 15 fényképet adott át.

Tér Lászlóné sem vont vissza semmit, kérésünkre azt mondta, ő nem rágalmazott, csupán utalt az egészségi állapotának romlására és a gyár mellett lévő ingatlanok értékvesztésére.

A bíró egyébként dokumentumkiegészítést rendelt el, a személyes meghallgatás eredménytelenül zárult, így az ügynek lesz folytatása. A két lakót biztosan beidézik még a bíróságra, ahol rágalmazás miatt folyik ellenük eljárás.

Helyreigazítási kérelem

A nyugat.hu oldalon 2014. szeptember 5-én megjelent cikk (Visszavág a Falco-gyár: Túl sokat nyeltek már a lakók miatt) tévesen állította azt, hogy a 2014. szeptember 5-i tárgyaláson a Falco Zrt. jogi képviselője, Dr. V. Nagy Alíz olyan kijelentést tett, ami szerint ha az engedélyt 2015. júliusáig nem tudja megszerezni a Falco Zrt, akkor le kell állítaniuk a termelést. Ilyen kijelentést a jogi képviselő a tárgyaláson nem tett.

Kapcsolódó

2014.08.15. 08:01

A szombathelyi városvezetés nem tárgyal a Falco-gyárral?

/ közélet 15 hsz. 1 kapcs. /
A gyár meghívta a polgármestert, hogy egyeztessenek a tervezett égetőműről. Nem ment el. Közben a cég feljelentette a tiltakozókat rágalmazásért.

2014.08.04. 18:10

Égetőművet épít a Falco Szombathelyen?

/ közélet 60 hsz. 3 kapcs. /
Állítólag négyszer akkora lesz, mint a Herénybe tervezett, nagy tiltakozásokat kiváltó erőmű. A szombathelyi MSZP sajtótájékoztatóján jártunk.

Hozzászólások (5)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

spq2s: *tt v*lt m*r *z *d*ly*! T*l*n v*g*t *r * m*d*rn g*tt*k k*rsz*k*....
Két kocsihely egy lakáshoz és egyebek - Egy rendelet miatt másként kell majd építkezni Szombathelyen
west: K**l*m*zh*t*d *z *l*bb**k*t *bj*kt*v*n *s f*gg*tl*n*l: -r*k*rd ...
Orbán Viktor kimondta: „Csupa rossz hírem van”
realista: K*m*n,*z *sk*l* *s V*z*nt* *tc* k*rny*k* t*l* v*n j*bbk*z*s,*z*z...
Újabb négy szombathelyi útkereszteződés kap tükröt
busman: T*p*rz*k*ln* n*m, d* s*k*t r*h*gn* * h*zz*d h*s*nl* gy*k*r*k*n *...
Nyilvánosságra hozták, milyen mellékhatásai lehetnek a kínai vakcinának
realista: T*gn*p H*rn*d* Zs*lt *z *TV-b*n m*r sz*nt* k*sz ,*ld*nt*tt t*nyk...
"Nem tesszük a csizmát az asztalra, nem fúrunk olajkutat az Őrségben"