NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Könnyű

Túl sokat facebookozik a partnere? Legyen óvatos!

Ha életünk párjánál azt látjuk, hogy egyre gyakrabban tekintget rá a Facebookra, akkor nyugodtan kezdjünk el gyanakodni. És ezt nem mi mondjuk, hanem egy olyan tanulmány állítja, mely az impresszív elnevezésű Journal of Cyberpsychology, Behavior and Social Networking című lapban jelenik meg.

Russel Clayton, aki a University of Missourin vesz részt doktori képzésben, valamint néhány kollégája két másik amerikai egyetemről 205 Facebook-felhasználót figyelt meg, akiknek 79 százaléka azt állította, hogy boldog és romantikus párkapcsolatban él. Azt vizsgálták, hogy ez a 205 személy hogyan használja a közösségi médiát, s hogy kialakult-e valami konfliktusuk a jelenlegi vagy előző partnerükkel.

A kutatás azt mutatja, hogy minél többet használja valaki a Facebookot - miközben boldog párkapcsolatban él -, annál nagyobb valószínűséggel figyeli árgus szemekkel partnerének Facebook-aktivitását, mely féltékenységhez vezet – mondta Clayton, aki hozzátette, hogy a Facebook által generált féltékenység jellemzően a korábbi partnerekkel kapcsolatos vitákat eredményez. A tanulmány azt is megállapította, hogy a komoly facebookozók nagyobb valószínűséggel alakítanak ki új kapcsolatokat, vagy éppen kötnek újra régieket más Facebook-felhasználókkal, többek között korábbi partnereikkel, ez pedig végül érzelmi és fizikai szinten is megcsaláshoz vezet.

fotó: Nyugat.hu

Ez az összefüggés friss párkapcsolatoknál még erősebb, vagyis Clayton szerint a túl gyakori Facebook-hírfalra tekintgetés három éven belül vagy még annál is gyorsabban szakítást eredményez. Tanáccsal is szolgál: korlátozzuk Facebook-használatunkat egészséges, hosszan tartó párkapcsolatunk érdekében. A közösségi média visszafogott, normális mértékű alkalmazása segít csökkenteni a kapcsolati konfliktusok számát, különösen az újdonsült pároknál, akik még csak az ismerkedés szakaszában járnak.

S hogy mennyi a túl sok és a túl kevés? Mivel tudományról van szó, pontosan paraméterezték a dolgot: a kutatók szerint, ha kevesebb, mint egy óránként megnyitjuk Facebook-oldalunkat, akkor ott már baj lesz.

Hogy tetézzük az állítások súlyát: nem ez az első tanulmány, mely azt mutatja, hogy az állandó Facebookozás váláshoz vezet. 2012-ben válóperes ügyvédeket interjúvolt meg a Divorce-Online UK, s megállapította, hogy 2011-ben a válóperes esetek harmadában a közösségi háló használata közrejátszott a helyzet elmérgesedésében.

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : M*nth* *gy h*t* *zt m*r *lv*st*m v*ln*, cs*k *pp*n n*m *rk*z*tt ...
Újabb nagy adag orosz vakcina indult útnak vasárnap Magyarország felé
gaful: * k*n** v*kc*n* s*mm*v*l s*m r*ssz*bb,m*nt * t*bb*!* f*l Sz*rb**...
Ön mit gondol arról, hogy Orbán Viktort a kínai vakcinával oltották be?
Vasi: *tt n*m *s *z * l*gn*gy*bb pr*bl*m*,h*gy k*t m*v*l *lt*n*k b*, h...
Ön mit gondol arról, hogy Orbán Viktort a kínai vakcinával oltották be?
fgzb: M**t*n sz*nt* * t*lj*s s*jt* * t* k*z*t*kb*n v*n, *m*t *l*p*s*n ...
Ön mit gondol arról, hogy Orbán Viktort a kínai vakcinával oltották be?
angelica: G*nd*l*m *z cs*k *nny*t j*l*nt, h*gy * k*n** v*kc*n* *s m*gk*pj*...
Ön mit gondol arról, hogy Orbán Viktort a kínai vakcinával oltották be?