NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Tarvágás vagy ligetfelújítás?

Jó egyharmadát kivágták a szentgotthárdi Szabadság tér fáinak. A helyiek tiltakoznak, reklamálnak, a hivatal tervekre és a balesetveszély elhárítására hivatkozik.

A városközponttól alig 150 méterre van a városban csak Ligetnek nevezett kis park. Téglalap alakú, egyik oldalán négyemeletes tömbházak, kettőn családi házak határolják, a negyediken pedig az Arany János általános iskola. Utóbbi azért is lényeges, mert korábban az iskola több rendezvényét is itt tartotta meg, egy időben játszótere is volt, amit később leszereltek.

Több ember tudta csak átkarolni a fákat

De a lényeg a rengeteg fán, bokron, füves területen volt, igaz, egy időben a közterület-felügyelők komoly harcot vívtak a kutyásokkal, de ez már a múlté. Sőt, néhány évvel ezelőtt itt rendezték meg a városban hagyományosnak számító május 1-i és augusztus 20-i kirakodóvásárt és vurstlit.

A fák többsége 40-50 éves, jó részük törzsnek átkarolásához már két, három, sőt négy ember is kellett. Tény, hogy eléggé sűrűn álltak, de nem nagyon volt panasz erre, az emberek szerették a zöld szigetet, még akkor is, ha néhány sétálóutcácskáján az aszfalt megrepedezett, a padok megsüllyedtek.

Néhány héttel ezelőtt aztán munkások, gépek jelentek meg, néhány nap alatt kivágták a fák jó részét. Köztük egészségeseket is bőven, legalábbis a helyiek szerint. Mert a helyiek azonnal tiltakozni kezdtek, mondván, senkinek nem lehet érdeke, hogy eltűnjön a sok fa a város közepéből.

Erdészek döntöttek…

Pedig eltűntek, később pedig új munkások jelentek meg, akik felbontották a talajt, térköveket, szegélyeket raktak le. A munka még folyik, de már látható a koncepció, főként, ha megnézzük a tervrajzot. Az aggodalmas hangok nem hallgattak el, sajnálják a fákat, közülük is az egészségeseket, amelyek áldozatául estek az átalakításnak.

Megkerestük a polgármesteri hivatalt, ahol Fekete Tamás műszaki irodavezető azt mondta, az önkormányzat igyekezett védeni a fákat. A liget átalakítására ugyanis két terv készült, az első még akkor, amikor a belvárost újították fel, a másodikat nem régiben készíttették egy mérnöki irodával. Az irodavezető szerint mindkét terv jóval több fa kivágásával számolt, mint ami végül bekövetkezett.

Rosszul jártak, amelyek útban voltak

A kivágásról erdészek döntöttek, alapvetően azokat a fákat választották ki, amelyek elöregedtek, betegek voltak. Ennek baleset megelőzési szempontjai is voltak, az öreg, beteg fáknál gyakori, hogy nagyobb szélben letörik az águk, ami akár tragédiát is okozhat. Főleg olyan helyen, amit sétára, játékra használnak.

Most
fotó: Bana Ferenc

És vágtak ki olyanokat, amelyek a tervben szereplő sétányok, térelemek útjába álltak. De Fekete Tamás szerint, amit csak lehetett, megtartottak. A kivágottak helyett pedig rövidesen újakat telepítenek, ráadásul értékesebb fajokat. Alig néhány évet kell várni, és ezek a facsemeték is lombot eresztenek – mondja.

A ligetből egyébként esztétikus, előre mutató közösségi teret akarnak csinálni. Ennek érdekében építik ki a térköves sétányokat, hamarosan elkezdik az új játszótér építését is. A munka egyébként november végére befejeződik, ha az időjárás is úgy akarja.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

palig: *ssz*s k*r*kp*r *t *ly*n *l h*ny*g*lt j*rj*t*k *s l*s*t*k h*gy s...
Nem takarítják a Külső-Nárai út kerékpárútját - írja olvasónk
miki1950 : *z *lt*l*d l**rt*kk*l m*x. *gy*t*rt*k. V*n*tk*zt*tv* *z *dd*g b...
Kijött a rendelet, hogy kiknek lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás
elbandi: *h, h*gyd. *m*g m*gv*n n*k*k * c*rk*sz, *dd*g n*ncs b*j. :) m* ...
Ellenzéki előválasztás: még nem tudni, hogyan jelentkezhet, aki szavazni akar
miki1950 : N* b*ntsd, m*rt *g*z*t b*sz*l, m*gh* f*lt*t*l*s m*db*n *s m*ndj*...
Rusvai szerint hamarosan visszatérhet a kötelező maszkviselés
elbandi: v*gy n*m k*n* * f*csk* f*szk*k*t l*v*rn*... :/...
Annyi a szúnyog Győrben, hogy a polgármester a lakosok segítségét kéri